Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

goana-dragonului-carte-toni-mir-coverBună Toni! Îți mulțumim că ai făcut un mic popas pe la noi, luând parte la campania booknation.ro de promovare a scriitorilor debutanți. Pentru început spune-ne câte ceva despre cartea pe care o propui cititorilor booknation.ro.

Cartea se numește Goana Dragonului. E despre misterul care trăiește în fiecare dintre noi. Despre viața reală, despre anturaj și situații dure de viață, despre alegeri, suferință, iubire și pseudoiubire. E despre oameni, dar altfel. Cartea a fost scrisă ca să fie o călătorie mentală, o experiență interioară pentru cititor. Mi-am dorit ca acesta să simtă că îl iau de mână și-l duc departe, pentru a găsi răspunsul unor întrebări existențiale. Sper să fi reușit.

Nici nu ne îndoim de asta! Spune-ne câte ceva despre tine. Cine este Toni Mir, în afară de autor de carte?

Am 32 de ani, mă pasionează fotografia, călătoriile, camping-ul, natura, scrisul și evident, lectura. Din păcate nu prea  mai citesc orice la fel ca acum o vreme, acum prefer să citesc chestiuni concrete, clare, certe. În copilărie și adolescență însă citeam în fiecare seară orice îmi cădea în mână. Prima carte citită a fost „Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn„, prima lectură a multor ștrengari. „Străinul misterios” a lui Mark Twain o găsesc revelatoare și astăzi. Cel mai drag scriitor însă rămâne Octavian Paler.

Revenind la carte, cum a fost experiența scrierii cărții? Când ai început să lucrezi la ea?

Experiența scrierii cărții a fost o chestiune intimă, de suflet, cartea fiind o continuare a primului meu contact cu scrisul și anume „Inmigrante” – jurnalul de călătorie ca român emigrant ilegal în Spania. Este o carte scrisă mai mult pe telefonul mobil, am scris în autobuz, la serviciu, la cafenea, oriunde am găsit câteva minute libere. Am început să o scriu în urmă cu doi ani până când am găsit de cuviință să pun punct. Am ales să o scriu întrucât „Inmigrante„, care poate fi citita aici, avea nevoie de o explicație.

Cu alte cuvinte, putem spune că Inmigrante e cumva ”vinovată” de apariția cărții Goana Dragonului. Ce ai câștigat în urma scrierii cărții?

Am dorit să îngheț o fracțiune de timp, o amintire, într-un spațiu atemporal. Acest lucru îl poate face doar o carte. Astfel, am câștigat cunoaștere de sine și nici nu am avut alt obiectiv. Introspecția mi-a adus o reală împlinire. Sper că acest câștig să îl pot transmite mai departe celor care vor îndrăzni să se rătăcească printre rânduri.

Goana Dragonului este deasemenea disponibilă online gratuit aici. De ce ai ales să o publici online gratuit și nu să o vinzi?

Am ales să o public gratuit pentru că nu este o carte comercială. Acest tip de cărți are altă menire. Valoarea ei e una pur personală. Dar ca să dezvolt subiectul, consider că scriitorul debutant nu are nici o șansă în fața editurilor de prestigiu care nu au timpul/motivația/determinarea de a scormoni printre debutanți și a alege. În Romania lui 2015 cu greu scriitorul debutant își poate auto-finanța o posibilă evoluție în literatură și fară sprijinul real al editurilor el este îngropat. În plus, pentru a vinde vreodată trebuie să apari prima dată umil și gol în fața cititorului. Să te laude sau să te hulească și să știi să accepți. Să înveți să lași acasă impresiile și talentele încă nerecunoscute de nimeni. Și dacă scapi nepătat poți încerca aroganța de a vinde. Cititorul nu te minte. E cel mai corect critic al tău.

Lucrezi în acest moment la altă carte sau ai de gând să începi?

În prezent lucrez la o ficțiune cu tematică din folclorul românesc, îmbinată cu bizarerii metafizice. Se numește „Sub Carpați„. Se află încă într-o formă foarte „verde crud”.

Ce ai dori să transmiți cititorilor booknation.ro?

Vânați-vă visele fără să le slăbiți o clipă ! Trăiți ! Peste 50 de ani nu va mai conta pentru nici unul dintre noi, cei de acum, cei de aici.

Toni, îți mulțumim pentru interviu, îți urăm mult succes la ”Sub Carpați” și abia așteptăm să o citim. Te mai așteptăm pe la noi și în viitor, sperăm să avem oportunitatea de a participa, de ce nu, la o lansare de carte semnată ”Toni Mir” 🙂

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022