Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Cum a apărut ideea cărţii Barbazuc, magicianul cuvintelor?

L.A. Nu este un secret că mulţi copii din ziua de azi, la nivel global, nu mai înţeleg rostul educaţiei, având suficiente exemple de VIP-uri care au câştigat averi fabuloase fără să-şi termine studiile. Multe tinere visează să cunoască bărbaţi înstăriţi care să devină sponsorii lor şi de multe ori sunt încurajate de părinţi să îşi găsească un astfel de soţ. În România, educaţia nu a fost până acum o prioritate şi este necesară o reformă. Câţi copii merg la şcoală şi îşi fac temele pentru a cunoaşte şi a se dezvolta personal, pentru a fi pregătiţi pentru viitor, şi câţi o fac pentru note, diplome şi sub presiunea părinţilor? 

E.I. Deci ai plecat de la o observare a societăţii de azi şi ai făcut un pas personal către rezolvarea unei probleme profunde.

L.A. Da, mi-am dat seama că nu facem suficiente lucruri pentru a-i ajuta pe copii, de mici, să înţeleagă de ce educaţia e importantă şi cum face ea diferenţa. Predicile şi trimisul la şcoală nu sunt suficiente. Exemplele pe care le văd ei zilnic la TV sau în social media le induc exact contrariul.  Am realizat că nu există cărţi pentru şcolari care să trateze creativ acest subiect, deşi perioada ciclului primar este ultima în care îi mai putem influenţa cu adevărat în privinţa percepţiilor şi atitudinii faţă de învăţare şi şcoală. Aşa că am făcut eu un prim proiect, pentru elevii din ciclul primar, explicându-le printr-o poveste modernă mai multe lucruri esenţiale pentru integrarea lor într-o echipă şi într-o comunitate — cum afectează cuvintele folosite relaţiile cu cei din jur, cum ar trebui să ne comportăm, cum ne ajută educaţia să evoluăm, ce impact are educaţia unei persoane asupra celorlalţi şi multe altele.

E.I. Şi de ce cartea s-a transformat într-un set?

L.A. Am realizat că miza cărţii este foarte importantă şi că forma sa trebuie să fie foarte atractivă şi să apeleze la toate simţurile, astfel încât eficienţa să fie garantată. Transformând cartea într-un set interactiv, multimedia, cresc enorm şansele de aprofundare şi retenţie. Când transmiţi aceleaşi idei de bază în mai multe forme, prin diverse mijloace, printr-o poveste, dar şi prin exerciţii scrise şi divertisment audio, te asiguri că acel copil care primeşte setul rămâne cu ce trebuie după ce închide cartea şi playerul. Pentru că asta contează de fapt: cu ce rămân copiii după ce termină lecţia, şcoala, o carte. Există un impact pozitiv? Cred că ar trebuie să ne preocupe mai mult acest aspect atunci când scriem şi cumpărăm cărţile pentru copii.

E.I. Să înţeleg că s-a lucrat mult la acest set?

L.A. Da, enorm. În primul rând pentru că am dorit să nu fie stufos, ci să fie concis şi clar, să fie parcurs de către orice copil, chiar şi de cei care refuză să citească sau citesc superficial, fără să înţeleagă sensul enunţurilor. Nu a fost deloc simplu să găsesc o formă atractivă, să generez umor de calitate fără să mă leg de aspectul fizic al persoanelor sau să introduc violenţă, tupeu ori expresii “rebele”.  Cred că am periat textul de vreo 30 de ori, mai ales că este o proză rimată şi rimele curg în mod firesc.

E.I. Dar de ce proză rimată? Face parte din stil?

L.A. E adevărat că mă defineşte. Majoritatea cărţilor şi scenariilor mele au ritm şi rimă. Deşi astfel de texte sunt mai greu de creat, consider că, pentru copiii de nivel preşcolar şi şcolar, ele au un impact mult mai mare în această formă. Cuvintele şi sensul lor „se lipesc” mai repede şi mai strâns de copii, ideile şi textele pot fi memorate uşor după doar câteva lecturi. În plus, textele sunt mai muzicale, curg în mod plăcut şi experienţa cititorului sau ascultătorului este una amplificată.

E.I. Observ că urmăreşti foarte mult eficienţa proiectelor tale, te preocupă acest lucru.

L.A. Încerc să văd empatic lucrurile, atât din punctul de vedere al copilului, cât şi al părintelui şi învăţătorului. Mă ajută enorm faptul că sunt o scriitoare licenţiată în pedagogie şi cu experienţă suplimentară în mass media şi showbiz. Folosesc pregătirea şi experienţa mea pentru a transforma educaţia în distracţie şi distracţia în educaţie. Cam asta facem cu toţii la Copilul Verde. Toate creaţiile noastre au impact pozitiv şi eficienţă ridicată — aceasta este misiunea noastră.

E.I. Am văzut multe recenzii în care semnatarii erau surprinşi de acest set Barbazuc, considerându-l foarte diferit, în sensul bun.

L.A. Da, m-am bucurat să văd reacţii similare la oameni atât de diferiţi. Este un set original — a fost creat de la zero, fără a prelua un model sau un concept anume. Cum spuneam, nici nu prea există cărţi de poveşti care să aibă ca temă educaţia sau impactul cuvintelor asupra relaţiilor cu cei din jur. Şi mereu sunt recunoscătoare pentru faptul că întâlnesc oameni deosebiţi şi talentaţi cu care să colaborez şi să îmi pun în practică ideile, chiar dacă uneori aceste idei par a fi avangardiste sau riscante.

E.I. Cum ţi-ai ales colaboratorii?

L.A. Păi îmi apar în cale, nu îi caut prea mult. Eu sunt un om de cursă lungă şi am colaboratori preferaţi cu care lucrez de foarte multă vreme — profesionişti foarte talentaţi şi cu anumite trăsături morale. Cu Anda Ansheen am ilustrat minunat toate cărţile mele — facem echipă la Copilul Verde. Pe Cristi Ionescu îl ştiu de vreo 22 de ani, am fost şi colegi de radio la Iaşi. Ce vremuri…  Cristi s-a născut pentru a fi povestitor şi, în plus, cântă şi compune foarte bine. O idee care apare într-o noapte poate prinde viaţă foarte repede când ai în jurul tău echipa potrivită.

E.I. Apropo de unicitate şi originalitate. Cum a aparut acest nume, Barbazuc? Nu l-am mai auzit până acum.

L.A. Majoritatea personajelor mele au nume  inedite, de exemplu Fintifliuşcă, Vorbăbună. Am vrut să fie un nume muzical, neobişnuit, să permită anumite rime, să intrige, să nu fie trecut cu vederea, să reflecte personalitatea personajului şi… a apărut pur şi simplu în minte, fără liste, căutări pe internet sau alte metode. 

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1230 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate