B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
R. Salut cititorii Booknation. Sunt autorul cărților Maria Isabel, Sacrilegiul și Condamnatul. Sunt practicant de arte marțiale, studiez psihologia, iar printre pasiuni pot enumera: spiritualitatea, filozofia, îmi place să scriu și să citesc. Iubesc libertatea, natura și naturalul.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea/ultima carte pe care ai scris-o?
R. Cartea este un o radiografie a civilizației noastre, făcută de către Bernard Robinson, un condamnat la moarte căruia viața nu i-a oferit nimic, dar i-a luat totul, părinții, copilăria, adolescența, familia, pe parcursul unui interviu cu o frumoasă și tânără jurnalistă.

B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
R. Aici mi-ați dat greu. Cum unui părinte îi este dificil de a alege fiul preferat dintre toți copii lui, la fel mă simt și eu acum. Toate personajele principale îmi sunt dragi, fiecare în mod diferit.

B.N.: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga și după aceea personajele? Sau invers?
R. Procesul meu creativ este unul vizual și cognitiv, dar totuși cred că intriga este prima. Știu de unde plec și unde vreau să ajung, apoi construiesc personajele și cadrul.

B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
R. Sincer mi-a fost destul de greu datorită serviciului și orelor suplimentare, sportului, scrisul și meditația, cercetarea pentru viitoarele proiecte, toate împreună m-au ținut contra timp.

B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?
R. Da, multe din faptele/trăsăturile personajelor din cărțile mele sunt experiențe personale. De exemplu ce se întâmplă între Rachel și Bernard la începutul fiecărei zi de interviu, mi s-a întâmplat de două ori în viață, nu spun mai mult, vă las să descoperiți singuri, dar abia atunci am înțeles cu adevărat cuvintele ”te văd” din filmul ”Avatarul”. Alte trăsături sunt idealizate pentru a fi un exemplu moral pentru cititori.

B.N.: Ce teme delicate ai vrea să abordezi dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?
Am câteva proiecte începute de mult timp, dar este destul de dificil și delicat să le exprim la modul ideal, tot corectez și completez. Pe scurt temele sunt despre profunzimea ființei umane, natura si naturalul ființei umane,

B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
R. Eu consider că în primul rând ca să scrii o carte ai nevoie de scheletul ei complet sau pe aproape, dacă nu îl ai riști să te împotmolești mai târziu în poveste, iar ștersul masiv din manuscris demotivează, uneori până la renunțare. La prima carte, Maria Isabel, am scris multe ciorne, pe care le-am adunat într-o formă de nuvelă, care s-a dezvoltat într-un roman. Cumva, nu știu cum, am reușit să pierd manuscrisul cu 80 de pagini nesalvate și a trebuit să reiau tot procesul de la ciornele împrăștiate prin calculator. Să scrieți cu diacritice, linie de dialog, semnele de punctuație, cât mai corect posibil. Tot la prima carte tot ce am scris în manuscrisul brut a fost gen comentariu neglijent de facebook. A fost groaznic cu corectura și eram gata să renunț, dar am avut noroc cu o tânără studentă la medicină pe numele ei Dheea Macovei, căreia îi mulțumesc pentru că a avut răbdarea să îl corecteze și mi-a dat ideea pentru ultimul capitol.

B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
R. Da, prima carte a fost cea mai grea, dar nu din cauza scrisului, ci propria nesiguranță, lipsa de experiență, complexele pe care ți le faci singur, lipsa de susținere și validare. Procesul creativ este greu întodeauna, uneori scrii cinci pagini într-o zi, alteori corectezi o virgulă toată săptămâna, dar dincolo de inspirație, este timp și energie, cu multă bătaie de cap.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
R. Problema este mai complexă decât pare. Scrollingul ne-a distrus concentrarea care a devenit asemănătoare cu a peștilor, iar din acest punct de vedere atenția pe două sute de pagini pare o muncă sisifică. Pe urmă, copii învață din exemple, nu din sfaturi, deci dacă nu ne văd pe noi citind, nu citesc nici ei. Alt punct important este prețul la cărți, unii autori pun prețuri ireale la operele lor. Școala și părinții ar putea schimba acest lucru, prin inducție sau recompensă.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
R. Sincer sunt corigent la activitatea online în ultimul timp, am fost prins cu multe alte activități, dar voi recupera. Am o pagină pe facebook numită Călătorii Literare și administrez un grup Scriitori ANONIMI în Țara lor. Cărțile pot fi cumpărate de pe siteul editurilor InkStory și Bestseller, dar și pe cărturești, emag, libris, librăriaromana, amazon, etc.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
R. Să nu uităm să fim oameni.