Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt originară din Buzău. În prezent sunt profesor de geografie în Ploiești, unde m-am mutat de 4 ani. Scriu poezie și articole/ jurnale de călătorie. Iubesc viața, muntele și oamenii. Viața este pasiunea mea.

B.N.: Ce ne poți spune despre cea mai recentă carte pe care ai scris-o?
Volumul de versuri Numele meu este altul, apărut la editura Creator în anul 2021aduce în prim plan femeia cu toate substraturile sale emoționale și trăsăturile de caracter. Este vorba de femeia plină de duioșie, dar puternică. Cartea evidențiază femeia mamă, femeia emigrant, femeia care își caută iubirea dar și care divorțează, femeia româncă plină de demnitate și femeia poem. Cartea este însăilată cu imagini ale unor pictori contemporani de valoare: Iulia Șchiopu, Cristina Lihăt și Florin Șuțu.

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
Primul sfat ar fi același pe care l-am primit și eu: ”Elimină balastul și păstrează esențialul!” urmat de altele pe care le consider necesare în evoluția literară:

• Muncește și inspiră-te!
• Fiecare creație să fie unică!
• Compară și învață de la alții, chiar dacă te critică!
• Citește, scrie și iar citește despre alți autori și creațiile lor!
• Orice bucurie și reușită pot aduce invidie și decepții!
• Fii bun și sincer! Ascultă de cei mai buni decât tine!

B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
Book tours este un concept de care paleta literară a României are nevoie, acesta fiind o oportunitate prin care autorii pot fi mult mai cunoscuți.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
Da. E important să te implici în acest proces, pentru ca produsul final să corespundă atât standardelor personale calitative, cât și celor editoriale.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
Aș dori să cochetez cu realismul magic.

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
Absolut și iau în considerațiile toate opiniile.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
Un autor trebuie să fie un exemplu în primul rând pentru sine. Abia în momentul în care imperativul tău moral este factorul motivațional cel mai puternic și de sine stătător, abia după aceea poți deveni un exemplu personal pentru ceilalți.

B.N.: Ce reacție au avut cititorii tăi la cartea ta?
Prima senzație observată la cititorii mei în momentul când cartea Numele meu este altul se află în mâinile lor, este aceea de a mângâia coperta și de a înțelege mesajul picturii care este redat pe aceasta. Urmează citirea textului de pe coperta a IV-a, o scurtă răsfoire și lectura propriu-zisă. Volumul, editat în condiții grafice excelente, cuprinde pe lângă conținutul rafinat și ilustrații color, aflate în strânsă dependență cu textul. Cititorii mei se împart în două categorii: oamenii obișnuiți – consumatori de literatură și cei care scriu. Cei din prima categorie au evoluat împreună cu mine, au fost părtași la transformările stilului meu, ei fiind cititori fideli. Cu ceilalți scriitori am o relație de bună colegialitate, eu fiind o persoană extrem de deschisă.

Cartea a primit multe aprecieri. Poezia mea te îndeamnă să asociezi realitatea cu imaginarul și mai mult, te invită la un exercițiu interior, la o descindere introspectivă, lucru care nu poate fi decât benefic.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Profesorii ar putea remedia acest lucru stimulând și motivând elevii. Ziua Lecturii -15 februarie – a avut un impact evident în rândurile claselor de elevi la care eu predau – gimnaziu, liceu și învățământ profesional. Este încurajator să intri la clasă și să vezi 1-2 elevi citind și nu folosind telefoanele mobile. Cluburile și cenaclurile de lectură au rolul lor în schimbarea acestor statistici prin promovarea unor autori și titluri de carte. Educația în spiritul lecturii pornește deseori și din familie, ca obișnuință sănătoasă de viață. La un calcul simplu fiecare dintre factorii menționați anterior poate contribui la scăderea procentului de români care citesc puțin.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Activitatea mea poate fi urmărită pe pagina personală de facebook, precum și pe Ramona Muller/Ramova. Cărțile se pot cumpăra de pe site-urile online specializate.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Fiecare carte este o poveste personală sau colectivă, care poate influența formarea cititorului. Fiecare cititor, la rândul său, prin experiența personală poate contribui la înțelesul unei cărți. Pentru o scurtă perioadă de timp sau poate chiar mai lungă, lumea autorului devine și lumea celui care intră în ea, a celui care îi lecturează opera. Pornind de la ce spunea Confucius, ”Înlăuntrul nostru suntem la fel, cultura face diferența”, le adresez cititorilor Booknation.ro un singur îndemn: Citiți!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022