Recenzie ”Memoriile unei fete cuminți” de Simone de Beauvoir

de | sept. 20, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI ARE REDUCERE PE:

”Memoriile unei fete cuminți” este amintirea sau poate chiar reamintirea pentru a o mie una oară a clipelor de început din existența franțuzoaicei Simone de Beauvoir. Cartea nu frizează în vreun fel conceptul de diaristică, preferând să înșiruie trăirile de până la vârsta de 21 de ani prin cugetul femeii deja ajunsă la maturitate.

”Primii ani de viață mi-au lăsat doar o impresie neclară: un amestec de ceva roșu, ceva negru și ceva cald”

”Cu un suflet de femeie și cu un creier de bărbat” așa cum îi plăcea ei să se caracterizeze, Simone de Beauvoir descrie formarea conștiinței de sine al unei tinere ce trăiește într-un mediu ultra burghez, care se ghidează după rigidele reguli predate pompos prin intermediul unui șubred cordon ombilical numit de unii, cu o jalnică mândrie, tradiție.

”imaginea pe care o am despre mine la vârsta când începi să gândești este imaginea unei fetițe cuminți, fericite și de o aroganță acceptabilă,”

Astfel că, odată cu fiecare zi, în labirintul unde se ghemuiește acceptarea și tentația răzvrătirii într-un ghem de trăiri și netrăiri, începe să răsară un altfel de drum pe care adolescenta nu va pregeta să-l urmeze, știind că astfel va afla răspunsul multor întrebări care au zvâcnit în sufletul ei prin pulberea spinoasă a înstelatelor nopți de nesomn și lăuntrică răstignire.

memoriile-unei-fete-cuminti

Adolescenta Simone de Beauvoir iese în evidență prin inteligența sa sclipitoare, fiind cu mult peste celelalte femei, obișnuite să trăiască sub bocancul asupritor al bărbaților. Citește din Schopenhauer, Leibniz, Platon, iar în sufletul ei continuă să înmugurească noua domnișoară Simone, cea care, ceva mai târziu, dezvoltându-și învolburata filosofie existențialistă, va renunța la catolicism pentru a trăi altfel, într-o libertate în care omul nu primește aripi, ci muncește asiduu pentru clădirea acestora, sperând să nu aibe soarta lui Icar.

 

O carte absolut fabuloasă!

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Simone de Beauvoir sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Memoriile Unei Fete Cuminți
Autor: Simone de Beauvoir
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.09.2016
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Romanul debutează cu o bârfă aprins discutată de către toți: “Diana Slavu divorțează”. O fi vorba de o dezmățată și o frivolă (cum afirmă gurile rele)? Cine este această Diana Slavu care a încins spiritele și i-a pus pe toți pe bârfe? Romanul scoate în prim-plan...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2458 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 45 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments