Interviu cu Nic Dobre, autorul cărții „Căldura ghețarilor”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Nic Dobre: Am 46 de ani, o soţie minunată şi doi băieţi mai înalţi ca mine, locuiesc în Braşov, unde îmi câştig existenţa ca freelancer în domeniul IT.

 

Sunt un om cât se poate de obişnuit, din multe puncte de vedere peste mine se poate trage linia mediană a societăţii.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitor?

N.D. Cred că e contraproductiv să-mi doresc să fiu scriitor. Risc să mă trezesc într-o bună zi transformat într-un veleitar ranchiunos pe colegii de breaslă care au colectat toată recunoaşterea şi premiile care mi se cuvenau.

Vreau să fiu un povestitor. Anumite idei s-au cristalizat în mintea mea şi au luat o formă arât de interesantă încât consider că ar fi păcat să nu fie transmise mai departe, cititorilor.

Statutul de scriitor îl atingi, în opinia mea, atunci când ai peste o sută de mii de cărţi vândute – tiraj cumulativ – iar în marile librării ale lumii ţi-au apărut minimum trei titluri, traduse în diverse limbi de circulaţie internaţională.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

N.D. Am citit foarte mult în copilărie şi adolescenţă. A urmat o perioadă de alienare literară, motivată de „lipsa de timp”: studii, familie, serviciu. În ultimii 5-6 ani am corectat problema, citesc constant.

Autori preferaţi? Mulţi. Voi evita nume de scriitori străini sau clasici români. Din dorinţa de a promova cu orice prilej literatura autohtonă contemporană, voi aminti trei autori români care scriu al naibii de bine, cu care puteţi sta de vorbă şi cărora le puteţi cere autografe: Rodica Bretin, Dănuţ Ungureanu, Dan Doboş. Şi lista ar putea continua, pe genul SF&F avem mulţi autori talentaţi. Despre care vom auzi, cu siguranţă, multe lucruri bune în anii următori.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

N.D. Spre ruşinea mea, nu mai ştiu! Probabil una de poveşti.  Îmi amintesc însă prima carte SF pe care am citit-o, se numeşte „Odiseea navei Space Beagle” de AE Van Vogt.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

N.D. Sfatul lui Stephen King „scrie cel puțin o mie de cuvinte pe zi” e unul de aur. Pe care – din păcate – nu îl urmez întotdeauna.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Căldura ghețarilor”?

N.D. Este primul volum din seria Ancestorilor. Descrie un posibil moment din viitor, în care Pământul este îngheţat bocnă, iar urmaşii supravieţuitorilor refugiaţi pe Marte pregătesc repopularea planetei. Latura SF este minimalistă, firul narativ urmărind de fapt interacţiunile sociale ale personajelor, modul în care valorile umane pot face front comun împotriva naturii potrivnice. Seria urmăreşte  un context mai larg, în care Ancestorii sunt de fapt reprezentanţii unei alianţe interplanetare de civilizaţii umanoide, rude mai îndepărtate ale pământenilor, care încearcă să ne ajute. Dacă vor reuşi, vom afla în volumele următoare.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

N.D. Am analizat mai multe lucruri din realitatea înconjurătoare, am tras unele concluzii şi am extrapolat un pic, folosindu-mă de imaginaţia bogată pe care o deţin. A rezultat un filon literar apreciabil, pe care îl voi aşterne pe hârtie în anii următori. Vor fi multe volume, cel puţin patru. Îmi place să cred că o bună parte din cititorii cărţilor mele îşi vor pune, după terminarea lecturii, întrebarea: „Şi dacă nu e doar ficţiune la mijloc”?

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

N.D.  M-am simţit împlinit. Şi mi-am adus aminte de Lao Tse, care spunea că drumul lung începe cu primul pas. Chiar aşa este. Ţinând în mână prima carte pe care am scris-o, am devenit sigur că şi celelalte vor urma; e doar o chestiune de timp.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

N.D. În mediul virtual pot fi găsit pe blogul propriu sau pe Facebook.

Cartea poate fi comandată în librăriile online libris.ro şi elefant.ro.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

N.D. Îi felicit pentru pasiunea cititului, una din puţinele plăceri ale vieţii care nu dăunează sănătăţii sau moralităţii. Continuaţi să citiţi, în felul ăsta veţi trăi mai multe vieţi, câte una pentru fiecare personaj cu care empatizaţi. Dacă printre aceste personaje se va număra şi John Hooverbart din „Căldura gheţarilor”, vă mulţumesc anticipat.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.