Recenzie „Intraţi în El Encanto” de Susana Lopez Rubio

de | nov. 25, 2018 | Dragoste, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

Unele istorii sunt făcute pentru a fi trăite intens. Unele cărţi sunt scrise pentru a fi citite în momente relevante, iar unele iubiri apar exact când le aştepţi cel mai puţin. Acest lucru este demonstrat şi de minunatul roman „Intraţi în El Encanto”, semnat de Susana Lopez Rubio. O carte care m-a cucerit de la primele pagini. Din paginile acesteia transcende o Cuba desăvârşită, cu oameni empatici, reţete delicioase de cocktail-uri şi gangsteri dezlănţuiţi:

„O cârciumă cubaneză trebuia să aibă mai multe elemente: rom, muzică şi lume cu chef de distracţie.”

Patricio, un asturian pornit în căutarea unui El Dorado, ajunge tocmai pe coastele însoritei Havana, acolo unde începe să cunoască misterele unei existenţe speciale, fiind înrolat în rândurile funcţionarilor unui magazin exclusivist cu nume deosebit „El Encanto”.

„Sosisem în Havana atât de înfometat, încât în fiecare seară mă înfruptam din acel oraş bucată cu bucată”.

Aşa se face că îşi cunoaşte aici cei mai buni prieteni, Guzman şi Grescas, dar şi marea dragoste, Gloria. Anume această fiinţă care îi răpeşte liniştea şi inima, ajunge să fie şi un soi de Cal Troian, căci e nimeni alta decât soţia celui mai influent gangster din Cuba, Cesar Valdes, cel despre care se spun următoarele:

Monstrul era îmbrăcat cu un costum tropical de culoarea nisipului şi purta o cravată scumpă. Mirosea a fum de trabuc şi marochin. Părul negru şi lucios, pieptănat cu cărare într-o parte, şi un zâmbet plăcut îi dădeau un aer de Gary Cooper. Cel mai periculos lucru la acest monstru era că, fiind atât de chipeş, nu părea un monstru. Orice femei s-ar fi simţit norocoasă ca un astfel de bărbat să pună ochii pe ea. Orice femeie care să nu fi avut doisprezece ani, desigur.”

Patricio se vede prins într-o cursă de şoareci cu multe trădări, decepţiuni şi compromisuri, care nu doar îl fac nefericit, dar ajung să îi consolideze definitiv şi iremediabil dragostea pentru Gloria. Întregul roman, care este pe bună dreptate unul de epocă, vine să dezvăluie nişte destine şi portete umane deosebit de triste. Se simte decadenţa societăţii cubaneze, care ajunge sub influenţa Mafiei, protejată îndelung de tiranul Batista. Oamenii trăiesc cu permanenta frică, care va ajunge ulterior să fie schimbată doar de un regim dictatorial, condus se Fidel Castro. Chiar dacă gangsterii acaparează totul, mai rămâne încă loc de lux şi „El Encanto” este o bucăţică de rai luxuriant în care se găsesc rochii de la Dior şi rujuri Chanel, unica alinare pentru femeile batjocorite de soţii cu prea mulţi bani.

Aşa se face că magazinul în cauză devine un soi de răscruce pentru toţi cei care fac parte din bohemia, dar şi din ghetoul cubanez. Sunt cu toţii despărţiţi doar de vitrinele majestuoase ale magiei havaneze. Se împletesc iubiri şi se alimentează ura, toate sub paravanul unei existenţe normale.

Revenind înapoi la dimensiunea naraţiunii şi la stilul autoarei, pot să punctez următoarele observaţii:

  1. Romanul este facil de lecturat, un plus aparte când îţi dai seama de uşurinţa cu care parcurgi paginile;
  2. Are o istorie neobişnuită, care îl scoate din nişa literaturii romance de consum curent;
  3. Are multe răsturnări de situaţie, aşa că nu veţi avea niciodată senzaţia de plictis, specifică cărţilor romantice;
  4. Este spirituală şi veţi avea parte de o morală cu totul specială, din care cu siguranţă veţi avea ce păstra pe mai departe.
Titlu: INTRAŢI ÎN EL ENCANTO
Autor: Susana Lopez Rubio
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 886

Alte recenzii de la Susana Lopez Rubio:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 7 luni, 19 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments