Sărbătorim a 20-a ediție de curiozități, 20 de scriitori români, dar și de pe alte meleaguri. Am încercat să oferim un fir al vieții lor, să ne formăm o imagine de ansamblu asupra traiului și modului lor de a scrie.

Astăzi povestim puțin despre Mihail Sebastian. 🙂

Curiozități despre Mihail Sebastian

  1. Nume real: Iosif Hechter.
  2. A fost un om de litere român de origine evreiască, care a scris proză, dramaturgie și critică literară.
  3. Este fiul Clarei și a lui Mendel Hechter, funcționar comercial.
  4. Urmează cursul elementar și Liceul „Nicolae Bălcescu” în orașul natal, Brăila. În 1926 își susține bacalaureatul, teza sa fiind deosebit de favorabil apreciată de președintele comisiei, Nae Ionescu.
  5. Va absolvi în 1929 Facultatea de Drept la Universitatea din București, pregătindu-și doctoratul la Paris.
  6. Debutează cu versuri în 1926, la revista „Lumea”, sub pseudonimul Eraclie Pralea, apoi își începe colaborarea de lungă durată la „Cuvântul”, fiind și redactor al acestui ziar.
  7. Apariția, în 1934, a romanului autobiografic De două mii de ani declanșează atacuri furibunde atât din partea presei de dreapta, cât și a celei de sânga, cărora scriitorul le răspunde în Cum am devenit huligan.
  8. Activ pe toate tărâmurile scrisului literar, Sebastian s-a revelat întâi la publicistică. Cronicar literar, teatral, muzical, plastic, cinematografic, a profesat și ziaristica propriu-zisă, semnând articole pe teme curente (politice, sociale, economice, educative), reportaje, note, evocări.
  9. Spirit de finețe, format sub influențe mai cu seamă galice, dar și insulare, Sebastian scrie în „Cuvântul” eseuri remarcabile, culminând cu serialele privind romanul modern și modernismul românesc.
  10. Fragmente dintr-un carnet regăsit, prima sa scriere de imaginație, e un fel de jurnal. Autorul ar fi găsit într-o seară, la Paris, un carnet din care, nereușind să dea de urma proprietarului, reproduce un număr de paragrafe, în traducere, dând pe alocuri, în paranteză, expresiile mai deosebite în original.
  11. Succes de critică și de public obține scriitorul cu teatrul său. Comedii sentimentale prin subiect, piesele lui Sebastian se ridică deasupra celei mai întinse părți din dramaturgia perioadei interbelice prin lirism și intelectualitate, prin prospețimea expresiei.
  12. Moare lovit de un camion în 1945, la numai câteva luni după ce naziștii fuseseră alungați din România, în plină tinerețe creatoare.

Dacă îți plac curiozitățile noastre, citește și:

Sursă: Fișă biobibliografică din cartea sa, Cum am devenit huligan; Wikipedia.