Chiar dacă ne confruntăm în continuare cu temperaturi scăzute și ne gândim ce sortiment de ciocolată caldă să mai încercăm, nu e prea devreme să alegem lecturile pentru primăvară. Venim către voi cu 5 propuneri literare care vă vor ajuta să aveți o primăvară plină de povești interesante. Toate cărțile sunt înflorate, pentru că ne dorim ca și coperta, nu doar povestea, să vă inducă o stare de bine și să vă poarte mintea spre o perioadă mai caldă, mai blândă și de ce nu, mai optimistă.

Cărți pentru primăvară

Confesiunea 

Confesiunea de Jessie Burton este o carte nou apărută despre prietenie, relații și maternitate. Autoarea prezintă o poveste de viață emoționantă, care include tainele scrisului, problemele maternității, precum și pierderea și regăsirea de sine. Construită pe două planuri temporale, cartea prezintă anii ’80 din Soho și Hollywood, iar apoi revine în Londra zilelor noastre. Legătura dintre cele două planuri este dată de personajul Constance Holden.

Confesiunea este despre prietenia dintre femei, relațiile pe care acestea le construiesc de-a lungul vieții și descoperirea de sine.

 

 

 

Păpădiile

Yasunari Kawabata a început această carte sub forma unui foileton între anii 1964 și 1968. Textul vede lumina tiparului abia în 1970, în urma unui eveniment tragic din viața autorului.

Păpădiile este povestea unei tinere care se confruntă cu o boală teribilă și ciudată. Ineko, o tânără frumoasă și inteligentă, ajunge să fie internată într-un azil psihiatric, lăsându-și familia în durere și totodoată cu ușurarea că au făcut alegerea corectă. Întrebarea pe care autorul o pune cititorilor este dacă dragostea va reuși să rezolve situația traumatizantă.

„Nebunia, boala, vina, moartea, tristețea, iubirea, singurătatea: în Păpădiile sunt prezente toate temele predilecte ale lui Kawabata, care le abordează în stilul lui eliptic și ambiguu, pentru a obține suprema sugestie artistică.“ – L’Express

 

Florile pierdute ale lui Alice Hart

Selectat în topurile de bestselleruri din Australia și SUA în 2018, respectiv 2019, Florile pierdute ale lui Alice Hart este un roman de debut diferit de oricare altul. O carte despre poveștile care ne bântuie, despre care le povestim mai departe din simpla dorință de a supraviețui.

Alice este un personaj aparte. Nu a fost niciodată într-o bibliotecă și crede că de fapt cărțile cresc în grădini, precum florile. Într-o zi alege să se aventureze în lume și astfel descoperă o bibliotecă. Odată ajunsă într-un tărâm nou, diferit de tot ceea ce știa până atunci, Alice realizează că există și posibilitatea unei vieți liniștite, departe de fricile de acasă.

Important de menționat este faptul că romanul a câștigat General Fiction Book of the Year în cadrul Australian Book Industry Awards în anul 2019.

 

 

Iubiri caraghioase

O altă carte, o nouă copertă înflorată. Iubiri caraghioase aduce în atenția cititorilor ideea că iubirea este o visare blândă, nicidecum un suspin, o luptă continuă plină de sacrificii și durere. Plină de ironie și o luciditate extraordinară, cartea vă va face să dați pagină cu pagină, așteptând cu nerăbdare noi detalii despre relația de cuplu, în lumea cotidiană. Dacă sunteți în căutarea unei cărți care să vă facă să râdeți în această primăvară, cu siguranță trebuie să experimentați caraghiosul acestei lecturi fascinante.

 

 

 


A fost odată un râu

Încheiem lista cu un roman plin de suspans și romantism a cărui atmosferă se inspiră din secolul XIX.

În cea mai lungă noapte din an, într-un han de pe malul Tamisei, apare un bărbat rănit. Acesta ține în brațe trupul unei fetițe, dar din păcate fetița nu mai are suflare. După câteva ore, sub ochii îngroziți ai locuitorilor, copila revine la viață. Cum este posibil? Cine este această copilă?

„O carte fascinantă despre felul de a povesti, cu misterele și capcanele lui. Oricât de bine ar fi concepută, o poveste depinde de verosimilitatea personajelor. Povestitoare uluitoare, Setterfield ne aduce aproape fiecare personaj din acest roman captivant.“ – The Times

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022