Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Julia Kalman: Mai întâi că mă pot întâlni în oraș, la evenimente culturale, detalii pe Facebook.

Altceva? Cel mai recent roman al meu, „Antimemoriile unei muze”, a fost publicat în 2016, la Editura Pandora M (parte a Grupului Editorial Trei). Am patru cărți scrise în ultimii ani, dar m-am ocupat dintotdeauna cu redactarea de texte și traduceri. Am studiat limbi și literaturi străine, sunt o cititoare maratonistă și am, în mod paradoxal, două limbi materne, româna și germana, de fapt un dialect al germanei.   

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitoare?

J.K. În copilărie. Cu mintea mea de copil am împărțit oamenii în analfabeți și scriitori. Acum e altfel. Îmi e din ce în ce mai greu să îi deosebesc pe unii de ceilalți. Pe atunci însă, mă jucam pe ascuns cu mașina de scris a bunicului meu și speram să ajung ca el. Ce-i drept, bunicul a scris mai ales texte de critică și istorie literară, dar pentru mine tot povești erau.

E.I. Ce reprezintă “Antimemoriile unei muze” pentru tine ca scriitoare?

J.K. E un bildungsroman din toate punctele de vedere. Prin el am trăit deznădejde, revoltă și înflăcărare. Nu verbul Xm-a făcut scriitoare, nici lumea literară, ci viața interioară.

E.I. Ce element crezi că este special în cartea ta?

J.K. Atmosfera artistică. Cartea surprinde forfota din atelierele de creație, dincolo de aparențe, de tabuuri și prejudecăți. Un alt aspect interesant e perspectiva narativă subiectivă.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și al altora?

J.K. Diferența vine din influența transculturală de limbă germană. Cât despre cititori, ei m-au asemănat cu Charles Bukowski, dar și cu Mateiu Caragiale sau cu Fănuș Neagu.

E.I. Crezi că scrisul te-a schimbat într-un anumit fel?

J.K. Da.  

E.I.  Îți mai imaginezi viața fără scris?

J.K. Nu.

E.I. Ai scris o carte pe care nu ai publicat-o?

J.K. Două.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

J.K. Apăsând pe linkurile de mai jos. Vă rog, abonați-vă, apreciați, comentați și distribuiți! 🙂

Cărțile pot fi achiziționate în librăriile fizice sau online, la un preț avantajos, aici.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii booknation.ro?

J.K. De invitat, v-am invitat. De povestit, v-am povestit. Prin urmare, dacă tot ați ajuns până aici  înseamnă că aveți mari șanse să duceți la bun sfârșit lectura romanului. Citiți ”Antimemoriile unei muze”! E o carte vicleană și puțin cam snoabă, dar e nebună rău și-și dă poalele peste cap chiar mai ceva decât mine.

Photo credits: Adriana Pelin
Loc: Milu Café, București