Scriitoarea Liliana Moisan Bolbol

Scriitoarea Liliana Moisan Bolbol ne spune care sunt acele 3 cărți care i-au schimbat viața și care au fost cele mai bune învățăminte din acestea. Haideți să le descoperim împreună în seria 3 cărți care mi-au schimbat viața.

1. Yuval Noah Harari ”Scurtă istorie a omenirii”

Cartea este scrisă atât de vioi și de cursiv încât cititorul poate înțelege că istoria poate fi privită și altfel decât știm: Homo Sapiens, cel pe care îl privim cu uimire uneori, cu îndârjire sau cu drag este cel care domină lumea pentru că poate colabora cu alții ca el, se poate organiza  în grupuri mari care pot să se apere reciproc, folosesc limbaje comune și pot fi sociabili. Revoluția cognitivă, agricolă și științifică au fost salturile ca el, acest fascinant Homo Sapiens sa devină ceea ce este astăzi, un creator de mituri prin folosirea imaginației și a limbajului pentru a dezvolta legende, idei, posibilități și a îndeplini vise, un animal social aproape perfect, modelat de evenimentele istorice care s-au succedat de la epoca de piatră până în prezent și au dezvoltat capacitățile sale de a evolua și a fi ceea ce este el sau ceea ce suntem astăzi cu toții. Am putea învăța că unirea înseamnă apărare, putere, evoluție, comunitate, țeluri comune și chiar dezvoltă un salt față de alte grupuri de interese, înseamnă inovație și creează viitorul. Evoluția noastră ca ființe inteligente nu este previzibilă în istorie pentru că sunt o multitudine de evenimente, factori, efecte, situații și condiții care pot influența viitorul în diverse moduri, de netăgăduit și încă nedescifrabil, dar imaginat și spre care Homo Sapiens tinde zi de zi.

2. Elif Shafak cu ”Bastarda Istanbulului”

…ar fi o a doua opțiune, dar nu neapărat în această ordine. Chiar dacă este un roman care prezintă o altă cultură, chiar mai multe, destine împletite între Istanbul și  Statele Unite, este fascinantă povestea care leagă și destramă mituri, tradiții, descrie mentalități vechi și credințe diferite de ceea ce suntem obișnuiți: călătoria unui personaj feminin care își caută originile orientale în celălalt capăt al lumii și descoperă trecutul unor familii care au conviețuit împreună în vremuri mai vechi. Ce este frumos în tot ceea ce prezintă scriitoare este tocmai toleranța descoperită vis a vis de neîngăduință, iubirea care tronează alături de ură, armeni, turci, prieteni și dușmani, femei care au ceva de spus în situații și societăți care le tratează diferit, le pedepsește și le judecă aspru, descoperim cutume culturale, reguli de comportament, credințe și optimism asupra vieții. Am putea spune că așa cum suntem noi momentan, în societatea de azi suntem ca femei avantajate cu multe drepturi și libertăți, putem învăța că unele dintre suratele noastre nu au același opțiuni, putem înțelege că în evoluția noastră ca ființe umane tinzând spre viitor trebuie să ne debarasăm de unele legi abuzive, reguli sau poveri tradiționaliste impuse abuziv asupra acestora. Numai astfel putem evolua cu toții și putem fi liberi cu adevărat.

3. Orhan Pamuk cu ”Muzeul Inocentei”

…aduce în observație iubirea și cum tema este veche, acum  ea apare reînnoită de către autor printr-un roman uneori descriptiv al unui oraș la intersecția Europei cu Asia: Istanbulul. Aici autorul care este personajul principal, descoperă o dragoste care îl va provoca și îi va provoca durere și obsesii, chiar este pedepsit la suferință din iubire pentru că nu a apreciat la momentul potrivit darul minunat primit într-un moment al vieții sale. Ce se poate adăuga  la acest subiect controversat al tuturor vremurilor? Că totul în viață se plătește la un moment dat, că iubirea neapreciată la timp și lăsată să plece va durea nespus cândva pentru că ipocrizia și interesele minore au primat asupra a ceea ce a creat legătura de iubire dintre doi oameni, iar pedeapsa primită, binemeritată doare sufletește și conduce la crearea unui muzeu al inocenței cu lucrurile atinse de iubită și poveștile acestora, al iubirii nemărginite și pierdute. Ca reper istoric iubirea este liantul dintre oameni și este sentimentul care creează, respiră, formează, dezvoltă și descrie viața, nu putem trăi fără ea și dacă acest lucru este luat în derâdere suferința va fi pe măsură, o tristețe generală va învălui persoana care greșește prin gestul de a fugi cu lașitate din fața ei.

Ți-au plăcut recomandările de carte ale Lilianei Moisan Bolbol?

Atunci află că Liliana Moisan Bolbol a scris o carte despre bucătăria tradițională românească în limba engleză, adresată celor care ar dori să înțeleagă, să gătească și să se bucure de deliciile gastronomice românești.

Se numește JOURNEY THROUGH THE ROMANIAN TRADITIONAL CUISINE (EASY MADE RECIPES) și prezintă pe zone istorice cele mai întâlnite rețete culinare în pași simpli pentru a putea găti ușor. Sunt poze colorate pentru fiecare fel, cartea mai conține un rețetar boieresc cu delicatese de pe vremuri, un dicționar de termeni românești pentru diverse ingrediente și rețete și lista Ingredientelor specific românești.

Coperta arată atât de bine că îți vine să te teleportezi în bucătăria aceea. Delicios! Dacă vrei să experimentezi rețetele poți cumpăra cartea aici.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022