Delia Feraru

Delia Feraru este o tânără poetă argeșeancă ce scrie o poezie sinceră și promițătoare, cu mușcături duioase și treziri din letargie, care ridică și coboară sufletele iubitorilor de poezie, dăruindu-le acestora o parte din felul ei de a fi, unul care încă se definește sau se redefinește odată cu deschiderea unui nou sertar al existenței.

Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre poeta Delia Feraru.

Poeta Delia Feraru…sună într-un mare fel. Nu vreau să afișez o falsă modestie, dar termenul nu mă convinge încă. Trecând peste asta, Delia Feraru este o simbolistă convinsă, îndrăgostită până  peste cap de Bacovia și Sylvia Plath. Scrie pentru că nu poate altfel, de la 9 ani… și nu îi place prea mult să vorbească despre ea.

 Crezi a reușit cineva să realizeze perfecțiunea în poezie?

 Hmmm…sunt subiectivă. Pentru mine, perfecțiunea în poezie înseamnă Rimbaud.

Frumoasă și interesantă alegere. Crezi că lumea acestor timpuri este interesată de poezie? De fapt, mai reușește poezia să ajungă la sufletele oamenilor?

Din păcate, suntem nevoiți să acceptăm realitatea. Poeții contemporani s-au născut în secolul greșit, în perioada greșită. Simt și eu asta uneori, însă cuvintele țâșnesc indiferent de contextul social. Da, lumea nu mai este interesată de poezie, trăim într-o mare de superficialitate, alergăm după toate lucrurile materiale, ceea ce nu e neapărat de blamat. Mai sunt însă și oameni interesați de cultură și artă, iar acei oameni fac diferența de obicei!
Delia Feraru

Povestește-ne, te rog, despre volumele de antologie în care au apărut poezii scrise de tine.

Primele antologii în care am apărut au fost „Ucenicii vrăjitori”, 3 ani consecutiv, apariții editoriale ale cenaclului „Sind Junior” de la Pitești, condus de Marin Ioniță. Eram încă în liceu și au marcat începutul meu. A urmat ”Poezia Iubirii”, în 2012, și cea mai recentă , ”6 de inimă neagră”, lansată la București, anul acesta. Toate sunt bucuriile mele, urmele mele prin viață…

Ce aduce nou în poezie ”Halucinații lirice”, volumul tău de debut?

Nu știu dacă pot să îndrăznesc să mă gândesc că acest volum aduce ceva nou în poezie. Este un volum realizat pe trepte, cuprinde poezii din adolescență, pe când încă mai scriam în rimă, poezii în vers alb, poezii puternic influențate de simbolism și poezii din noua Delia Feraru, din perioada în care am realizat cine sunt cu adevarat în poezie. E un fel de Cântarea Cântărilor, ca să îl citez pe Marius Iulian Zinca, cel care a scris prefața.

 Delia Feraru - Halucinații Lirice

Este poezia o eliberare sau o încarcerare? Adică poate fi un înger demoniac sau un demon angelic?

De cele mai multe ori, este o eliberare, însă există și momente în care se poate transforma într-o încarcerare. Sunt perfect de acord cu Nietzsche, când spune că „orice posesor al unui talent este și victima talentului său, trăind sub vampirismul lui”. Da, este ca un viciu, căreia nu i te poți împotrivi și care te împinge uneori la extreme…

Care sunt planurile tale de viitor? Crezi că următoarea apariție editorială a ta o să aducă ceva nou sau vei merge pe aceeași linie?

Anul acesta sper să reușesc să lansez „Smells like my spirit”. Cu siguranță, acest volum o să aducă ceva nou pentru că nu are absolut nicio legătură cu ”Halucinațiile”. Nu dau mai multe detalii pentru că vreau ca cititorii să se convingă singuri. Nu pot merge pe aceeași linie pentru că natura mea este una schimbătoare și oricât aș încerca să fiu constantă, nu prea îmi reușește.

Există o ruptură între poezia generației deja consacrată și cea în curs de devenire?

Nu aș spune ruptură… Există evoluție sau involuție. Părerea mea este că fiecare poet ar trebui să scrie așa cum scrie el, fără sa îl intereseze neapărat ce au scris cei consacrați. Nu vreau să pară a lipsă de respect, dar poetul trebuie să fie original ca să se poată numi poet.

Dorești să le transmiți ceva cititorilor tăi prin intermediul booknation.ro?

Cititorii mei sunt ființe libere și minunate, toți oamenii care citesc au o parte din poezie tatuată pe sângele lor, așa ca nu pot să le transmit decât să fie liberi în continuare. Liberi și minunați!

Mulțumesc frumos pentru interviu și mult succes în continuare!

Mulțumesc și eu!