Valerie Miles, cercetătoare, editoare, traducătoare și profesoară spaniolă de origine americană,  specialistă în literatura de limbă spaniolă şi José María Merino, scriitor şi academician spaniol, sunt scriitorii spanioli care vor fi prezenţi la Bookfest, dar nu numai, la invitaţia editurii Univers, în perioada 21 – 24 mai 2015.

Lansarea antologiei  O mie de păduri într-o ghindă. Mari scriitori de limbă spaniolă aleg paginile preferate din opera lor scrisă de Valerie Miles este ocazia pentru care autorii spanioli vizitează ţara noastră.

Antologia, care va fi tradusă şi publicată de editura Univers, „cuprinde  texte  aparținând  unor  foarte  cunoscuți scriitori de limbă spaniolă, texte pe care aceștia le-au ales, considerându-le reprezentative pentru opera lor. Printre aceștia se numără José María Merino, Mario Vargas Llosa, Enrique Vila-Matas, Javier Marías, Carlos Fuentes, Antonio Muñoz Molina”, se notează în comunicatul de presă transmis de editură.

Evenimentele organizate în timpul vizitei scriitorilor spanioli

Vineri, 22 mai, de la ora 16.00, în Sala de Consiliu a Facultății de Litere (Universitatea din București) se va desfăşura conferința „Roberto Bolaño: Imagen y texto” susținută de Valerie Miles. Alături de autoare vor fi prezenţi şi Lavinia Similaru (traducătoarea antologiei O mie de păduri într-o ghindă) și Mihai Iacob (conferențiar al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, UB).

result

Mai mult, sâmbătă, 23 mai, de la  ora  12.00, pe Scena Arena din Pavilionul C1 al complexului  Romexpo, din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, va avea loc dialogul „Literatura ca necesitate” la care vor participa Valerie Miles și José María Merino și care va fi moderat de Simona Sora. „Discuția va fi urmată de sesiuni de autografe, ce vor avea loc la standul editurii Univers: B12, pavilion C2”, precizează organizatorii.

result (1)

Cine este Valerie Miles?

Autoarei Valerie Miles nu i se poate nega faptul că are o vastă activitate editorială. Aceasta este „membru fondator al revistei Granta en español și al  New York Review of Books en español, fondator al Duomo Ediciones, Gruppo editorale Mauri Spagnol din Barcelona și a lucrat ca editor la Debolsillo, Randomhouse, Grupo Planeta: Emecé Editores și Alfaguara, Grupo Santillana. La ediţia din 2013 a Târgului de Carte de la Buenos Aires a fost votată printre «Cei mai influenţi profesionişti  în domeniul editorial»”, notează editura Univers.

Autorul José María Merino

José María Merino „este membru în patronatul Fundaţiilor Alexander Puşkin şi Fundación de la Lengua Española, iar în anul 2005 guvernul danez l-a desemnat Ambasador Hans Christian Andersen Ambassador. Este Doctor  honoris causa al Universităţii din León, a primit Premiul Castilla y León pentru Litere şi este membrul al Academiei Regale Spaniole, având şi funcţia de vicesecretar al Academiei. Este de asemenea treyorierul Asociaţiei Academiilor de Limba Spaniolă (ASALE). Scrie poezii,  romane, eseuri  și proză scurtă. Printre volumele sale nu numără Cumpleaños lejos de casa / Aniversarea zilei de naştere departe de casă, Novela de Andrés Choz / Romanul lui Andrés Choz (Premiu pentru Roman şi Povestiri),  La orilla  oscura  /  Ţărmul  întunecatDías  imaginarios/Zile  imaginare  (Premiul  NH/Mario  Vargas  Llosa pentru povestiri), El río del Edén / Râul din Eden (Premiul Naţional pentru proză).”, mai precizează Univers.

Cine a făcut posibilă participarea autorilor spanioli la evenimentele din România

Potrivit editurii Univers, „participarea  lui  Valerie  Miles  la  acest  proiect este  posibilă  datorită  Programului pentru Internaționalizarea Culturii Spaniole  (PICE), prin proiectul  de  Mobilitate  susținut  de  Acción Cultural Español (AC/E), care  mijlocește instituțiilor culturale, publice sau  private, din străinătate schimburi de experiență în care sunt implicați artiști, specialiști sau creatori spanioli”.

Instituto Cervantes din București, „instituție culturală spaniolă a cărei activitate  de promovare și predare a limbii spaniole și a limbilor co-oficiale, precum și de difuzare a culturii spaniole și hispano-americane se desfășoară în România din anul 1995” este instituţia care a făcut posibilă vizita scriitorului  și  academicianului  spaniol  José  María  Merino în România.