Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Îmi este extrem de greu să vorbesc despre mine. Ca scriitor, din obișnuință poate, îmi este mai ușor să îi descriu pe ceilalți. În orice caz, cred că oricâte adjective aș alătura numelui meu, cărțile mele vorbesc cel mai mult despre mine și ce-am descoperit în călătoria mea prin viață și prin lume.

Și ca să satisfac, poate, curiozitatea unora: sunt mamă, autoare, călătoare, idealistă, feministă și umanistă până în măduva oaselor.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?

Cel de-al doilea roman « Oameni la pescuit », publicat în Noiembrie 2021 de către Editura Coresi, este, în primul rând, un roman care m-a transformat, care m-a rescris, care mi-a dat o nouă identitate și care, sper, îmi doresc, m-aș bucura, să aibă aceeași putere transformatoare și asupra celor care îl parcurg.

Subiectul romanului este abuzul emoțional și traficul de persoane, teme puțin discutate, dacă nu tabu în România. Romanul își propune să dezbată condiția femeii din ziua de azi, prinsă între cutume și așteptări, condiționare socială și pierdere de sine.

« Oameni la pescuit » e un roman care te va face să râzi, să oftezi și poate să pui în perspectivă câteva idei de bază pe care le credeai adevăruri inconturnabile. E un roman ca un voiaj, căci vei călători, alături de persoanje, din București la Miami, apoi în Caraibe, poposind puțin în înghețatul Oslo și în Osnabruck. E o poveste care aduce în prim plan și bogăția tradițiilor de pețit sau de înmormântare, juxtapuse într-un contrast savuros: creol, caraibean vs neaoș românesc. Scris în stil deconstruit, romanul își propune să electrocuteze, să șocheze pe alocuri prin onestitatea cu care descrie coborârea în infernul interior sau în infernul altora.

Ideea cărții a înmugurit acum 7 ani, când, aflată într-o vacanță în Caraibe am descoperit, pe lângă minunățiile destinate turiștilor, viață reală

Imagini din arhiva personală, etalează contextul în care se desfășoară acțiunea din roman: Caribes – St. Barths și St. Marteen

din arhipelag : obieceiurile creole la înmormântări sau descântecele, miturile și bogăția lor spirituală, culturală.

Din instinct am pus cele două lumi în oglindă: cea pe care o lăsasem în urmă, acasă și cea pe care o descopeream în Caraibe.

Tot în această călătorie, pentru prima dată în viață, am văzut, pe viu, cum în piețele de fructe, cu totul și cu totul la vedere, în lumina zilei, diverse femei și fete, de diferite vârste, venite, eșuate parcă, din diferite colțuri ale lumii, își vindeau șarmul printre tarabele de mango, nuci de cocos și banane.

Această experiență m-a marcat profund și mi-a stârnit dorința de a înțelege ce înseamnă și ce face să prospere traficul de persoane, această maladie cronică a societății moderne. Timp de șapte ani am căutat să aflu cât mai multe despre pârghiile ce țin în viață aceste rețele infame, am realizat interviuri cu fete prinse în aceste rețele de trafic, încercând să înțeleg motivele din spatele „libertății” lor. Rezultatul, ei bine, îl regăsiți în carte.

Așa că, dacă ar fi să rezum în doar câteva cuvinte: « Oameni la pescuit »: este o călătorie în interiorul nostru și în lume, jocul nul al amăgirii de sine este alfa și omega victimei și al călăului, de-o potrivă.

B.N.: Cartea este însoțită și de o coloană sonoră, o premieră în Romania. Ce ne poți spune despre asta ?

Mi-am dorit, încă de la bun început, pe când ideea cărții era în fază incipientă, să creez personaje cu care cititorii să poată interacționa cât mai mult, chiar și în afara cărții. Așa că, dacă unul din personaje este poet , altul cântă. A fost o adevărată aventură și o reală plăcere să compun și să realizez coloana sonoră a romanului, pe care cititorii o pot descoperi scanând QR-codurile disponibile în paginile cărții. Am două nume cărora țin să le mulțumesc : Diana Marcu, surioara mea, care m-a încurajat și m-a susținut să realizez prima înregistrare în studio pentru una din melodiile din coloana sonoră (Hurt- acoustic). Ea este practic ctitorul acesui proiect muzical care însoțește și da viață romanului. Și Andrea Garbarino, compozitor și producător muzical franco-italian, prieten de suflet, un talent enorm în tot ceea ce înseamnă muzică.

Andrea Garbarino, în studioul său, Monaco 2022

Cu multă generozitate Andrea Garbarino
(@andrea_garbarino_musicprod) a acceptat provocarea de a remixa una dintre piese pentru a realiza intro-ul romanului, practic setând mood-ul poveștii de la bun început. Am apelat la el deoarece îi cunoșteam deja talentul muzical, după lansarea de succès a primului sau EP, „Gold” sub numele NWB. Așa că, în 2021, după ce și-a creat casa de producție „Andrea Garbarino Music Production” am îndrăznit să îi propun această colaborare muzicală.

Despre procesul creativ și colaborare Andrea spune: « L’idée d’un livre avec sa propre empreinte sonore m’a conquis depuis le début et j’ai naturellement répondu présent à ce projet créatif. Afin d’être en accord avec l’esprit et l’émotion que véhicule le roman, je me suis intéressé à l’histoire décrite dans le livre. Cela m’a apporté les idées et émotions clés qui m’ont permis de développer et définir l’univers de la musique. L’idée du chant des sirènes, retenues captives dans un aquarium, le désespoir que l’on trouve dans les voix et les histoires des femmes oubliées, enfermées dans leur solitude et aussi l’idée de la séduction, inhérente au thème des sirènes. J’ai voulu que l’intro soit comme un voyage tumultueux, à l’image du voyage des personnages de l’histoire „Des gens à la pêche”, pour ravir, faire frissonner et pourquoi pas, donner envie de danser. »

Trad : „Ideea unei cărți cu amprentă sonoră proprie m-a cucerit de la început și am răspuns firesc acestui proiect creativ. Pentru a fi în acord cu spiritul și emoția transmise de roman, am devenit interesat de povestea descrisă în carte. Mi-a adus ideile și emoțiile cheie care mi-au permis să dezvolt și să definesc universul muzicii: ideea cântecului sirenelor, ținute captive într-un acvariu, disperarea găsită în vocile și poveștile femeilor uitate, închise în singurătatea lor și, de asemenea, ideea de seducție, inerentă tematicii sirenelor. Mi-am dorit ca intro-ul să fie ca o călătorie tumultuoasă, precum călătoria personajelor din povestea „Oameni la pescuit”, care să încânte, să emoționeze și de ce nu, să te facă să dansezi. »

Click aici pentru a accesa piesa de intro a romanului  « Oameni la pescuit ». Hurt ( remix) și aici pentru una din piesele cele mai apreciate de către cititori : Luna.

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?

Să scrie și să creadă în ce scrie.

Să aibă curaj să cunoască lumea și să se cunoască pe sine.

Să citească. Și cel mai important : să nu se grăbească nici în a gusta viața, nici în a trage concluzii despre sine și despre cei din jur. Să cântărească fiecare gând și să-l înțeleagă din cel puțîn șapte perspective  diferite.

Un scriitor trebuie să aibă acel « bird view », să nu judece și nici să nu raționalizeze comportamentul personajelor sale, ci să le iubească pe toate, cu bune și rele. E singurul mod în care le poate face să trăiască cu adevărat.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?

100%. Editarea unei cărți este poate chiar mai importantă decât primul draft, căci este un exercițiu ce tinde spre perfecțiune. De exemplu pentru « Oameni la pescuit » în procesul de editare, cred că am trecut prin cel puțin 6 versiuni care evoluau pe parcurs: am rearanjat capitole, am eliminat sau adăugat pasaje, am rescris anumite fragmente de dialog. Totul pentru a face povestea ușor de trăit, de parcurs, de apropriat de către cititor.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?

În acest moment lucrez la un volum de povestiri, deci am putea spune că încep să cochetez cu proza scurtă. Și poate și nițel cu poezia. În « Oameni la pescuit » am scris câteva poeme în franceză ( traduse în carte, bineînțeles) pentru că unul din personaje avea un suflet liric ( pe principiul ce nu face un autor să aducă la viață personajele sale).

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?

Sigur că da ! Asta pentru că  o poveste nu este un produs ci este un dialog viu cu cititorii. Așa că, mi se pare absolut natural și necesar ca toate opiniile primite să primească același respect cu care a fost primită și cartea de către cititor. Căci pentru ei, pentru cititori, am scris, nu pentru mine.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?

Un exemplu? Mă întreb cine mai ia, în ziua de azi, ca etalon,  viața unui scriitor.

În orice caz, existența unuia sau altuia nu ar trebuie să fie o preocupare, deși știu, în ziua de azi cu atotputernicia social media, putem cădea în capcana de a ne compara cu alții și, chiar mai dramatic, de a ne dori să fim ca alții.

Nu cred că e un exercițiu util nici satisfăcător.

A încerca să fim precum altcineva înseamnă a ne rata pe sine, și deci, a goli universul întreg de toată bogăția pe care doar noi am fi putut să o creăm.  Așa că, poate că unica formă sănătoasă de a privi  spre viața altcuiva este pentru a găsi combustibil, pentru a energiza propria dorință de a fi noi înșine în propria creație.  Atât.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?

Doar românii pot schimba cum fac românii să trăiască literatura propriei lor țări. Să iei o carte de-un autor român, contemporan, este destul de simplu: sunt peste tot, online și în librării.

Un apetit mai consistent pentru scriitori  și scriituri românești ar face să înmugurească  o primăvară culturală românească, după mai mult de 30 de ani de când ne-am imersat cu toții într-un regim intens de consum aproape exclusiv al culturii occidentale.

Ar fi minunat ca românii să  aibă curajul să descopere în cărți și nu doar din social media sau TV,  cine sunt și cum ne-am transformat.  Și poate ar fi și mai fericiți să vadă că durerile lor cotidiene, doliul sau bucuriile tipic românești își au propriul lor spațiu în lumea ideilor, a literaturii. Niciun autor francez, italian sau argentinian nu va reuși să vorbească pe deplin și cu acuratețe despre sufletul românesc și nici să-l vindece, nici să-l aline, nici să-l crească.

Așa că, pentru cei care cred că literatura română se oprește la Creangă,  Eliade sau chiar Cărtărescu, le dau o veste bună: sunt alte sute de autori încă în viață, tineri, moderni care scriu despre românul zilelor de-acum.

10. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

Mă găsiți pe Facebook @Alina.Sova.Autor.  Răspund tuturor mesajelor primite de la cititori. Cartea ”Oameni la pescuit” poate fi achiziționată în toate librăriile Eminescu din țară, sau prin comandă online:

Pe eMagSite-ul editurii DelfinSite-ul editurii Coresisau in format e-book, pe Google Reads.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?

Cele mai importante conversații sunt, de cele mai multe ori, cu oameni pe care nu îi cunoaștem.

Închiși în cercul nostru familiar, ne găsim deseori reciclând, recirculând aceleași idei despre noi înșine, despre ceilalți, despre lume, despre ce credem că ne face bine sau ce nu ne place. În schimb, un simplu cuvânt, o vorbă din partea cuiva din altă lume decât cea cu care ne-am obișnuit ne poate resuscita din amorțeala a tot ce credeam că știm. De aceea, cititul, acest dialog cu un străin, este un exercițiu necesar de a împunge cu acul minții placenta gândurilor și credințelor care credem că ne definesc.

A citi este un act de curaj, în primul rând, pentru că nu știm nici unde și nici cum vom fi după ce vom fi terminat călătoria în lumea cărții pe care o vom parcurge.

Când cumpăram o carte luăm bilet spre țări ce nu se află pe harta nimănui, trasându-ne singuri harta conștiinței de sine. E precum mersul pe jos până la capătul lumii și-înapoi, și-n loc de oboseală, suntem revigorați.

Așa că, cititorilor Booknation nu pot decât să le doresc  călătorie inspirată  și să îi felicit pentru curiozitatea, inspirația și devotamentul de a căuta zi de zi să cunoască mai mult lumile ascunse în paginile cărților.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022