Recenzie “Zei straini” de AnnaMaria Alfieri

by | Apr 13, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ZEI STRAINI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Romanul Zei străini este scris de autoarea americană AnnaMaria Alfieri. Acesta este de fapt un pseudonim pe care autoarea Patricia King a început să-l folosească atunci când s-a apucat de scris cărți de ficțiune pentru că mai există încă 4 scriitoare care poartă numele de Patricia King în lume.

Până să se dedice acestui gen de cărți, Patricia King a scris o serie de 5 cărți de non-ficțiune foarte apreciate de public din domeniul business. A fost invitată chiar de Oprah în show-ul ei pentru a le prezenaa. Cărțile ei de business nu sunt încă publicate și în țara noastră.

Autoarea și-a început cariera literară la vârsta fragedă de 9 ani și de atunci nu s-a mai oprit din scris. De asemeni a fost mereu dedicată călătoriilor, vizitând tot ce i s-a oferit posibilitatea de-a lungul timpului. Pasiunea pentru ficțiune a pus-o în practică în urma unei călătorii realizate în Bolivia, această fiind inspirația pentru primul ei roman de tip mistery.

Până în momentul de față a realizat 3 romane mistery a căror acțiune se petrece în America Latină. Prima carte se numește City of Silver și acțiunea ei se desfășoară în Peru. A doua carte, Invisible Country are acțiunea plasată în Paraguay. Cea de-a treia carte ne prezintă o poveste desfășurată în Argentina. Cele trei cărți dedicate Americii Latine nu sunt din păcate încă traduse în limba română, de fapt ele nu se găsesc deloc pe piața literară din țara noastră, nici măcar în engleză.

Zei străini – despre carte

Cartea pe care vreau să o prezint în acest articol face parte din seria de cărți scrise de autoarea AnnaMaria Alfieri dedicate Africii. Seria Verei și a lui Tolliver așa cum este denumită conține până în prezent 3 cărți. Zei străini este prima carte din această serie a cărei acțiune vizează zona britanică a Africii de Est. Mai exact protectoratul birtanic din Africa de la începutul secolului XX, zona care astăzi este Kenya.

A două carte din serie se numește The Idol of Mombasa și acțiunea se petrece la un an după acțiunea din primul volum în 1912. A treia carte este The Blasphemers iar acțiunea se petrece în 1913. Aceste două cărți nu sunt încă traduse în țara noastră, dar sperăm să le primim tot prin intermediul editurii Tritonic care s-a ocupat și de publicarea primului volum din serie.

Mai multe informații despre carte dar și despre autoare puteți afla din interviul pe care l-a realizat împreună cu Bogdan Hrib într-o lansare online a romanului, videoclip pe care vi l-am lăsat mai sus în articol.

Zei străini – impresii personale

Nu am citit multe cărți a căror acțiune se desfășoară în Africa la viața mea, cu atât mai puțin în Africa istorică, dar recunosc faptul că mă fascinează această lume. AnnaMaria Alfieri reușește să prezinte cu succes această lume colorată, plină de tradiții pe care britanicii încearcă s-o colonizeze fără a ține cont de tot ceea ce înseamnă cultura și obiceiurile africane.

Vera McIntosh este fiica unui misionar scoțian, cu o importantă poziție socială în protectoratul britanic din Africa. La cei aproape 20 de ani pe care îi are este un mix între educația libertină a vieții din savană africană și cea a rigorii elegante britanice la care este supusă cât timp este crescută de bunici. Fiind un spirit liber, Vera este diferită de femeile perioadei în care s-a născut. A crescut alături de copiii africani. S-a jucat cu ei și bona ei este din tribul Kikuyu. Simte si respira Africa prin toti porii. Iubeste Africa, își dorește aventură și visează cu ochii deschiși la dragostea adevărată în persoana inspectorului adjunct Justin Tolliver. Acesta renunta la rigorile britanice pentru a-și desfășura activitatea în Africa dar și pentru a se bucura de aventură pe care o reprezintă viața din această parte a lumii. La fel ca si Vera, iubeste Africa.

Sentimentele care se înfiripă între cei doi tineri au parte și de un oarecare ajutor divin aș spune. Dat fiind că în această zona depărtată de civilizație nu sunt multe alternative disponibile pentru căsătoria celor doi la care părinții lor să poată apela așa cum ar presupune normele britanice.

Cu toate că cei doi tineri nu au petrecut prea mult timp împreună, ocazia de a se cunoaște mai bine vine odată cu asasinarea unchiului Verei, Dr. Josiah Pennyman misionar și singurul doctor oficial din comunitate. Șeful inspectorului Tolliver își dorește să finalizeze cât mai rapid acest dosar așa că este dispus să pună în cârca oricui s-ar nimeri această crimă atât timp cât îl scapă mai rapid de probleme. Așa că nu are nici o remușcare în a pune crima pe seama primul suspect ieșit în cale, vraciul tribului Kikuyu, Cinchinga Mbura.

Singura scăpare a vraciului este încăpățânarea inspectorului Tolliver de a anchetă corect cazul și dragostea Verei pentru tribul Kikuyu și comunitatea africană. Alături de aceștia lupta în cursa această contra cronometru de a găși criminalul și ajutorul african al lui Tolliver, locotenentul Kwai Libazo.

Este o carte cu multe personaje și cu denumiri africane care îți dau puțin de furcă atunci când te apuci de citit. M-am întors de multe ori înapoi că să-mi aduc aminte care era rolul fiecărui personaj în parte. Dar recunosc faptul că autoarea m-a cucerit cu lumea colorată și tradițiile pe care le surprinde atât de bine în această carte.

Vera este o tipă superbă, luptătoare, independenta și pe care nu ai cum s-o strunesti. Nu se potrivește în decorul strict și clasic al lumii engleze. Este conștientă că dacă s-ar întoarce în Scoția s-ar ofili. Nici n-ar avea cum după libertatea cu care și-a trăit copilăria în Africa. Este însă un tip de personaj pe care l-am mai întâlnit în literatură de-a lungul timpului.

Povestea de dragoste care se țese între Vera și Tolliver este dulce, plină de romantism și te face să te simți exact că în filmele clasice de iubire. Cu toate acestea nu este ceea ce m-a impresionat cel mai mult la această carte.

Personajul care s-a apropiat cel mai mult de sufletul meu este Kwai Limbazo. Este un personaj aparte prins între educația modernă britanică pe care a primit-o și rădăcinile sale africane împărțite între cele două triburi care îl reneagă. Acesta nu-și găsește locul în comunitate fiind jumătate Kikuyu  și jumătate Masai, motiv pentru care este respins de ambele triburi.

Titlul cărții te duce cu gândul la teme religioase. E drept,  sunt amintite câteva idei despre credințele africanilor dar și ale crestinilor, insa cartea este în esență un roman polițist. Cu iz de Agatha Christie as zice dar sunt curioasa sa aflu si parerea voastra.

Cartea ne prezintă nedreptatea sistemului de justiei în decorul unei lumi exotice. Justiția nu se aplică la fel pentru britanici și pentru africani. S-a schimbat ceva din vremurile descrise de autoare și până în prezent? Mă tem că nu din păcate. Nu s-a schimbat în Africa și nu s-a schimbat nici în alte părți ale lumii. N-ai cum să nu observi cât de actuală este această poveste petrecută la 1911 și cât de bine se încadrează în viața modena a zilelor noastre.

Descoperim orașele africane așa cum erau la începutul anilor 1900, sălbăticia vieții din junglă așa cum nu ai posibilitatea să o faci în cadrul unei excursii safari origanizate în timpurile moderne pe care le trăim, din comoditatea unei mașini cu aer condiționat.

Autoarea reușește să îmbine într-un mod original romantismul cu dăruirea, pericolul și sălbăticia și nu în ultimul rând frumusețea lumii africane din ce în ce mai mult exploatată de literatură și cinematografie în ultimii ani.

Va urez lectură plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ZEI STRAINI?

Vezi toată lista de cărți scrise de AnnaMaria Alfieri sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZEI STRAINI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Zei Straini
Autor: AnnaMaria Alfieri
An apariție : 2021
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 292
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 13.04.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

La ceas târziu, înșir aceste rânduri de suflet fericit. Mă copleșește un sentiment de mândrie pentru simplul fapt că cunosc scriitori contemporani, contemporanii mei, care scriu bine. Și când zic bine, sunt în totalitate îndreptățită să îi declar oameni care au...

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Am citit această carte după ce am citit Soția din Paris și a fost un avantaj deoarece eram deja familiarizată cu anumite evenimente și cu multe dintre personajele despre care Hemingway povestește. Soția din Paris este de fapt o replică la această carte în care...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 941 zile și a scris până acum 64 articole. Se află pe poziția 10 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

[…] recenzie de Simona Mihalache pe booknation […]