Î. Cine e Arina Avram în viața de zi cu zi, atunci când nu e scriitor?
R. Și atunci când nu sunt scriitor, într-un fel, sunt tot ”scriitor”. Dar scriitura complementară este cu totul diferită de scrierea literară. Din păcate, o mare parte din zi o sacrific pentru serviciul de jurnalist la secția de Externe a unui ziar. Este trist, dar la noi nu se poate trăi din truda covârșitoare de autor de carte. Eu am scris 14 cărți, dintre care Enciclopediile ”Femei celebre”, prefațate de domnul profesor doctor Neagu Djuvara, s-au vândut în opt ediții, iar romanul ”Coincidența ca număr de aur” a fost tradus și în limba engleză, însă tot nu am obținut venituri care să-mi permită să abandonez serviciul. Este adevărat a fost și o perioadă mai bună, în care banii câștigați din cărți îmi asigurau o vacanță de vară. Însă am rămas mereu obligată să îmi continui activitatea la ziar. Nu îmi place să scriu alb, îmi este foarte greu să trec de la stilul literar laborios la scriitura plată, dar nu am de ales. În afară de cele două feluri de scris, citesc masiv, cititul este pentru mine a doua natură, de când eram copil. Din fericire, încă o mai am pe mama care mă scutește de corvezile casnice.
Î. De ce lumea ar trebui să citească cartea “Dincolo de timp, dincolo de cuprins” ? Ce vor găsi în paginile ei?
R. “Dincolo de timp, dincolo de cuprins” este un roman de suspans, cu răsturnări formidabile de situație, construit pe baza unor acțiuni tensionate, aproape permanent, oferind o lectură consistentă și diversă. De aceea, toți cititorii îmi spun că, odată ce l-au început, nu l-au mai putut lăsa din mână până la ultima pagină. Cartea este picturală, filmică, însă deloc facilă. ”Dincolo de timp, dincolo de cuprins” prezintă, în amănunte aprofundate cu extremă minuțiozitate, viața absolut reală, ce traversează secole, atât prezentul, cât și trecutul, începând cu realitatea de dinainte de Primul Război Mondial, Marele Război cu faptele de vitejie extraordinare ale românilor, Unirea Transilvaniei cu România, parfumul irezistibil al Bucureștiului interbelic, atrocitățile celui de-Al Doilea Război Mondial, abuzurile abominale ale naziștilor și tragedia evreilor din cel mai cumplit lagăr de exterminare, șocul prefacerilor brutale din perioada comunistă. Este un roman al angoaselor individuale generate de transcenderea unui context în căutarea unor adevăruri supreme. Are o
tematică de larg interes învederat, pentru orice om, de aceea este o carte trebuie neapărat citită de toată lumea.
Î. Ai scris despre timp, sunt curioasă ce înseamnă timpul pentru tine?
R. Timpul este relativ. Atunci când ne simțim bine, trece incredibil de repede, nici nu apucăm să-l simțim. Atunci când e dușman, se înveșnicește. Pentru mine timpul este mai degrabă răuvoitor. Nu-mi ajunge niciodată pentru cât aș vrea să scriu și să citesc. Încă din copilărie am avut obsesia asta cu scrisul, dar niciodată timpul nu a fost destul pentru a-l desăvârși, așa cum aș dori. Mereu am fost silită să-l risipesc în activități anoste, în proporții uriașe, pentru gustul meu, zi de zi. Fiecare clipă irosită în afara scrisului adevărat este pentru mine un dureros moment irecuperabil.
Î. Ce te-a inspirat să scrii această carte?
R. Deși pare incredibil, m-a inspirat povestea unui unchi al mamei, încă din copilărie. Ideea de a scrie această carte a apărut pe când aveam numai 12 ani. Însă, desigur, nu am putut atunci să o pun pe hârtie. Au fost doar searbăde încercări naive, pe care trebuia să le ascund bine de părinți, care socoteau că pierd vremea cu ”prostii” în loc să mă ocup de învățătură, la acea vreme. Am încercat mereu să o scriu, în repetate rânduri am reluat-o de la capăt, dar nu reușeam să-i dau forma pe care o voiam. Între timp, am publicat alte cărți, până ce mi-am format mâna și am ajuns la o maturitate a scriiturii. Am studiat enorm, ani și ani, pentru a-mi împropia viața din trecut, așa cum a fost tot parcursul timpului în cele mai mici detalii. Abia-abia am putut definitiva acest roman extrem de complex.
Î. Cu ce gând, emoție sau stare vrei să rămână cititorii la finalul cărții tale?
R. Romanul este o parabolă, ilustrarea dictonului că viața te poate distruge, însă nu te poate înfrânge. Mai există întotdeauna o șansă, când crezi că ai epuizat-o pe ultima. Cu acest gând fundamental aș vrea să rămână cititorii la finalul cărții. De asemenea, vreau să trăiască emoția că s-au îmbogățit spiritual sub incredibil de multe aspecte.
Î. Există vreunul dintre personaje și în viața reală
R. Toate personajele din cărțile mele sunt decupate, într-un mod sui-generis, din realitate. Numai așa pot să le descriu cu acuratețe și să le fac să trăiască. În carte practic nu poți să construiești viață autentică decât cu ființe vii, nu cu marioneie inventate. Desigur, în cel mai important roman al meu, “Dincolo de timp, dincolo de cuprins”, se regăsesc personaje din viața reală, dar, într-un anumit fel redate, astfel încât ele însele să nu se regăsească într-o altă incarnare. Sigur sunt și personaje perfect adevărate, în această carte, cum ar fi slujnica etern îndrăgostit de stăpânul aristocrat sau eroul din război care moare ținând strâns în pumn steagul național, după ce aduce victoria, iar generalul îi sărută mâna încremenită pe stindard, așa cum s-a întâmplat aievea.
Î. Ce înseamnă această carte pentru tine?
R. Romanul “Dincolo de timp, dincolo de cuprins” este cartea mea de căpătâi. Și cum cele 14 cărți ale mele trăiesc în mine ca și când mi-ar fi copii, s-ar putea spune că acest nou roman este copilul meu preferat! Cartea “Dincolo de timp, dincolo de cuprins” a avut o gestație îndelungată, din 1973 până în 2020, timp în care am depus eforturi uriașe pentru a o șlefui, muncă migăloasă, de bijutier.
Î. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?
R. În primul rând, cititorii pot să-mi urmărească activitatea pe site-ul meu oficial (https://arinaavramoficial.wordpress.com/), unde vor găsi și o carte pe care am scris-o cel mai recent, despre pandemie, oferită gratuit, o savuroasă povestire pentru toate vârstele, care poate fi descărcată de la adresa din paranteză (https://arinaavramoficial.files.wordpress.com/2021/03/sparnel-si-mama-clona-v1.pdf) și alte daruri. De asemenea, îi aștept cu mare drag să se înscrie pe pagina de fanpage de pe Facebook, unde le răspund la orice întrebare. (https://www.facebook.com/Arina-Avram-Fanpage-103522021682942).
Pentru cei care doresc să cumpere această carte cu totul aparte, nu voi recomanda librării, din cauza pandemiei, ci site-uri de unde se poate comanda foarte simplu. Cartea poate fi obținută de aici:
Î. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?
R. Da, îi felicit din toată inima pe toți membrii BookNation.ro, fiindcă dovedesc noblețe și valoare autentică prin apartenența la o comunitate de unic prestigiu în România. Nimic nu poate fi mai important, mai benefic, mai înălțător decât să faci parte dintr-o lume a cărților, esența perpetuării
unei nații prospere și demne.
Arina Avram este o scriitoare prestigioasă. I-am citit toate cărțile, și, într-adevăr, ultima e excepțională. Felicitări pt interviu.