Fără a sta pe gânduri, Mircea Eliade se află printre autorii mei preferaţi. Si acum mă întrebaţi care este motivul. Sincer, nu am un motiv bătut în cuie, pur şi simplu m-a fermecat prin modul lui de a scrie. Nu există operă scrisă de el care să nu te prindă în poveste, să-ţi interzică să o laşi din mână.

Mircea Eliade are o poveste de viaţă impresionantă, o personalitate care, în ciuda greutăţilor, a reuşit să lase posterităţii opere valoroase. Haideţi să vedem câteva momente din viaţa marelui scriitor în curiozităţile de astăzi.

Curiozităţi despre Mircea Eliade

  1. A fost profesor de istoria religiilor în Chicago
  2. În timpul comunismului, deşi Mircea Eliade a fost şi este o personalitate demnă de a fi lăudată, rudele sale nu îl pomeneau deoarece riscau să fie arestate. Nepotul său, Sorin Alexandrescu, afirmă: “Nu ştiam nimic despre viaţa lui personală, nici despre activităţile lui publice sau politice, dinainte de 1940, mi-o aminteam foarte vag, sau chiar deloc pe tanti Nina, soţia lui, dar ştiam foarte bine că, dată fiind prezenţa lui «afară», noi cei «dinăuntru», familia mea, ca şi mine, puteam suferi diverse represalii din partea autorităţilor. […] Toată şcoala şi universitatea, grija cea mai mare a fost că, dacă se descoperea legătura cu Mircea Eliade, părinţii mei puteau fi arestaţi, iar eu puteam fi dat afară şi trimis pe vreun şantier, prin cine ştie ce coclauri”.
  3. Constantin Noica a fost arestat în anul 1958 după ce i se intentează un proces în urma căruia a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Execută aproape şase ani de detenţie. Vina principală: a citit şi difuzat romanul lui Mircea Eliade “Noaptea de sânziene”.
  4. Personajul feminin din cartea Maitreyi este real, fiind femeia pe care Mircea Eliade a întâlnit-o în India. Este bine-cunoscută iubirea puternică dintre cei doi.
  5. Opera Maitreyi a primit o mulţime de laude în rândul criticilor literari, dar şi a cititorilor. Criticul literar Mihai Sebastian scrie în România literară: “Dacă aşi fi cu desăvârşire sincer cu mine şi cu dumneata, cetitorule, aşi tipări aici, în locul cronicii literare, o singură mărturisire: nu pot să scriu despre Maitreyi. […] Cartea aceasta îmi deschide atâtea porţi intime, încât a vorbi despre ea mi se pare un act de proprie devastare. […] Şi aducându-mi aminte că am scris în fiecare săptămână aici despre atâtea cărţi bune şi proaste, nu ştiu cum să vă spun mai categoric că Maitreyi trebuie scoasă din rândul lor. Că nu este vorba acum de o carte excelentă sau detestabilă, ci de altceva, pentru care toate formulele noastre critice sunt insuficiente”.
  6. Ca răspuns adresat cărţii scrise de Mircea Eliade despre Maitreyi, acesta lansează volumul “Dragostea nu moare” care face referire la povestea lor de iubire.
  7. Momentul ideal pentru a scrie: “Nu mă sfiesc să o spun că de câte ori mă simt surmenat,deprimat, obosit — încep să scriu un roman. Povestea pe care o ascult eu cel dintâi, jocul pe care îl încep înainte de a-i cunoaşte regulile şi limitele, şi mai ales partea esenţială, confesiunea, retrăirea experienţelor de atunci —  toate acestea sunt mai reconfortante decât o lună de zile la mare sau la munte”, povesteşte scriitorul în revista România literară.
  8. Doar un singur student al lui Mircea Eliade din Chicago a învăţat limba română şi a ajuns să fie traducătorul operelor profesorului. Numele său este Mac Linscott Ricketts.
  9. O zi obişnuită pentru Mircea Eliade în Chicago: “Cât a locuit în capus, Eliade mergea la birou în fiecare zi la ora zece dimineaţa. Dacă nu avea cursuri, lucra până la aproximativ două, apoi se întorcea acasă pentru prânz. De la trei la patru răspundea la telefon (aceia «care ştiau» îl sunau în decursul acelei ore, pentru că în alte ocazii lăsa telefonul să sune). De asemenea, prefera să vadă studenţii în acest interval. După ora patru, lucra din nou până la ora opt sau chiar mai târziu, iar apoi se întorcea acasă pentru o cină târzie, «în stil european»”.
  10. Cuvintele lui Mircea Handoca despre Mircea Eliade: “Întrevederile mele cu Mircea Eliade m-au impresionat profund. Pentru prima oară în viaţă am cunoscut un om excepţional, cu o rară sensibilitate, ospitalier, modest şi generos. Până în ultimul moment al vieţii îmi va rămâne fixat pe retină chipul lui blajin şi îngăduitor, sincer şi firesc, lipsit de orice morgă şi prefăcătorie”.

 

Vrei să descoperi mai multe despre Mircea Eliade?

Te invităm să citeşti şi alte curiozităţi despre scriitori:

Surse:
Mircea Eliade şi contemporanii săi - Mircea Handoca
Întâlniri cu Mircea Eliade - Volum coordonat de M. Gligor şi M.L. Ricketts
Publicaţii - Muzeul Presei "Sever Bocu" Jimbolia