Recenzie “Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman

by | Dec 5, 2018 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ELEANOR OLIPHANT SE SIMTE EXCELENT PE Libmag

Am pornit această lectură știind clar că nu trebuie să cred ce spune titlul. Deși de multe ori acesta reflectă fidel acțiunea, am simțit imediat că nu este ceea ce pare și că trebuie să mă pregătesc pentru o lectură emoționantă, care o să-mi dea mari bătăi de cap.”Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman este una dintre cele mai interesante și misterioase cărți ale anului 2018, o lecție de viață pentru noi toți.

Eleanor Oliphant este o tânăra de 30 și ceva de ani, cu o latură mai complicată. Nu are prieteni, nu îi plac oamenii în general, este antisocială, cu o mare afinitate spre a-i judeca pe cei din jur pentru acțiunile lor. Este însă extrem de citită, de inteligentă și acest lucru se simte din “dialogul” pe care Eleanor îl are cu noi, cititorii. Până acum nimic ieșit din comun, un plot cu care poți relaționa ușor, pentru că eroina noastră este tare simpatică și are problemele noastre, ale tuturor. Singura relație pe care o are este cea cu mama ei, însă este extrem de disfuncțională și puțin ciudată. Pare că cele 2 nu au realizat că trebuie să aducă o notă de maturitate relației și încă se poartă ca în copilărie, cu apelativele specifice. Evenimentul declanșator al acțiunii este momentul în care Eleanor vede un băiat la un concert și dezvoltă o mini obsesie/crush pe acesta. Începând cu această scânteie, Eleanor dorește să se schimbe, nu doar ca fire, ci și din punct de vedere fizic. Nu vreau să înțelegeți că vorbim aici despre o poveste de dragoste. Este depaaaaarte de așa ceva:) Aici vorbim despre o lecție de viață, despre o poveste învăluită în mister ce are ca idee principală descoperirea lui Eleanor.

Ce mi-a plăcut foarte mult? Toată cartea mi s-a părut ca o figură de stil… Prezintă o acțiune aparent simplă, dar ca esență și mesaj, transmite total altceva. Eleanor este o fire atipică, o fată inteligentă dar care nu reușește să relaționeze cu nimeni. Judecă după aspect, deși este un lucru greșit. Această judecată o facem și noi, pentru că asistăm la acțiunile ei, dar fiindcă totul este învăluit în mister, nu știm adevărata ei față și modul pentru care acționează așa. Cartea vorbește și despre schimbare, nu cea fizică, dar mai ales cea de personalitate. Eroina noastră o să parcurgă un drum palpitant spre schimbare, aparent pentru un băiat, dar sigur sigur, vă spun eu, pentru ea, pentru că realizează că trebuie să fie altfel, mai compatibilă cu cei din jur.

“Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman este o carte care te impulsionează să descoperi un personaj intrigant, cu multe mistere, multistratificat și foarte greu de citit. Eleanor este o fată aparent independentă, însă asistăm la multe scene în care această nu își asumă vârsta pe care o are. Este o fire pe care m-am delectat în a o descoperi și pe o pot considera duală. Mi-a plăcut foarte mult și mi-a dat extrem de mult de gândit, rolul cărții fiind clar de a realiza o analiză amănunțită a unei personalități deosebite, spre deliciul nostru.

Cartea o găsiți pe Libmag.ro 

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ELEANOR OLIPHANT SE SIMTE EXCELENT PE Libmag

Titlu: Eleanor Oliphant Se Simte Excelent
Autor: Gail Honeyman
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 354
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 5.12.2018
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1284 zile și a scris până acum 347 articole. Se află pe poziția 4 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments