Una dintre marile griji ale unui proaspăt părinte se rezumă la necesitatea de a alimenta copilul corect. Să nu utilizăm sare, zahăr sau aditivi, să avem grijă să nu fie nici rece, nici fierbinte, ci numai bun pentru puiul nostru care stă cu gurița deschisă în așteptarea mâncării râvnite. Unii pici sunt de-a dreptul minunați la acest capitol, pe când alții, din nefericire, au mari carențe la capitolul apetit. Sunt mămica unei fetițe care mănâncă extrem de puțin, fapt care mă îngrijorează de mai bine de jumătate de an. Am încercat de toate și lucrurile nu au devenit neapărat mai bune, dar… O, minune, am dat peste cartea „Poftă de povești” semnată de Luminița Alexandru și apărută la editura „Copilul Verde”, în 2022.
Cartea conține un șir de povești absolut superbe, în varianta română și engleză, care îi poartă pe cei mici prin lumea fascinantă a legumelor, de la Mazui Măzărui la Fintifliușcă, Dinozaurul pofticios. Deprinsă să citesc cu intonație, am observat că de această dată Mădălina, fiica mea, efectiv mă asculta vrăjită și prindea cuvintele mele ca pe mici fărâmituri de mâncare. Am schimbat tonalitatea, am gesticulat și am inclus-o în joc, iar acest lucru a adus la anumite rezultate chiar și în timpul mâncării, deoarece mă opream să repet pasaje din poveștile deja citite.
Evident, reușita acestei cărți, în cazul nostru, e că mi-a stimulat copilul să stea atent mai mult de 2 minute, cum era de obicei, și să asculte chiar și o poveste întreagă. În plus, grație textelor deloc complicate, mi-a reușit o conexiune mai strânsă între narator – cititor – ascultător. Este ingenioasă metoda utilizată de autoare pentru a deghiza legumele în adevărate personaje de basm, iar ilustrațiile organice, vivante, plăcute ochiului și echilibrate cromatic, au dat cărții un plus valoare.
În plus, trebuie să menționez atmosfera poveștilor, care par să ne amintească de graiul simplu al părinților, de exemplu „Fintifliușcă” e un regionalism utilizat pe larg în Basarabia, partia mea. „Poftă de povești” este o carte modernă, utilă, pe care o pot ușor recomanda copiilor de la 1 an în sus (deși este inclusă la categoria 4+), dar și părinților care vor să transforme ritualul de lectură într-o activitate plăcută pentru toți. În sfârșit, pot să afirm că am găsit o cărticică grație căreia copilul meu ascultă nu doar povești interesante, ci descoperă prin intermediul senzațiilor diferite produse alimentare de care fugea mereu.
Calitatea acestei cărți este demonstrată pe larg și de premiile pe care le-a primit deja, precum sunt Best Picture Book Ages 4-8 — Beverly Hills Book Awards, Gold Award Recipient — Mom’s Choice Awards, Silver Medal Winner — Readers’ Favorite International Book Awards, Finalist Children’s Inspirational — Beverly Hills Book Awards. Nominalizată în selecţii precum Healthy Living Books to Read Aloud. E un must read? Cu siguranță!
Poftă mare la cărți bune!
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE copilulverde.ro