Recenzie ”Memoriile unei fete cuminți” de Simone de Beauvoir

de | sept. 20, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI ARE REDUCERE PE:

”Memoriile unei fete cuminți” este amintirea sau poate chiar reamintirea pentru a o mie una oară a clipelor de început din existența franțuzoaicei Simone de Beauvoir. Cartea nu frizează în vreun fel conceptul de diaristică, preferând să înșiruie trăirile de până la vârsta de 21 de ani prin cugetul femeii deja ajunsă la maturitate.

”Primii ani de viață mi-au lăsat doar o impresie neclară: un amestec de ceva roșu, ceva negru și ceva cald”

”Cu un suflet de femeie și cu un creier de bărbat” așa cum îi plăcea ei să se caracterizeze, Simone de Beauvoir descrie formarea conștiinței de sine al unei tinere ce trăiește într-un mediu ultra burghez, care se ghidează după rigidele reguli predate pompos prin intermediul unui șubred cordon ombilical numit de unii, cu o jalnică mândrie, tradiție.

”imaginea pe care o am despre mine la vârsta când începi să gândești este imaginea unei fetițe cuminți, fericite și de o aroganță acceptabilă,”

Dacă îți place recenzia cărții MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Simone de Beauvoir

Astfel că, odată cu fiecare zi, în labirintul unde se ghemuiește acceptarea și tentația răzvrătirii într-un ghem de trăiri și netrăiri, începe să răsară un altfel de drum pe care adolescenta nu va pregeta să-l urmeze, știind că astfel va afla răspunsul multor întrebări care au zvâcnit în sufletul ei prin pulberea spinoasă a înstelatelor nopți de nesomn și lăuntrică răstignire.

memoriile-unei-fete-cuminti

Adolescenta Simone de Beauvoir iese în evidență prin inteligența sa sclipitoare, fiind cu mult peste celelalte femei, obișnuite să trăiască sub bocancul asupritor al bărbaților. Citește din Schopenhauer, Leibniz, Platon, iar în sufletul ei continuă să înmugurească noua domnișoară Simone, cea care, ceva mai târziu, dezvoltându-și învolburata filosofie existențialistă, va renunța la catolicism pentru a trăi altfel, într-o libertate în care omul nu primește aripi, ci muncește asiduu pentru clădirea acestora, sperând să nu aibe soarta lui Icar.

 

O carte absolut fabuloasă!

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: MEMORIILE UNEI FETE CUMINȚI
Autor: Simone de Beauvoir
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2464

Alte recenzii de la Simone de Beauvoir:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2791 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments