Cărți uitate: Statueta de fildeș de Abdalla Kalanga

by | Jul 27, 2016 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CĂRȚI UITATE: STATUETA DE FILDEȘ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Fotografiiiii♥ 050

Azi vreau să vorbesc despre o carte pe care trebuie s-o citiți. Și nu accept un refuz.

Abdalla Kalanga, despre care nu am găsit nimic. Un autor cu totul și cu totul uitat, cel puțin  pe Wikipedia, pentru că nici acolo n-am găsit nimic. Cartea asta e cu totul  și cu totul uitată.

Despre carte nu vreau să vă spun multe, nu vreau să vă dau prea multe amănunte. Povestea e complexă, și totuși simplă.

Tot ce se întâmplă este în jurul lui Makele, un copil negru care trăiește în condiții grele de trai alături de familia și consătenii săi. El se dezvoltă în mojlocul violențelor, în mijlocul bolii și al abuzurilor exercitate de albii europeni asupra negrilor, pe care îi consideră niște sclavi absoluți, niște ființe destinate trudei, abuzurilor, muncii neîntrerupte. Deși mulți dintre negri sunt aproape răpuși de boli grele, precum lepra, mulți dintre albii aleg să își însușească banii pentru cumpărarea medicamentelor, în loc să îi folosească în scopuri cu adevărat importante. Așa, mulți negri ajung chiar în locurile leproșilor, fără să sufere de această boală.

Makele și prietenii săi se dezvoltă într-o lume dură, cruntă, în care trebuie să suporte moartea din jurul lor, moartea de care nimeni nu se plânge, doar înlăuntru, pentru că albii ar pedepsi orice fel de plângere în stilul lor caracteristic – x lovituri de bici și y zile de muncă fără plată.

Într-un loc în care violența este la ea acasă, în care boala doboară pe capete, în care sărăcia și foame își află sălașul, în care educația este departe de a fi instaurată – se pot oare dezvolta o ceată de copii crescută în sânul junglei ?

Cartea aceasta m-a învățat foarte multe lucruri. În primul rând, citind-o, mi-am dat seama că am foarte multe avantaje, că primesc zilnic atâtea lucruri, inclusiv apa pe care o beau și mâncarea care mi-e la dispoziție. Nu trebuie să alerg prin junglă și să-mi rănesc picioarele în căutarea fructelor acre sau, la disperare, a omizilor și a cine știe ce altor lighioane.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Abdalla Kalanga

Copiii din carte nu se bucură de educația școlară – cel puțin în primă fază – însă se bucură de cei șapte ani de acasă, aș spune eu, chiar dacă acești șapte ani de acasă nu sunt tocmai foarte plini și foarte consistenți. Au parte de iubire, au parte de suferință.

În al doilea rând, cartea îți relatează ce se întâmplă între albi și negri, sau, mă rog, ce se întâmpla. Erau supuși la munci grele, chinuitoare, considerați ca și sclavi absoluți. Nu cred că m-am gândit vreodată, sau cel puțin nu prea des, la cât de privilegiată sunt ! Pentru că, să fim sinceri – suntem noi oare obligați acum să muncim pe plantațiile cuiva, fără ca măcar să fim plătiți pentru asta ? Oricât de rău ne-ar fi, cred că, până la urmă, există alții mai năpăstuiți ca noi.

Albii sunt, la prima vedere, elementul răului – niște oameni cruzi, fără scrupule, fără sentimente, fără dreptate. Dar și acest stereotip dezvoltat până într-un moment este spulberat, la fel cum negrii nu reprezintă mereu inocența, bunătatea – binele.

Stilul autorului este foarte relaxant, foarte ușor. Povestea cărții este una puternică și dacă vă imaginați că violența este la ea acasă în cadrul acțiunii nu este chiar așa. Actele de violență sunt descrise decent, astfel încât, cred eu, chiar și un copil peste zece ani poate lectura această carte.

Nu pot să spun mai mult de atât, pentru că această carte trebuie citită, digerată, trebuie să înveți ceva din ea, nu ai cum altcumva. Nu vreau să îmi înșirui metaforele care ar fi și așa destule, nu vreau să mai spun altceva despre carte. Faptul că am subliniat existența violenței în povestea cărții a fost, sper eu, spre exemplificarea și argumentarea a ceea ce am spus – mai exact că am învățat ceva din lectura acestei cărți. Și sunt chiar mai multe lucruri de învățat de aici, nu doar că suntem atât de privilegiați – fapt pe care aș putea să-l dezvolt într-o polemică uriașă cu privire la carte.

Cartea aceasta nu apare pe GoodReads, nu știu cum a putut fi uitată, pentru mine este una dintre cele mai bune cărți citite vreodată.

🔥 CARTEA CĂRȚI UITATE: STATUETA DE FILDEȘ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cărți Uitate: Statueta De Fildeș
Autor: Abdalla Kalanga
An apariție : 1954
Editura: TINERETULUI
Nr. Pagini: 198
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 27.07.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte cu o poveste impresionantă despre trecut, ce poate fi introdusă într-o metaforă care să compare vremurile de atunci cu vremurile de azi.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Simina Seliștean este redactor Booknation.ro de 1460 zile și a scris până acum 5 articole. Se află pe poziția 84 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simina Seliștean aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela
Mihaela

O voi cauta !