Recenzie ” Invitata” de Simone de Beauvoir

Titlu: Invitata
Autor: Simone de Beauvoir
An apariție : 1994
Editura: Opal H
Nr. Pagini: 462
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 5.09.2018
Nota recenzorului: 8/10
Recenzie ” Invitata” de Simone de Beauvoir
4 (80%) 1 vote[s]

Cu un dezvoltat simț analitic, împletind senzorialul și raționalul într-o unduitoare rezugrăvire a realității în culori cât mai fidele zbucuimului lăuntric, aparent înghemuit între neputința boemiei și boemia neputinței, scriitoarea Simone de Beauvoir, precum o veritabilă George Sand post-modernistă, creează o tainică comuniune între sacrul și profanul simțirii.

Romanul ” Invitata” este când o simfonie dezlănțuită, când un tango lent și lasciv, înșiruind sinuos cântecul încolăcitor al unor personaje care, între anost și maiestuos, viermuiesc și armonizează deșirarea clipelor.

Trăirismul personajelor, strigat elucubrant sau tânguit oclusiv, moare și renaște în veșnice remodelări ale felului de a fi, prin intermediul arcuirii demascărilor, juste sau înșelătoare. Pierzându-se prin tot felul de chenare, claustrate de o teamă absurdă și totuși terifiant de necesară, oamenii din romanul ” Invitata” emană necontenit acel  teribil ” je ne sais que” care reușește sau nu să facă diferența între bezna și lumina conjugării, și poate că tocmai această întrepătrundere dintre văpaie și vid ferchezuiește gâlgâitul clipelor dintre ceva și altceva, când totul pare a fi doar teamă și așteptare.

Semnele de punctuație ale îndrăznelii, dar și cele ale îndoielii, mor și renasc în serpentinele unui freamăt indescriptibil, care niciodată nu va putea fi creionat în geometria potrivită tuturor privirilor.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Simone de Beauvoir.

Cu un stil cursiv și pătrunzător, oarecum diferit de restul creațiilor literare, Simone de Beauvoir pășește printre frânturi de nor și aripi de moloz, cartografiind un existențialism ceva mai altfel, mai franc și mai năucitor, încercând să ne șoptească faptul că fiecare existență are un anumit particularism, înnodat sau deznodat în dansuri hipnotizante.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Amestecul de înțelepciune și teribilism se întrepătrunde armonios

Aspecte Negative:

Anumite subtilități lingvistice pot fi derutante.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Maria
  Reply

  “Recenziile” domnului Cărpenaru frizează orice absurd. Nu au nici cea mai mică logică. Nu știu cum e posibil să continuați sa-i publicați inepțiile.
  Cum se poate ferchezui un gâlgâit??? Ce Dumnezeu este trăirism? Niciun google search nu puteți da pentru a vedea care e expresia corectă la “je ne sais que”? Halal site cultural care publică orice doar de dragul de-a mai umple o pagină.

 2. Avatar Andrei
  Reply

  Dumneavoastră recitiți recenziile? Vă sună “trăirism”?? Cum este posibil ca acest site să promoveze așa ceva? Se vrea a fi un site de cultură… păcat, vă pierdeți cititorii, dragă booknation

POST A COMMENT.