Recenzie ” Invitata” de Simone de Beauvoir

by | Sep 5, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA INVITATA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cu un dezvoltat simț analitic, împletind senzorialul și raționalul într-o unduitoare rezugrăvire a realității în culori cât mai fidele zbucuimului lăuntric, aparent înghemuit între neputința boemiei și boemia neputinței, scriitoarea Simone de Beauvoir, precum o veritabilă George Sand post-modernistă, creează o tainică comuniune între sacrul și profanul simțirii.

Romanul ” Invitata” este când o simfonie dezlănțuită, când un tango lent și lasciv, înșiruind sinuos cântecul încolăcitor al unor personaje care, între anost și maiestuos, viermuiesc și armonizează deșirarea clipelor.

Trăirismul personajelor, strigat elucubrant sau tânguit oclusiv, moare și renaște în veșnice remodelări ale felului de a fi, prin intermediul arcuirii demascărilor, juste sau înșelătoare. Pierzându-se prin tot felul de chenare, claustrate de o teamă absurdă și totuși terifiant de necesară, oamenii din romanul ” Invitata” emană necontenit acel  teribil ” je ne sais que” care reușește sau nu să facă diferența între bezna și lumina conjugării, și poate că tocmai această întrepătrundere dintre văpaie și vid ferchezuiește gâlgâitul clipelor dintre ceva și altceva, când totul pare a fi doar teamă și așteptare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Simone de Beauvoir

Semnele de punctuație ale îndrăznelii, dar și cele ale îndoielii, mor și renasc în serpentinele unui freamăt indescriptibil, care niciodată nu va putea fi creionat în geometria potrivită tuturor privirilor.

Cu un stil cursiv și pătrunzător, oarecum diferit de restul creațiilor literare, Simone de Beauvoir pășește printre frânturi de nor și aripi de moloz, cartografiind un existențialism ceva mai altfel, mai franc și mai năucitor, încercând să ne șoptească faptul că fiecare existență are un anumit particularism, înnodat sau deznodat în dansuri hipnotizante.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA INVITATA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Invitata
Autor: Simone de Beauvoir
An apariție : 1994
Editura: OPAL H
Nr. Pagini: 462
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 5.09.2018
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

Amestecul de înțelepciune și teribilism se întrepătrunde armonios

Aspecte Negative:

Anumite subtilități lingvistice pot fi derutante.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1911 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria

“Recenziile” domnului Cărpenaru frizează orice absurd. Nu au nici cea mai mică logică. Nu știu cum e posibil să continuați sa-i publicați inepțiile.
Cum se poate ferchezui un gâlgâit??? Ce Dumnezeu este trăirism? Niciun google search nu puteți da pentru a vedea care e expresia corectă la “je ne sais que”? Halal site cultural care publică orice doar de dragul de-a mai umple o pagină.

Andrei
Andrei

Dumneavoastră recitiți recenziile? Vă sună “trăirism”?? Cum este posibil ca acest site să promoveze așa ceva? Se vrea a fi un site de cultură… păcat, vă pierdeți cititorii, dragă booknation