Recenzie „ Zei americani” de Neil Gaiman

de | iul. 4, 2016 | Beletristică, Fantezie, Istorie, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ZEI AMERICANI ARE REDUCERE PE:

noua ediție Paladin, 2016M-am întâlnit prima dată cu Gaiman acum vreo 2 ani, când am citit Pulbere de stele și nu pot spune că am rămas foarte plăcut impresionată. Cu Zei americani Gaiman a reușit să mă cucerească prin tehnica narativă atât de complicată, și totuși superbă. Cu zeci de premii literare la activ, Zei americani concentrează în peste 600 de pagini esența mitologiilor europene (și nu numai!), fiind un roman SF mai mult decât excepțional.

Cum spuneam, am trăit 600 de pagini de fericire, furie, tristețe și dezamăgire. Nu știu însă dacă am înțeles cum trebuie romanul ăsta sau am tras concluzii abrupte. Stilul lui Gaiman e…diferit, întortocheat, te poartă pe poteci ale minții tale de care nici nu știai că există. Reușește astfel să creeze un cadru în care fiecare fir de praf capătă un alt sens, un sens la care nici nu te-ai fi gândit. Zei americani are în centrul poveștii veșnicul război dintre prezent, trecut și viitor. Ce am fost? Vom mai fi?

Zeii antici sunt dezamăgiți și nemulțumiți de cum merg lucrurile în lume. De ce nu mai primesc jertfe umane? De ce nu mai sunt la fel de apreciați? De ce nu se mai roagă nimeni la ei? Deci da, romanul lui Gaiman poate fi considerat, zic eu, și o lecție mai altfel de istorie. Am învățat o mulțime de lucruri despre antichitate, minotauri, păcatele omenirii, spiriduși și, evident, zei.

Nici măcar nimicul nu este veșnic.

Dacă îți place recenzia cărții ZEI AMERICANI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Neil Gaiman

Dacă zeii antici distrug, ucid, și își fac voia peste tot în lume, acțiunile lor având efecte secundare asupra omenirii, zeii noi, cei actuali, sunt zeii care ne ucid mult mai încet, dar sigur. Internetul, drogurile, televizorul, alcoolul sunt doar câțiva dintre zeii care ne provoacă o moarte lentă.

Shadow, protagonistul, este un tip tare ciudat, de a cărui origine nu sunt sigură nici acum. Gaiman are o plăcere în a da naștere unor personaje pe care le creionează extrem de sumar, după care le lasă în voia sorții, pentru a-și alege singure destinul. Shadow realizează că Wednesday și „gașca” lui nu sunt doar oameni. Sunt, mai degrabă, zeii la care oamenii s-au închinat secole întregi, zei care au revenit în lumea muritorilor pentru a-i amenința pe actualii zei.

Fiecare oră te rănește. Ultima te ucide.

Zei americani e un roman stufos la prima vedere, complicat și greu de înțeles, dar care reușește să te captiveze prin originalitatea scriiturii, prin fiecare zeu evocat în care, garantez, vei găsi o parte din tine. Un strămoș de-al tău poate, un tu mai vechi, mai tânăr, mai neexperimentat.

*Canalul de televiziune Starz lucrează la producerea serialului American Gods, care-i va avea în rolurile principale pe Ricky Whittle (Shadow), Emily Browning (Laura), Ian McShan (Wednesday).

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZEI AMERICANI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ZEI AMERICANI
Autor: Neil Gaiman
An apariție : 2014
Editura: PALADIN
Nr. Pagini: 666
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2209

Alte recenzii de la Neil Gaiman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2765 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments