Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Doresc să va prezint un interviu de care sunt foarte mândră şi pe care îmi doresc să îl primiţi cu acelaşi entuziasm cu care l-am conceput. Am avut mare plăcere şi onoare de a coresponda cu Marc Levy, iar pentru cei care nu îl cunosc, este unul dintre cei mai mari scriitori francezi. Aşa cum veţi vedea mai jos, a fost dornic să ne împărtăşească ideile lui despre citit, scris, diversitate, libera exprimare şi modul în care trebuie să te perfecţionezi constant pentru a atrage cititori, dar şi pentru a reuşi să îi păstrezi pe cei care îţi admiră munca.

Ramona Popa: Bună ziua, dl Levy. Doresc să vă mulțumesc pentru acest interviu și ca introducere, va rog să împărtășiți cititorilor ceva despre Dvs.

Marc Levy: Bună Ramona și mulțumesc pentru cererea ta. Mă numesc Marc Levy, sunt un scriitor francez, am 17 cărți publicate, traduse în 49 de limbi și pot spune cu modestie că au depășit pragul de 40 de milioane de copii vândute în lumea întreagă.

R.P: Ce scriitor/scriitori v-au inspirat să începeți să scrieți? 

M.L: Sunt mulți, atât francezi cât și anglo-saxoni. Ca să numesc pe cei mai importați: Salinger, Gary, Hemingway, King, Prévert, Hugo, Giono, dar primul pentru mine a fost întotdeauna Jules Verne.

R.P: Care este după Dvs. cea mai ușoară, dar și cea mai grea parte în a scrie o carte?

M.L: Nimic nu este ușor, deoarece a scrie o carte presupune muncă, muncă și iar muncă. Fiecare carte este o nouă provocare și niciodată nu trebuie subestimată. Însă eu sunt foarte norocos, ador ceea ce fac și presupun că acest lucru face totul mult mai ușor. Sunt pasionat de scris și automat totul devine ușor, amuzant și spontan. Întotdeauna încep cu bucurie o nouă carte și conturez personajele cu migală, știind că voi petrece cu acestea foarte mult timp.

R.P: Cum ați sărbătorit publicarea primei cărți?

M.L: Spre norocul meu, debutul meu ca scriitor a venit într-un mod mai ciudat. Când am început manuscrisul care ulterior a devenit “Și dacă e adevarat…” , nu intenționam să public un roman. Sora mea, scriitoare de asemenea, m-a încurajat să trimit draftul la editura Robert Laffont. Răspunsul a venit după o săptămână și m-au anunțat că doresc să îmi publice cartea. Ceva timp mai târziu, Steven Spielberg m-a sunat să mă întrebe dacă sunt de acord cu transpunerea cărții mele pe marile ecrane. Vă imaginați cum m-am simțit? Niciodată n-am crezut că mă voi bucura de un asemenea succes, deci cum probabil v-ați dat seama deja, am fost prea șocat pentru a mai sărbători într-un fel.

R.P: Ce alte genuri literare mai citiți?

M.L: Iubesc diversitatea și citesc titluri aparținând unei game largi de genuri literare. Nu mi-am dorit niciodată să mă dăruiesc în totalitate unui singur gen, deoarece pentru mine cititul și scrisul sunt sinonime cu libertatea. De la carte la carte doresc să aduc ceva în plus, să diversific și să combin. Comedie, ficțiune, aventură.. până la urmă cititul este tărâmul libertății fără granițe. Nu doresc să plictisesc și de aceea caut tot timpul ceva nou. De fiecare dată doresc să explorez noi orizonturi, să îmi relansez stilul, să încerc alte lucruri și să ating cât mai multe domenii care pentru mine au fost necunoscute până într-un anumit punct.

R.P: Considerați coperta ca fiind importantă în cumpărarea unei cărți?

M.L: Nu există o formulă miraculoasă ce face ca o anumită carte să fie vândută în milioane de exemplare, însă coperta este inclusă în procesul creativ, deci este importantă și contribuie incontestabil la succesul unei cărți.

