Most-Frequently-Challenged-Book-ftr

Anual, editorii de la New York Times Book Review realizează un top al celor mai bune cărți publicate în respectiva perioadă. Anul acesta, pe lista lor se află niște volume foarte interesante ale căror variantă în limba română o așteptăm cu nerăbdare. Care sunt acestea? Știu că sunteți curioși, așa că nu mai lungesc introducerea…

Ficțiune

1.  All The Light We Cannot See de Anthony Doerr – în traducere mot-a-mot, „Toată lumina pe care nu o putem vedea”. O poveste ingenioasă despre viața în cel de-al doilea război mondial, supraviețuire, morală, etc. În centrul acestei povești se află o tânără Franțuzoaică oarbă ce se alătură Rezistenței și un orfan aflat sub protecția naziștilor datorită talentului său la inginerie.

2. Dept. Of Speculation de  Jenny Offill – o traducere literară a titlului ar suna cam așa: „Departamentul Speculațiilor”. Un mozaic de fragmente, observații, reflecții  și puncte de vedere divergente referitoare la căsniciile ce trec prin diverse probleme. Pe de-o parte elogiu, pe alta țipăt pentru ajutor .

3. Euphoria de Lily King – o poveste inteligentă și senzuală despre călătoria antropologului Margaret Mead la Sepik River (Noua Guinea) alături de cel de-al doilea soț al ei. Acolo ei se întâlnesc cu un bărbat, care va deveni al treilea soț al lui Mragaret. Inspirat din realitate, acest roman este foarte lăudat de cei de la New York Times Book Review.

4. Family Life de Akhil Sharma – „Viaţă de familie”, în traducere, este poveste semi-autobiografică despre o familie de indieni ce se mută în Queens, vrând să își construiască o nouă viață. Însă, totul este dat peste cap în momentul în care fiul lor cel mai mare, aflat la piscină, suferă un accident în urma căruia creierul îi este afectat.

5. Redeployment de Phill Clay – „Redistribure” (asta ar fi traducerea titlului). Volumul de debut al lui Phill Clay. O colecție de povești ce arată ce se poate întâmpla atunci când soldații Americani înarmați până în dinți pătrund în societatea fracturată a Iraq-ului. Un volum de nuvele haioase, acide, triste – cea mai bună scriere despre efectele războiului asupra sufletului (după cum notează editorii New York Times Book Review). Se pare că Phill Clay promite mult…

Non-ficţiune

1. Can’t We Talk About Something More Pleasant? de Roz Chast – „Nu putem vorbi despre ceva mai plăcut?” (în traducere liberă) este un volum în care autoarea povestește cum și-a ajutat părintii să se stabilească la un azil.  Nimeni nu are părinti perfecți, la fel cum nimeni nu poate scrie o carte perfectă… Dar Roz Chast e destul de aproape.

2. On Immunity: An Inoculation  de Eula Biss – în traducere,  titlul ar fi următorul: „Despre Imunitate: O inoculare” – tot un volum de memorii. Un melanj de știință, jurnalism și critică literară.  Bazată pe experiența Eulei Biss în calitate de proaspătă mămică, această carte este un manifest împotriva superstițiilor și a descoperirilor științifice absurde.

3.  Penelope Fitzgerald: A life  de Hermoine Lee – „Viața lui Penelope Fitzgerald” . Epoca, viața și munca scriitoarei și biografei Penelope Fitzgerald sunt superb redate de Hermoine Lee. A crescut cufundată în literatură, dar distrasă de la calea ei de către vicisitudinile vieții. Penelope Fitzgerald a debutat la 58 de ani dar a cunoscut succesul abia la 80 de ani. Cu toate acestea, ea a lăsat omenirii o operă plină de vitalitate, aproape magică.

4. The Sixth Extinction: An Unnatural History de Elizabeth Kolber – „A şasea extincție: o istorie ne-naturală”, iată cum ar suna titlul acestei cărți în limba română.  Autoarea călătorește în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei și examinează modul în care schimbările climatice cauzate de om afectează ecosistemele, amenințând să elimine până la 50% din speciile de viețuitoare în secolul următor. O scriere detaliată și documentată, la fle de captivantă precum un thriller.

5. Thirteen Days In September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David de Lawrence Wright – „Treisprezece zile în septembrie: Carter, Begin, and Sadat la Camp David” – povestea semnării tratatului de pace dintre Israel și Egipt de la Camp Davis. O colecție de discuții,  o combinație de politică și literatură.

Şi aici se încheie topul. Ce carte vă face cu ochiul?