Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Claudia Motea: Cu mult drag mi-ar plăcea să încep așa și să spun totul dintr-o răsuflare: Mă numesc Claudia Motea și mă definesc prin iubire, iubire pentru oameni, arte și viață. Ca profesie sunt actriță, am emigrant în Canada unde am căpătat și cetățenie canadiană, am locuit mai mult de 12 ani pe continentul nord -american, unde am practicat profesia mea de actriță, dar unde am început să scriu piese de teatru în limba engleză pentru a-mi crea posibilitatea și de a juca pe scena teatrului canadian.

Am fost premiată pentru jocul meu actoricesc, dar am primit recunoștință premiată și ca dramaturg , am trăit pe viu mirajul New Yorkez pe Broadway într-un turneu cu un proiect internațional Danaidele în regia lui Silviu Purcărete, am și tradus din limba engleză piese din dramaturgia contemporană americană, am vizitat până acum peste 30 de țări , în minim 15 dintre ele am jucat… Datorită Providenței acestei vieți am participat la cele mai prestigioase festivaluri europene de teatru: Avignon, Recklinghausen, Viena, Amsterdam, Dublin, Roma, Birmingham, Glasgow, Paris etc… Am fost amfitrioana emisiunii de teatru A fost odată, difuzată de Televiziunea publică unde am jucat aproape patruzeci de personaje…Profesia de actriță mi-a oferit și-mi oferă experiențe inedite și sunt recunoscătoare vieții pentru această binecuvântare…

În prezent predau cursuri de actorie online pentru copii, ( am aproape 100 de copii!!!), recent am avut o prelansare la proaspăta mea carte de poeme ÎN ZORII DIN TINE, colecție bilingvă, româno-engleză , ed. Libris Editorial la Radio România Actualități la emisiunea Michaelei Platon ”Scena și Ecranul” și pregătesc un spectacol multimedia, SHALOM, ISRAEL! în regia lui Toma Enache având ca inspirație piesa de teatru cu același nume, scrisă de mine. Deci, în concluzie: Îmi place să joc, dar să și regizez, să produc spectacole, evenimente, lansări de carte. Apoi iubesc să scriu, să călătoresc, să întâlnesc oameni , să le cunosc obiceiurile și tradițiile…

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
C.M. Am scris cinci cărți până acum, le-am publicat pe toate și am semnat trei scenarii de film, unul pentru un film de lungmetraj și două pentru filme de scurtmetraj. Recenta mea carte ÎN ZORII DIN TINE, este un volum de poeme,o colecție bilingvă româno-engleză, pe care am dedicat-o inimii mele și vorbește despre relația mea de iubire actuală. Am dorit să fie în română și engleză pentru a fi accesibilă și citită de prietenii și fanii mei din Canada și din America. Acest răspuns vine și în întâmpinarea întrebării următoare: De ce ai ales să scrii această carte? Îmi cânt iubirea prin versuri…

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
C.M. Prima carte pe care am citit-o a fost un volum de versuri pentru copii al Elenei Farago… citeam Gândăcelul pe litere și plângeam în hohote. Doamna învățătoare mă mângâia pe păr și avea și ea lacrimi în ochi, impresionată de sensibilitatea mea. Apoi am mers la Biblioteca școlară și doamna de acolo mi-a sugerat cărți. Bunicul meu era poliglot și avea o mare iubire pentru cărți și timbre. La început îmi citea el, iar în final, după ani buni, stam eu la căpătâiul patului său și îi citeam din piese de teatru pe care le studiam la Istoria Teatrului Universal.

Cu toate că am fost mereu încurajată de profesoara mea de limba română să îmbrățișez un profil uman la liceu, am optat spre profilul real și am absolvit renumitul Liceu de matematică-fizică ”Tudor Vladimirescu” din Tg-Jiu( acest liceu l-a absolvit și Horațiu Mălăele, fiind gorjean ca și mine) . În ultimul an de liceu am hotărât să dau la Teatru , iar această decizie irevocabilă de a deveni actriță, m-a readus la matca literelor și implicit la scris și la literatură.

B.N. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
C.M. Depinde… Pentru cartea SHALOM, ISRAEL! am stat în casă timp de două săptămâni și m-am documentat non-stop despre Pogromul de la Iași și despre Holocaust. Am împletit totul printr-o iubire între o româncă și un evreu și am scris o piesă de teatru. Apoi am muncit cu obidă timp de mai bine de trei luni pentru interviurile și poemele din carte, deplasându-mă de câteva ori în Israel. Pot spune că această carte este o reușită, la începutul anului acesta a primit Premiul Cartea Anului 2019 în Tel Aviv.

În schimb , când e vorba despre poeme, le scriu fără multă pregătire, nu șlefuiesc aproape nimic, le nasc din respirări. Cred că experiența mea de viață, cultura acumulată contribuie mult la nașterea lor atât de ușor. Și au o curgere teatrală, sunt fără rimă, un suport vital de a mă exprima prin ele pe scenă ca actriță.

