Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Î: Ne-ar face o mare plăcere să descoperim cine este autoarea Cristina Ștefan.

R: Sunt o persoană cu multe idei creative, cu drag  de viață și o energie debordantă, dornică de cunoaștere și iubitoare de frumos, deschisă și prietenoasă, sensibilă și atentă la suferințele oamenilor. Sunt o persoană autodidactă și preocupată de cercetare, de autodescoperire, prin introspecție și analiză lăuntrică. Din punct de vedere profesional sunt consilier de dezvoltare personală, terapeut Thetahealing, speaker motivațional, economist și autoare cărți de dezvoltare personală.

Î: Cum a fost să scrii despre educația părinților, nu a copiilor?

R: A curs de la sine. Cred că fiecare părinte ar trebui să scrie o carte despre modul de abordare a copilului său, despre stilul de educație și despre povestea frumoasă pe care el o trăiește alături de copilul sau. Și eu sunt părinte pentru copilul meu și fiica părinților mei. Fiind pusă între două generații am avut reflexia în oglindă a modelului de educație primit de la părinții mei și a modelului de educație pe care îl pot oferi eu fiicei mele. Nicio generație nu seamănă una cu cealaltă, drept urmare nici stilul de educație nu trebuie să fie preluat de la o generație de părinți la alta.

Î: Cui îi este predestinată cartea ta?

R: Cartea se adresează tuturor părinților care vor să schimbe paradigma educației prin frică și dominație, prin control și autoritate. Uneori părinții se află în dilema de a nu ști cum să abordeze copilul pentru a ajunge la o comunicare și o abordare armonioase. Există acel punct de cotitură, când părintele rămâne șocat de comportamentul copilului și atunci se întreabă: „Unde am greșit?”, „Cum ar fi trebuit să procedez?”

În această carte își vor găsi răspunsurile la întrebările lor.

Î: Ce reacție au avut cititorii la cartea ta?

R: Au fost încântați, afirmând că este o carte din care ai multe de învățat. Mă bucură reacția cititorilor de a comanda această carte, semn că își doresc să fie cei mai buni părinți pentru copiii lor. Își doresc să se perfecționeze sau să-și adapteze stilul educațional pentru a răspunde cerințelor noii generații de copii. Este un trend ușor ascendent în direcția autoeducării unei societăți care vine dintr-o epocă de comunism și de tradiții bazate pe educația autoritară sau disciplină prin frică.

Disciplina nu mai este o modalitate actuală de educație, întrucât generațiile de copii sunt mult mai precoce și vin cu un bagaj emoțional diferit de cel al copiilor de acum 20-30 de ani. De aceea, de cele mai multe ori stilul de educație cu multe reguli impuse, cu strictețe și protecție exagerate nu face decât să îngrădească valențele copilului, adică să-i taie aripile. Cauza principală a tulburărilor comportamentale la viitorii adulți, își are rădăcina în autoritatea exagerată și critica excesivă a părinților.Copiii noii generații au nevoie de conectare și multă libertate de alegere, de opinie, de manifestare. Îngrădirea libertății poate duce la răzvrătirea copilului și implicit la ruperea relației cu părinții.Copiii au nevoie să se simtă conectați cu familia din care fac parte pentru că sentimentul de apartenență le dă sentimentul de ancorare, de rădăcini care îi ajută să se dezvolte armonios și sănătos.

Î: Ce te-a făcut să scrii  despre relația copii-părinții?

R: În introspecția mea, am realizat că fiecare dintre noi are un bagaj, un bagaj emoțional pe care îl cară după el și este ca o frână de mâna pusă care te împiedică să evoluezi la adevăratul tău potențial. Deși la un moment dat, pare că fiecare dintre noi dăm ce putem mai bine din noi, totuși avem înăuntrul nostru un potențial latent pe care ni-l blocăm, pe care ni-l reprimăm. Iar blocajul acesta am început să-l studiez, să îmi dau seama de unde vine, ce îl susține, din ce se hrănește. Indiferent ce dorim să facem sau să fim în viață, purtăm cu noi acele amprente emoționale care își trag seva din copilăria noastră. Concluzia este că, cea mai mare bogăție pe care un copil o poate primi de la un părinte este stabilitatea emoțională. Un fond emoțional bun va ajuta copilul să devină adultul charismatic, curajos, iubitor, încrezător de mâine. Stabilitatea emoțională transcende din iubirea oferită de părinți.

Când ești părinte, ai fost binecuvântat cu acest privileigiu de a fi suportul și gazda unor suflete care vor evolua alături de tine. Ei vor aduce schimbarea în bine în lume.

Cum te pregătești pentru a pune în valoare și a scoate la suprafață potențialul copilului tău? Care sunt pârghiile prin care tu ca părinte, vei accesa talentele, calitățile și inteligența copilului tău?

Î: Cum ai descrie printr-un cuvânt cartea ta și de ce?

R: Inspirațională. Pentru că te inspiră să devii părintele de care are nevoie copilul tău pentru a crește armonios și încrezător.

Î: Ce te-a inspirat să scrii?

R: Dorința de a contribui la schimbarea mentalității de educare a copiilor după același model învechit ca al părinților noștri cu lozincile: „Bătaia e ruptă din Rai”, „Unde dă mama, crește”, „Copilul trebuie pupat doar când doarme”, etc.

Nicicând nu a fost mai importantă educația prin conectare cu copilul în sensul creării și menținerii unei stabilități emoționale, decât în aceste vremuri ale avântului tehnologic, în care comunicarea fizică este tot mai absentă, când avem promovate modele false de perfecțiune și frumusețe, când lipsesc afecțiunea și bunul-simț, când gândirea rațională este înlocuită cu superficialitatea și egoismul.

Î: Lucrezi în prezent la o carte nouă?

R: Da, lucrez la două cărți în același timp. O carte despre relația cu adolescentul, întrucât sunt mama unei adolescente și recunosc că, practica este cel mai bun profesor. Și o altă carte despre puterea vindecătoare care se află în mintea noastră, prin introspecție, gândirea pozitivă, autosugestie și automotivare.

Î: Unde îți pot urmări cititori noștri activitatea?

R: Pe blogul meu personal: stefancristina.ro

Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?

R: Vă admir pentru munca pe care o faceți, pentru valoarea adăugată pe care o aduceți societății prin promovarea cărților și a scriitorilor, pentru implicarea și seriozitatea de care dați dovadă. Pas cu pas, contribuiți la dezvoltarea inteligenței emoționale a societății și la conturarea unui sistem educațional al gusturilor de lectură ale cititorilor.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022