Marc Levy este autorul meu francez favorit. Sunt absolut îndrăgostită de tot ceea ce scrie el, indiferent dacă abordează teme de dragoste, istorice sau cu o tentă supranaturală. Este atât de versatil și atât de sincer încât legătura s-a realizat imediat, încă de la prima carte citită. Recunosc, mi-a fost extrem de greu să mă decid asupra cărților favorite, pentru că biblioteca mea are un raft aproape plin cu operele lui Marc Levy. Cu mândrie spun că i-am luat interviu pentru blogul meu în urmă cu 2 ani, o experiență ce tronează în topul amintirilor plăcute legate de citit și interacțiune cu autorii preferați.

Ce are special Marc Levy? De unde să încep? Este cel mai de success autor francez, având 40 de milioane de cărți vândute în lumea întreagă. Aproape toate cărțile sale sunt bestsellers și au ajuns în vârful topurile de specialitate. Inspirat de Jules Verne, Salinger, Gary, Hemingway, King, Prévert sau Hugo, Levy și-a câștigat admirația și locul în breasla autorilor de succes pentru că abordează teme “normale” pe care le cosmetizează foarte frumos, dându-le un fond aparte cu care cititorii rezonează. Pe mine m-a cucerit prin simplitatea lui și sunt extrem de îndrăgostită de tot ce scrie.


Copiii Libertății

Conform celor spuse de Marc, aceasta este cartea sa preferată și automat, din acel moment a devenit și a mea. V-am spus că empatizam 🙂 Această carte este inspirată din fapte reale și spune povestea tatălui și a unchiului său care împreună cu un grup de oameni, au decis să se alăture Brigăzii 35 MO luptând în  mișcarea de Rezistentă din 1943 împotriva colaboraționismului oficial cu naziștii. Marc a petrecut mult timp documentându-se și scriind această poveste, deoarece a vrut să reproducă fidel cele întâmplate acolo, pentru a nu le întina memoria. Este o carte foarte specială, despre istorie, sacrificiu dar și dragoste de țară.  Marc se mândrește foarte mult cu istoria sa și profită de fiecare moment și de fiecare poveste pe care o scrie să ne ofere o părticică din el și din lucrurile care îl fac mândru. Această relație de sinceritate cu cititorii m-a cucerit instant și am apreciat-o foarte mult. Nu toți autorii au curajul de a pune pe masă anumite dedesubturi și să și le asume cu mândrie.


Hoțul de Umbre

Această carte este extrem de specială și de frumoasă, pentru că îmbină elementele supranaturale cu cele reale. În plus, Levy pune accent pe sentimente, pe trăiri și pe amintiri, considerându-le cele mai de preț posesii ale omului. Totul capătă o latură sensibilă și cititorul este prins într-o furtună de emoții ce sfâșie dar și bucură sufletul în același timp. Hoțul de umbre citește gândurile oamenilor, dar nu o face din răutate, fiind mânat clar de o inocență și vulnerabilitate rar întâlnită. Îi este foarte greu să realizeze lucrurile care i se întâmplă și de multe ori greșește în stăpânirea puterilor sale, ce îl copleșesc de foarte multe ori. Carte însă nu abordează această temă ca fiind cea principala, ci pune accent pe prietenie, devotament și altruism. Este o combinație foarte puternică de sentimente ce sigur o să vă ajungă la suflet. Este o poveste simplă care impresionează prin sinceritate și mie chiar mi-a smuls câteva lacrimi.


În altă viață

O altă carte cu tentă supranaturală care se concentrează de această dată asupra iubirii și asupra regăsirii iubirii chiar și atunci când aceasta a avut loc inițial într-un alt plan de existență. Pentru cei care nu știu, cartea a beneficiat chiar și de o adaptare, cu Reese Witherspoon și Marc Rufallo în rolurile principale. Nu au preluat exact acțiunea, însă au preluat ideea. Sigur ați avut măcar o dată în viață senzația de deja-vu, fie că cineva vi se pare cunoscut, fie că sunteți siguri de o anumită acțiune ce pare că s-a repetat. Aici vorbim despre două persoane, Jonathan și Clara, care se întâlnesc, simt o chimie extraordinară, dar au impresia ciudată că se cunosc de undeva, că s-au mai văzut cândva. Este o poveste așa frumoasă, care îți dă fiorii unei dragoste EVIDENTE și aștepți să se întâmple mult așteptatul eveniment, acela al acceptării dragostei. Eu am suspinat, oftat și inima mi-a bătut repede, repede la anumite pasaje ale cărții. Ideea de iubire care transpune timpul și spațiul mi se pare atât de romantică și de fiecare dată empatizez maxim cu orice lucru care duce cu gândul acolo.


Aș vrea totuși să nu vă opriți doar asupra acestor 3 cărți, pentru că toate poveștile lui Marc Levy sunt frumoase și pline de emoții. Este un autor extrem de modest, care reușește să transforme povești simple în povești pline de farmec, de lecții de viață și de inspirație pentru cei din jur. Pentru cei care nu au încercat nici măcar o carte scrisă de acesta, consider că este momentul să o facă.

Dacă sunteți curioși să citiți interviul cu el, vă las aici link-ul.

CĂRȚILE SCRISE DE MARC LEVY MENȚIONATE ÎN ARTICOL:

► Copiii Libertății► Hoțul de Umbre► În altă viață

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!