La traduceri e mai complicat, pentru că îți ia timp să simți cuvântul ca să-l poți traduce cum trebuie. Cartea MUCH LOVE- Decalog teatral, conține zece piese de teatru , patru piese sunt scrise de mine în limba engleză , iar celelalte aparțin unor dramaturgi nord-americani. Cartea a apărut după vreo zece ani de când am tradus prima piesă, dar a fost lăsată mult timp deoparte. Una dintre piesele traduse a intrat în repertoriul Teatrului Nottara și a avut un mare succes. Altă piesă, scrisă de mine Iubește-mă…America! în regia Maestrului AL.G. Croitoru a atins performanța a 86 de spectacole jucate aici în țară, dar și în Europa și în America.

De obicei las viața să danseze în jurul meu și când găsesc momentul oportun intru direct în tandem cu ea și scriu versuri sau teatru sau scenarii de film.

B.N. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?
C.M. Nu m-am gândit… Știu doar că sunt, trăiesc, respir , scriu fără un stil anume…sau ca să ne amuzăm, există un stil claudian fără stil… Este minunat să mă las ghidată de arta iubirii de oameni și cărți când mă exprim în scris!

B.N. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?
C.M. Cel mai bine ar fi să vă citez cel mai recent comentariu de pe siteul Libris , unde se găsesc disponibile cărțile mele… Claudia Motea pictează cuvinte în această carte. În acest context epidemic, cartea salvează suflete. Am comandat-o din întâmplare online de pe Libris, fiind atrasă de chipul luminos al poetei de pe copertă! O carte pe care o să o păstrez în suflet și în bibliotecă alături de altele tot atât de valoroase, cu mult drag.( Cristina Orban/29.04.2020) Nu știu cine este, dar îi mulțumesc frumos. Este ceva extraordinar să văd că oamenii receptează cu bucurie mesajul meu.

B.N. Când ți-ai dat prima dată seama că există putere în cuvintele tale? Când ai folosit limbajul pentru a obține ceea ce îți doreai?
C.M. Încă din fragedă pruncie, de la serbările școlare unde improvizam foarte mult. Era liniște, oamenii mă ascultau cu multă atenție. Colegii mă împingeau în față când era o situație mai delicată pentru că eu puteam s-o rezolv cel mai bine. Hai du-te tu, că știi să vorbești, mi se spunea.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
C.M. Marin Preda, Mircea Eliade, Eminescu poet și publicist! Papini, Hemingway și foarte mulți dramaturgi, de la Eschil din antichitate până la Norm Foster din zilele noastre.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.M. De obicei joc pe scena teatrelor din București, dar mă bucur să fiu prezentă și pe scena teatrului românesc din provincie. Recent am avut o premieră teatrală la Bacău, la Teatrul Bacovia cu piesa America de-Acasă de Mircea M. Ionescu, regia Geirun Tino(din Viena), de mai multe ori am mers și la Teatrul Maria Filotti din Brăila unde am prezentat recenta piesă De trei ori femeie , scrisă de Aldo Nicolaj, în regia lui Lucian Sabados.

Totodată merg în turnee în străinătate ( Elveția, Italia, Olanda) având o strânsă colaborare cu Diaspora din Europa și America, susținută și de faptul că am cetățenie româno-canadiană și mi-am făcut un drum frumos peste hotare. Ultimele spectacole Pușlamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu s-a bucurat de un mare succes în fața a 5000 de spectatori la Teatrul Atlantico din Roma , iar Recitalul extraordinar Preludii în Cetatea Soarelui , produs de Asociația Culturală Libris care a debutat la Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov a încântat inimile spectatorilor româno-americani din Los Angeles.

Toate cărțile mele : Preludii în Cetatea Soarelui, SHALOM,ISRAEL!, MUCH LOVE-Decalog Teatral, În zorii din tine , cât și CD-ul cu poezie și jazz Te-ai gândit vreodată? sunt editate de Libris Editorial și se găsesc în rețelele de librării din țară, dar se pot comanda atât din țară cât și din străinătate prin librăria online www.libris.ro , mie revenindu-mi bucuria și onoarea de a fi reprezentantă Libris Editorial la evenimentele de promovare și lansare a cărților în București.

B.N. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?
C.M. În primul rând doresc să vă felicit pe voi, oamenii de bază al acestui fenomen BookNation și , nu numai vouă, cât și cititorilor, vă doresc multă sănătate și vă zâmbesc la fiecare în parte cu aceste versuri :

 

Zorile strigă
după Tine
să fii un Erou
neînchipuit
un Erou cotidian
matinal
Să mergi la braț
Cu viața
Pe hotarele dintre
Zi și noapte
Lumea să-ți dea
Binețe
și să strige
recunoscătoare
că te vede
În Zorii din Tine…
Ce drum lung
Am prevestit!