Observăm cum pe zi ce trece se pune tot mai mult accentul pe modul în care ne putem schimba viaţa, urmând câteva reguli prin care atingem sentimentul suprem – fericirea. Un ingredient indispensabil oamenilor, care adesea este neglijat. De ce? Pentru că problemele zilnice, care de cele mai multe ori sunt banale, ne acaparează, ne îngrădesc.

M-am gândit că este necesar să vă dau un imbold cu o listă de cărţi care promovează, cum îi spun eu, starea de bine. Mai ales într-o zi ploioasă, cum este astăzi în vestul ţării. 🙂

I. Formula fericirii – Stefan Klein

formula-fericirii-minunatele-descoperiri-ale-neuropsihologiei-de-azi_1_fullsize

În cartea sa, Stefan Klein ne demonstrează că nu există o regulă după care să ne ghidăm pentru a atinge fericirea, ci faptul că fiecare în parte îşi construieşte propria regulă. Există şase miliarde de oameni şi şase miliarde de căi spre fericire, spune autorul. El consideră că formula fericirii trebuie să o găsească fiecare om. Formula fericirii a devenit bestseller în Germania.

II. Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată – Dalai Lama, Howard C. Cutler

934675

Iată ce spunea Sanctitatea Sa Dalai Lama: “Scopul vieţii noastre este căutarea fericitrii!” Dar când în lume domină suferinţa, cum ne putem atinge acest scop? Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată încearcă să găsească un raspuns la această întrebare. În carte ne sunt relatate intâlnirile lui Howard C. Cutler cu Dalai Lama, în care povestesc despre anumite aspecte ale vieţii, soluţii şi moduri de abordare, mereu pozitive. Mai multe…

III. Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor Frankl

omul-in-cautarea-sensului-vietii_1_fullsize

După ororile trăite în lagărele naziste, Viktor Frankl a ajuns la concluzia ca oamenii tânjesc după sens. Autorul povesteşte cum în perioada de prizonierat cei care se agăţau de un vis, cei care aveau un scop neclintit, spre care tindeau, aceia trăiau mai mult, cu toate că erau expuşi uni trai deplorabil.

IV. În căutarea fericirii – Daniel Gilbert

in-cautarea-fericirii_1_fullsize

În cartea sa, Gilbert ne demonstrează că noi suntem singurii care stăm în calea propriei fericiri, din simplul motiv că nu ştim cum ne funcţionează mintea şi cum putem noi sa o manipulăm, nu ea. Autorul ne dă multe exemple şi studii în care oamenii au suferit accidente, dar totuşi au revenit la starea anterioară suferinţei.

V. Cum să fii fericit – Sonja Lyubomirsky

cum-sa-fii-fericit_1_fullsize

Sonja Lyubomirsky, o scriitoare cunoscută în domeniul psihologiei pozitive, subliniază ideea că oamenii trăiesc fără a înţelege care este cauză fericirii lor, aşa că luptă toată viaţa pentru lucruri care nu au nicio legătură cu această stare supremă. Tot ceea ce ni se întâmplă este legat de alegerile noastre şi felul cum reacţionăm. Mai multe…

Sincer, eu dupa ce citesc o carte din domeniul psihologiei pozitive, imi dau seama de importanţa “legilor” care ne călăuzesc viaţa, iar cea pe care o pun în vârful piramidei este fericirea. Negreşit!