Virginia Woolf

(n. 25 ianuarie 1882 – d. 28 martie 1941)

Virginia_Woolf_1927Una dintre cele mai cunoscute figuri moderniste literare ale secolului al XX-lea, Virginia Woolf a fost scriitoare şi eseistă. S-a născut cu numele de Adeline Virginia Stephen în Londra. Amintirile ei din copilărie totuși nu au fost legate de Londra, ci de St. Ives din Cornwall, unde familia își petrecea fiecare vară până în 1895.

A trecut de-a lungul vieţii prin perioade grele. Moartea bruscă a mamei în 1895, când Virginia avea 13 ani, și cea a surorii vitrege cu doi ani mai târziu, au dus la primile crize nervoase ale Virginiei. Moartea tatălui în 1904 a provocat cel mai serios colaps al ei și fost în scurt timp internată.

Operele ei cele mai renumite includ Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927),Orlando (1928) și eseul de dimensiunea unei cărți A Room of One’s Own (1929).

Jane Austen 

(n. 16 decembrie 1775 – d. 18 iulie 1817)

Jane_AustenRomancieră engleză realistă, a trăit în perioada romantică pre-victoriană. S-a născut într-o familie din clasa de mijloc a nobilimii de țară, a cărei obiceiuri sunt reflectate în majoritatea operelor sale. Suportul stabil al familiei sale a fost esențial în dezvoltarea lui Austen ca scriitor profesionist. Perioada în care Jane și-a dezvoltat capacitățile artistice a început în adolescență și a durat până la vârsta de treizeci și cinci de ani. În această perioadă, ea a scris trei romane importante și l-a început pe al patrulea. Deși nu a fost maritată și a refuzat cel puțin o cerere în căsătorie, cărțile ei abordează această temă.

Jane Austen este prima scriitoare de limba engleză și probabil prima mare romancieră a Angliei. Deși romanele ei erau apreciate, niciunul nu a fost bestselleruri. Pe tot parcusul vieții din scris a câștigat doar 700 de lire.

Jane Austen obișnuia să își păstreze anonimatul. Romanul „Rațiune și Simțire” a fost semnat „By a Lady”, iar „Mândrie și Prejudecată” a început simplu – „Autorul romanului „Rațiune și Simțire”

Simone de Beauvoir

(n. 9 ianuarie 1908 – d. 14 aprilie 1986)

debeauvoir1Simone de Beauvoir s-a născut la Paris, în anul 1908, şi a devenit cunoscută graţie volumele pe care le-a scris, dar şi datorită activităţii sale de activism politic. Născută într-o familie burgheză și catolică, adoptă ateismul încă din adolescență, hotărându-se să-și dedice viața scrisului și studiului.

 Romanul care i-a adus însă Premiul Goncourt, una dintre cele mai importante distincţii pe care le poate primi un scriitor francez, a fost „Mandarinii”. Ea nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii, deşi a trăit o viaţă alături de filosoful şi militantul social, laureat al Premiului Nobel, Jean-Paul Sartre. Simone de Beauvoir a murit la vârsta de 78 de ani, la Paris.

Agatha Christie

(n. 15 septembrie 1890 – d. 12 ianuarie 1976)

agatha-christie1Agatha Christie fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.

Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56).

Sylvia Path

(27 octombrie 1932 – 11 februarie 1964)

sylvia-plathA trăit o viață plină de suișuri și coborâșuri. Și-a început cariera literară de la o vârstă fragedă, publicând prima poezie la numai opt ani. Tot atunci a murit tatăl ei, trecând printr-o perioadă critică. Disperată, tânăra de 21 de ani s-a dus la mormântul tatălui său și a înghițit 50 de tablete de somnifer, cu intenția de a se sinucide, dar este găsită după trei zile în pivniță și este salvată de la moarte.

A absolvit Smith College în 1955 cu summa cum laude și a plecat în Anglia, la Cambridge, cu o bursă. Acolo l-a cunoscut pe poetul britanic Ted Hughes, care era cu 2 ani mai mare decât ea, cu care s-a căsătorit în iunie 1956.

Sylvia se trezea în fiecare dimineață la ora 4 pentru a avea suficient timp să scrie. La începutul anului 1963 când, sub pseudonimul Victoria Lucas, i-a apărut romanul autobiografic „The Bell Jar”, care nara despre un coleg al său care s-a sinucis, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuase, ea și copiii erau măcinați de boală și, locuind într-un apartament neîncălzit, aveau de înfruntat cea mai cruntă iarnă a secolului. În zorii zilei de 11 februarie 1963, la Londra, s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată.

Iris Murdoch

(n. 15 iule 1919 – d. 8 februarie 1999)

murdochIris Murdoch s-a născut la Dublin (15 iulie 1919), dar a crescut la Londra, unde familia sa s-a mutat după ce ea împlinise un an.

După ce a studiat literatura greacă și latină, istorie antică și filozofie la Somerville College din Oxford, Iris își continuă studiile de filozofie la Newnham College din Cambridge.

Iris Murdoch s-a remarcat ca scriitoare încă de la primul său roman publicat, Under the Net („Prins în mreje”, 1954). Începe o lungă carieră literară: ea va scrie neîntrerupt până în anul 1995, când va descoperi că suferă de boala Alzheimer. La Oxford l-a întâlnit și pe cel care-i va fi soț, scriitorul și profesorul John Bayley, cu care s-a căsătorit în 1956.