R.P: Se spune că de cele mai multe ori un scriitor are o muză. Se aplică în cazul Dvs?

M.L: Așa cum am spus mai sus, pentru mine scrisul este sinonim cu libertatea. Există diferite moduri în care îți poți găsi inspirația. Ideile mele vin din activitățile de zi cu zi. Îmi place să urmăresc atent ceea ce se întâmplă în jurul meu, deci nu pot spune că am o anumită muză, dar dacă particularizăm, se poate numi VIAȚA.

R.P: De aici putem înțelege că vă inspirați din viața Dvs. pentru a scrie o carte?

M.L: Cred că fac acest lucru de mai multe ori decât aș vrea, dar într-un mod involuntar, credeți-mă.

R.P: De unde aveți inspirația de a scrie cărți cu teme atât de diverse? 

M.L: Din nou, viața este muza mea. Uneori apare o idee dintr-un articol sau documentar. Aici a fost cazul pentru “Si dacă aș mai trăi o data” și “Mai puternic decât frica”, unde personajul principal, Andrew Stilman, poartă numele unui reporter celebru de la New York Times. Dar idea din spatele poveștii nu reprezintă povestea în sine. Conturez personajele mult timp și le dezvolt pe măsură ce acțiunea ia amploare. După ce termin partea de cercetare  și pot spune că am răspuns la întrebarea “ Ce mesaj transmite cartea mea?”, mă pot apuca de scris.

R.P: Cât de importantă este cercetarea în procesul de scriere a unei cărți?

M.L: Este extrem de importantă! Întotdeauna încep cu această parte. Fiecare carte reprezintă o ocazie pentru mine de a descoperi un univers nou, cu personaje noi și deosebite. Unele personaje sunt foarte diferite față modul meu de viață, spre exemplu în “Prima Noapte” și “Prima Zi” unde acestea sunt un arheolog și un astrofizician. Ciudat, știu!! Construcția vieții și personalității lor nu vine într-un mod natural. Întotdeauna trebuie multă muncă pentru a înțelege ce se află în spatele lor, dar nu regret nimic, pentru că de fiecare dată învăț  o mulțime de lucruri care mă ajută să mă dezvolt ca scriitor.

R.P: Care sunt personajele Dvs. preferate din cărțile pe care le-ați scris? 

M.L: Această întrebare este întotdeauna foarte grea, pentru că îmi plac toate. Dacă stau să mă gândesc mai bine, probabil Ethan Daldry. Nu știu să vă spun exact de ce, dar mi-ar plăcea enorm să fim prieteni, să vorbim ore întregi pe o bancă, admirând Bosfor-ul sau Tamisa. Adesea mă simt foarte apropiat de personajele mele și întotdeauna mă întristează despărțirea de ele, ce se portretizează prin terminarea unei cărți.

R.P: Dacă ați avea doar 1 secundă să vă gândiți, ce carte v-a adus cea mai mare satisfacție?

M.L: Aceasta este cea mai grea întrebare pe care o pot primi, dar dacă sunt pus în postură de a alege, aș spune “Copiii Libertatii”. Această carte este inspirată din fapte reale și descrie povestea tatălui și a unchiului meu care împreună cu un grup de oameni, au decis să se alăture Brigăzii 35 MO luptând în  mișcarea de Rezistentă din 1943 împotriva colaboraționismului oficial cu naziștii. Am petrecut mult timp documentându-mă și scriind această poveste, deoarece am vrut să reproduc fidel cele întâmplate acolo, pentru a nu le întina memoria. Este o carte foarte specială pentru mine.

R.P: Pentru final, puteți transmite un mesaj cititorilor Dvs?

M.L: Doresc să le mulțumesc cititorilor mei pentru loialitatea și încrederea pe care mi-au arătat-o în toți acești ani. Înseamnă enorm pentru mine.

Ramona Alexandra Popa
Autor: Ramona Alexandra Popa
❝ Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans. ❞
Ramona Alexandra e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1223 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popa
Ramona Alexandra Popa mai scrie și pe https://readwithloveblog.wordpress.com/