E.I. Actul artistic a fost comparat de mulți autori cu dezbrăcatul în public. Ai simțit vreodată că ți-ai oferit sufletul gol, pe tavă, în fața cititorilor?
B.I. Cred că este o comparație cât se poate de dreaptă. În fiecare dintre cele trei cărți scrise până acum am pus o parte din sufletul meu. Cu siguranță voi face lucrul acesta și de acum înainte. Probabil nu atât încât să pot spune că mi-am oferit sufletul gol, pe tavă, în totalitate. Însă este o reacție involuntară. Foarte multe sentimente pe care le-am trăit în viața reală le-am transpus personajelor și cred că tocmai de aceea există cititori care spun că rezonează foarte bine cu ele. Se simte atunci când ești veridic în scris. Iar o carte, dacă este impersonală, fără suflet, nu ajunge la cititor.
E.I. ”Proscriși” este al treilea volum, ce te-a inspirat să începi această serie?
B.I. Nu cred că a fost atât de mult vorba de inspirație cât despre nevoie. Devenise greu pentru mine să mă exprim verbal așa că am început să o fac în scris. Am ales literatura fantastică pentru că realitatea devenise urâtă. Am creat un univers în care să pot să evadez și în care să îmi transform părțile bune și părțile rele în personaje în speranța că astfel o să ajung să mă înțeleg mai bine. Atunci când ai magia în tine, poți să stăvilești orice furtună. Norocul este că toți avem magie în noi. Ghinionul este că foarte puțini își dau seama.
E.I. Cum ai descrie ”Proscriși” în câteva cuvinte?
B.I. Dacă primele două volume s-au axat foarte mult pe ideea de evoluție, în Proscriși am pus evidența foarte mult pe slăbiciuni. Pe faptul că fiecare dintre noi avem vulnerabilitățile noastre, indiferent că suntem femei sau bărbați, și că furtuna pe care o simțim în interiorul nostru s-ar putea să fie de fapt liniștea pe care nu o înțelegem. Că reacționăm diferit în fața pericolului și că, de cel mai multe ori, calea ușoară nu este cea corectă. În plus, fiind ultimul volum, pentru mine a fost ca un pod de trecere. Pe tot parcursul scrierii lui m-am întrebat ce va fi de partea cealaltă? Va continua drumul sau va trebui să accept că am ajuns la capăt?
E.I. Cum a fost experiența de a construi personaje atât de complexe?
B.I. A venit totul natural. Oamenii, în general, sunt ființe foarte complexe și, în cea mai mare parte a timpului, acțiunile lor sunt determinate de anumite experiențe. Am vrut ca cititorii să înțeleagă de ce personajele mele se comportă sau acționează în felul în care o fac iar pentru asta a trebuit să construiesc un cadru care să îi susțină. Am vrut să creez personaje cât mai reale, în pofida genului literar. Ca orice lucru în viață, și acesta a avut părți pozitive și negative. A fost o experiență uneori plăcută, alteori nu. Reușeam să creez personaje, să le văd acțiunile dar nu voiau să îmi dezvăluie și de ce? Însă atunci când am înțeles am ajuns chiar să le îndrăgesc și poate chiar să le schimb soarta. Un bun exemplu în acest sens este Ilena.
E.I. Urmează o a patra carte?
B.I. Zilnic mă duce gândul la Ana și Andrei, Eva și Tudor, Eduard, Ilena și toți ceilalți și mă întreb ce mai fac ei acolo, în lumea lor. Chiar dacă Universul Ercada mai are povești de spus, momentan atenția mea nu este îndreptată spre un al patrulea volum care să îi aibă pe ei în centru. În viitor poate că o să iau trenul înapoi spre Fortuna dar deocamdată am alte planuri.
E.I. Crezi că stilul tău s-a schimbat de la primul volum până în prezent?
B.I. În materie de stil, primele trei volume cred că sunt asemănătoare. Povestea la persoana a treia, descrieri amănunțite, personajele multiple și complexe. De evoluat, simt că am evoluat din punct de vedere al scriituri. Poate sunt mai cursiv, poate îmi este mai ușor să editez dar sunt încă destule de încercat și de învățat. Vreau să îmi dau seama ce mi se potrivește mai bine și pentru asta trebuie să încerc lucruri noi.
E.I. Te-ai gândit să începi și o altă serie total diferită?
B.I. Da, mi-am notat tot felul de idei. Unele dintre ele sunt cărți de sine stătătoare, altele aș putea să le dezvolt în mai multe volume. Doar timpul va reuși să mă ajute să răspund mai bine la întrebarea aceasta. Momentan am în minte și un al gen dar este doar la stadiul de proiect și prefer să nu dezvălui prea multe până când nu voi fi convins că pot să merg până la capăt. Oricum, ideea de serie presupune presiune în plus pentru autor pentru că faci cititorilor promisiunea că va urma iar apoi va trebui să îți respecți promisiunea.
E.I. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
B.I. Activitatea mea poate fi urmărită pe pagina de Facebook, pe pagina de instagram sau pe site bogdanispas.com. Cărțile pot fi achiziționate de pe Libris.ro, în principal, dar și de la magazinele partenere (Cărturești, Emag etc.)
E.I. Cu ce alți autori ești prieten și cum te-au ajutat să îți îmbunătățești scrisul?
B.I. Nu am autori în cercul de prieteni apropiați însă de învățat încerc să învăț din fiecare carte pe care o citesc. Astfel, fiecare autor devine profesor. Încerc să urmăresc cum pune povestea în scenă, cum construiește personajele, cum acționează și reacționează acestea, cum reușește să mențină suspansul și dacă finalul are sens.
A scrie este un proces frumos, complex la rândul lui, care îți dă și multe bătăi de cap dar pe care dacă îl duci până la capăt îți va dezvălui cât de multe calități ai: determinare, loialitate, încredere – chiar dacă zdruncinată uneori. Apoi când o oferi cititorilor îți demonstrezi cât de curajos ești pentru că, revenind la prima întrebare, nu e ușor să îți pui sufletul pe tavă și apoi să îl servești celorlalți.
Vezi Top 100 cărți ale anului 2023