Interviu cu Andy Hertz, autorul cărții „Devino rege sau rămâi pion”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Andy Hertz: Sunt un om ca dumneavoastră, iar o copilărie nu foarte confortabilă, peste șapte ani de studii tehnice, management și activitate în afaceri, nu mă califică drept un scriitor, dar mă recomandă ca povestitor al propriilor experiențe.
Am trăit în mai multe locuri până acum, pornind de la un loc minunat, numit Săvârșin, din județul Arad, apoi Timișoara, Hunedoara, aproape șase ani în Londra iar, în prezent, locuiesc într-un cătun din Munții Apuseni, aceasta din urmă găsit ca urmare a uneia dintre cele mai bune decizii din viața mea. Fiecare loc m-a învățat câte ceva și mi-a arătat viața în diferite forme.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.H. Locuiam temporar în afara Londrei, lângă Stevenage, UK, într-un sătuc mic și cochet. Necunoscând pe nimeni acolo în afară de colegii de muncă englezi, am început să scriu seara. Nu după multe pagini mi-am dat seama că acele cuvinte așternute într-un text, sincere și venite din suflet, puteau forma foarte ușor începutul unei cărți. Așa a început totul. Acum sunt foarte încântat să îmi văd cărțile prin librarii, atât fizice cât și online, și sunt foarte hotărât să merg mai departe pe această linie. Prima carte, -Viața, cel mai frumos cadou- este o descriere a ceea ce am învățat despre mine și viață în general, din copilărie și până la anii de maturitate. A doua, -Devino rege sau rămâi pion- conține o mulțime de informații și idei despre afaceri și reușita în carieră pe cont propriu fără a deveni ”sclavul” sistemului, iar acum scriu despre mutarea mea la munte, despre libertate, comunități izolate de oameni mutați din orașe la sat, despre tot ce am învățat pe aici despre natură, voluntari străini și zecile de oameni care mă vizitează, grădinărit, construcții, animale și până la cum să-ți alegi o casă în care să te muți sau soluții sustenabile pentru un trai liniștit departe de zgomotul orașelor.

E.I. Ai folosit ca personaj în carte ta pe cineva din viața reală?

A.H. Toate personajele din cărțile mele sunt oameni pe care i-am cunoscut, dar nu folosesc în povestiri numele lor reale.

E.I.  Ai nevoie de un loc special unde să scrii?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.H. Da. Am o cameră unde doar asta fac, iar biroul trebuie să fie foarte ordonat. Altfel simt că nu mă pot concentra la scris. Însă de multe ori îmi notez pe telefon idei care îmi vin atunci când lucrez în livadă, când mă aflu la cumpărături sau te miri pe unde.

E.I.  Cum crezi că stilul tău de a scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

A.H. Subiectul s-a schimbat de la o carte la alta, și cred că e important ca textul să exprime cât mai clar și simplu ceea ce trăiesc în perioada în care scriu. Nu cred că ar fi natural să îmi propun să creez ceva despre o temă care nu vine din experiențele vieții mele. Când am început să înțeleg cine sunt și ce caut pe lume, am scris despre asta. Când alergam după bani și cumpăram proprietăți imobiliare, am scris despre ceea ce făceam atunci. Acum, trăind la marginea pădurii muntelui, scriu despre viața de aici, cu bune și rele. Ca stil exprimare și formulare a textului nu cred că am schimbat foarte multe. În general scriu ca și aici, simplu și pe înțelesul fiecărui om care are curiozitatea de a citi ceea ce am scris. Nu concurez cu nimeni, ci împărtășesc și altora, prin cărțile mele, ceea ce trăiesc în timp ce pășesc prin viață.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

A.H. Prefer inversul, cartea bazată pe filmul vieții mele. Dar, ca să vă răspund la întrebare, și totuși să nu vă răspund în felul în care așteptați, nu am televizor de vreo opt ani de zile, iar pe calculator nu urmăresc filme, astfel că apuc să văd vreo două-trei pe an la cinema sau prin diverse locuri unde există acel aparat atât de dăunător oamenilor care îl folosesc în mod excesiv. Ar fi prea mult să încerc să îmi aduc aminte de cel mai bun, dar îmi vine în minte acum A Monster Calls.

E.I. Cine este eroul tău literar?

A.H. Nu cred că aș putea alege un erou în acest domeniu. Fiecare experiență îți îmbogățește viața, cu atât mai mult o carte citită, orice carte, care, vrând-nevrând îți învârtește rotițele imaginației. De exemplu Gustave Flaubert nu mi-a spus atât de multe ca și George Orwell, deși Ferma Animalelor nu e mai presus decât Madame Bovary.

E.I. Care a fost momentul în care ai decis să publici prima carte?

A.H. Atunci când mi-am dat seama că ceea ce am scris ar putea fi util altora.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.H. Sunt activ și foarte transparent cu ceea ce fac în prezent pe grupul de Facebook ”Mutat la țară – viața fără ceas”, iar despre unele dintre postările de acolo scriu în cartea la care lucrez acum. Pentru cărțile mele am construit pagina ”Viața, cel mai frumos cadou”.
Cărțile pot fi găsite prin Amazon în 13 țări, iar în Romania la Cărtureși, Eminescu, și librarii mai mici, iar în online pe Elefant, Libris, etc.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.H. Le recomand să nu-mi citească cărțile! E o capcană! S-ar putea ca prima carte sa-i facă mai conștienți, cea de-a doua să-i facă să-și părăsească locul de muncă și, după cartea la care lucrez acum, chiar să se mute la țară.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.