Recenzie “Căldura gheţarilor” de Nic Dobre

Titlu: Căldura Gheţarilor
Autor: Nic Dobre
An apariție : 2016
Editura: Smart Publishing
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 13.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Căldura gheţarilor” de Nic Dobre
Acordă o notă

Căldura gheţarilor, primul volum al seriei Ancestorilor, este un SF al viitorului ce combină temerile distrugerii Pământului cu fascinaţia găsirii unei vieţi extraterestre pe undeva prin marele univers. Nic Dobre ne prezintă viziunea unei lumi apocaliptice, ne făureşte imaginea a ceea ce tot auzim ca “va să vină” dacă nu ne îngrijim de propria planetă.

Cel mai bine realizezi că îţi place un lucru tocmai atunci când nu îl mai ai.

V-aţi gândit cum va arăta planeta-mamă, în viitor, dacă vom continua să o împingem spre pierzanie? Unii poate că da, alţii poate că nu. Pentru fiecare dintre voi vi-l aduc la cunoştinţă pe Nic Dobre, omul şi pictorul unui viitor sumbru al omenirii. “Creatorul” Pământului după ce Marea Glaciaţiune a dus omenirea la marginea extincţiei. În 2165 omenirea îşi duce la îndeplinire cea mai mare realizare: reuşeşte ca prin acţiunile sutelor de ani să transforme planeta într-un mare gheţar care nu mai poate susţine viaţa. Tot omul, creativ şi inovator, găseşte soluţia salvatoare: Marte, noua noţiune de “acasă”.

Cu secole în urmă, puţini s-ar fi gândit la o asemenea răsturnare de situaţie.

Oamenii hăituiţi de natura dezlănţuită se refugiază pe altă planetă, iar după câteva generaţii, încearcă să repopuleze Pământul. Cum se ajunsese aici?

După nenumăraţi ani şi noi generaţii, se încearcă o repopulare a planetei-mamă, Pământul. Însă nu este uşor. Acum, planeta este doar un ţinut auster, un sit arheologic unde gheaţa a păstrat ca într-o fotografie toată istoria omenirii, o imagine ce a aşteptat căldura vechilor strămoşi. Aici vrea să revină şi John, care visează la o căsuţă a lui pe pământul strămoşilor, unde cerul să nu-i mai fie acoperit de austerele cupole de pe Marte. Înscriindu-se pentru programele de “reconstruire” a pământului, John reuşeşte să facă primii paşi spre îndeplinirea marelui său vis.

O inimă adevărată pompează doar într-un organism sănătos.

Însă călătoria vieţii sale nu-i aduce doar speranţa unui vis împlinit. Odată cu sosirea pe pământ, John va învăţa să iubească şi să empatizeze mai mult cu semenii săi. Va simţi atingerea prieteniei, fiorii dragostei, dar şi sentimentul pierderii şi al suferinţei din iubire.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Nic Dobre.

-Mă implic mai greu în trăirile altora. Dar nu le resping. Oarecum, le atenuez. Am fost impresionată destul în această viaţă.

Nic Dobre creionează un viitor ce ne îngrozeşte realitatea. Căldura gheţarilor mi s-a părut fascinant din mai multe puncte de vedere. Mai întâi avem minunea migraţiei şi a colonizării unei alte planete. Apoi ne confruntăm cu descoperirea austerului Pământ ce încearcă să-şi revină după distrugere. Noi, cititorii din prezent vom descoperi, pe de o parte actualitatea şi pe de altă parte, viitorul imaginat al unui viitor apropiat nouă. La toate astea adăugăm misterul lumii extraterestre care ne supraveghează din umbră încercând să ne conducă paşii spre cel mai întunecat secret.

…frigul pe care natura îl transmite către oameni este compensat de căldura izvorâtă din sufletele acestora.

Dacă la început suntem nişte arheologi orbi, neexperimentaţi care leagă relaţii de prietenie şi de iubire, mai apoi suntem personajele principale aruncate în mijlocul unei organizaţii secrete. Un SRI al viitorului, Căldura gheţarilor aduce câte un pic pentru fiecare. Avem o lume distopică, un strop de iubire, nostalgie şi meditaţie, şi într-un final o lumea extraterestră care ne aruncă în marele univers, totul îmbrăcat într-un SF semnat Nic Dobre. Ce poţi să îţi doreşti mai mult!?

-Nu e normal să ajuţi un prieten aflat la greu?

-Aşa stau lucrurile doar în teorie, John. În realitate eşti lăsat să te zbaţi în mizeria ta, să fii ciudatul care a eşuat în viaţă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.