Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

I.T. Am studiat psihologia și am lucrat în domeniu, la Protecția Copilului, însă de ceva timp lucrez în lumea cărților și trebuie să recunosc că îmi oferă foarte multă satisfacție. Îmi place foarte mult să citesc, fiecare carte este o nouă viață trăită pentru mine. În rest ce să spun? Îmi place foarte mult să călătoresc, este o experiență extraordinară! Și iubesc foarte mult animalele, de când mă știu. 

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

I.T. Am scris primu meu catren în clasa a IV-a la un concurs de Ziua Pământului. Nu aveam idee că știu să fac așa ceva, nici măcar nu îmi trecuse prin cap. Dar am câștigat concursul și am continuat să scriu poezie, mult timp, după care eseuri.  Dar viața obișnuită a intervenit în viața mea și mult timp nu am scris. Când ești tânăr vrei să te distrezi, să râzi, să fi peste tot, să fi înconjurat de oameni. Până la urmă este normal, zic eu. La un anumint punct, însă, m-am oprit din viața mea obișnuită și mi-a atras atenția lumea din jur. Din păcate, nu de bine. Așa am început să scriu articole pe blog și mi-am descoperit o parte din mine care avea nevoie să iasă la iveală. Treptat am descoperit personajele care trăiau neliniștite în mintea mea și care insistau să își spună povestea. Așa am reînceput să scriu și s-a concretizat „Omul a uitat că trebuie să moară„ și sper că în viitor vor mai fi și altele, nu de alta dar mă bat la cap o mulțime de personaje.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

I.T. Uneori cercetarea se face adânc în tine. Spre exemplu am trecut la un sistem de  psihoterapie cu personajele mele. Fiecare este invitat pe canapea la discuții. Este cercetarea cea mai grea pe care trebuie să o fac. Totuși există teme pe care le abordez, care necesită lucru cu faptele din viața reală și este o parte care mie îmi place la nebunie. Citesc, iau notițe și simt cum se poate închega realitatea cu ficțiunea.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

I.T. Copil fiind am avut o pasiune extraordinară pentru povești. Frații Grimm și Hans Christian Andersen mi-au fost foarte buni prieteni. Și pentru că am iubit de mică isoria, eroii și zeii am foarte foarte mare fan al mitologiei de toate neamurile. Au fost primele cărți pe care le-am citit, singură sau cu ajutor, dar primul roman, care m-a marcat cu adevărat și care mi-a deschis un mare apetit pentru citit a fost „Ciocoii vechi și noi„ a lui Nicolae Filimon. 

E.I. Care sunt genurile tale preferate în literatură?

I.T. Sunt un foarte mare fan al genului crime, însă cu la fel de multă plăcere citesc thriller și horror. Nu se compară nimic cu o poveste de groază bine spusă.  Un alt gen pe care îl iubesc la nebunie este romanul istoric și ca să fiu sinceră, cărțile de istorie în general. 

E.I. Poți enumera câteva titluri literare care te-au marcat?

I.T. Trebuie să recunosc că întreaga mea adolescență a fost marcată de Anne Rice și toți vampirii ei și de Dracula a lui Bram Stocker. Am câteva cărți de suflet, pe care le recitesc din când în când cu mare drag, printre ele vreau să amintesc: „Cei trei mușchetari„, „Pădurea spânzuraților„, „Răscoala„  și unul dintre puținele cărți de dragoste pe care le-am admirat „Lorelai„. 

E.I. Ai scriitori preferați?

I.T. Da, cred că fiecare cititor are o atracție către anumiți scriitori. Eu sunt un mare fan Philippa Gregory, Simon Sebag Montefiore, Carlos Ruiz Zafon, Bernard Cornwell și desigur scriitori nordici ai stilului crime, pe care îl ador, cum ar fi Camilla Lackberg sau Anne Holt.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

I.T. Îmi place foarte mult istoria, fac parte de zece ani dintr-un grup de reconstituire istorică a merioadei medievale, ador să călătoresc și găsesc tot soiul de preocupări mai rar întâlnite în zilele noastre cum ar fi prelucrarea coarnelor de animale și tirul cu arcul, la țintă, bineînțeles. 

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

I.T. Am cel puțin dorința de a scrie zilnic, dar nu mereu îmi iese. Încerc totuși să mă concentrez cât de mult se poate pe această parte. Dar câteodată nu este timp, iar alteori nu este inspirație. Nu îmi place să scriu forțat, simt când este cazul. Uneori în cele mai nepotrivite situații, dar dacă am posibilitatea o fac cu tot dragul. 

E.I. Ce poți spune despre experiența primei cărți?

I.T. Omul a uitat că trebuie să moară a fost marea mea dorință. Omul trăiește ca și cum ar fi nemuritor și asta se vede peste tot. Ne-am pierdut dorința de a fi fericiți și am schimbat în dorința de a fi integrați în tipare. Facem multe lucruri de dragul lumii, sau mai precis de teama ei și mult mai puține pentru noi. Am devenit răi și cruzi, sau cine știe, poate nu am fost niciodată altfel. Cert este că nu îmi place ce văd în jurul meu, mă face să mă închid într-o lume a mea, tot mai des. Prima carte reprezintă ceva magic, o experiență plină de fericire și de suferință în același timp. Nu reușesc să îi găsesc o comparație potrivită. Nu este ușor din nici un puct de vedere, dar până la urmă este normal să fie așa.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

I.T. Activitatea mea poate fi urmărită pe blogul meu https://slashacudetoate.eu sau pe pagina mea de facebook, iar cartea se găsește pe https://www.libris.ro/omul-a-uitat-ca-trebuie-sa-moara-ioana-trif-EIK978-606-49-0146-0–p11708448.html  

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

I.T. Îi sfătuiesc pe toți să se uite mai bine la ei, acolo, în interiorul lor și să pornească mai des spre fericire, fără teamă și să mai iasă din tipare, în sensul bun al cuvântului. Și desigur să nu lase niciodată cărțile, pentru că oferă o experiență care nu se poate găsi în alte părți. Cred că ar trebui să ne bucurăm cu toții mai mult de frumos, de artă, de locuri minunate, fiecare așa cum are posibilitatea.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1229 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate