Recenzie „Nunta” de Gabriel Klimowicz

de | nov. 7, 2018 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

După cum și titlul lasă să se înțeleagă, firul poveștii gravitează în jurul conceptului de „Nuntă”. Deși subintitulată „roman de dragoste”, cartea lui Gabriel Klimowicz nu este numai însumarea unor povești de dragoste impresionante, ci și o reflexie a lumii contemporane românești. Prin cartea „Nunta”, autorul a căutat să stimuleze imaginația și reflecția cititorului. Ajutat de stilul său jurnalistic de a se exprima și de a transmite un mesaj, descrie o realitate tulburătoare, parte din lumea văzută, dar și din cea spirituală.

Povestea urmărește traseul a patru cupluri. Afrodita și Nikita, Amadeo și Maria, Rado și Kira, Agapia și Andrei. Ce este cu adevărat surprinzător este faptul că cele membrii celor patru cupluri se cunosc între ei și ajung la un moment dat să interacționeze sub o formă sau alta, profundă sau superficială.

Cartea începe cu nunta dintre Afrodita și Nikita. Afrodita este întruchiparea frumuseții, a senzualității feminine, conștientă însă de atuurile ei fizice și dispusă de orice sacrificiu doar pentru a trăi o viață de lux și pentru a se bucura de confort la cel mai înalt nivel. În stare să se căsătorească doar din motive materiale, îl alege ca soț pe Nikita, un bărbat puternic, bogat, un om de afaceri de succes, respectat în lumea business-ului și care nu iartă greșelile nimănui, căutând întotdeauna cea mai bună cale de răzbunare.

Amadeo poate fi caracterizat drept un intelectual, foarte inteligent, carismatic, cu simțul umorului și cu o profundă dragoste pentru Maria, o tânără simplă, îndrăgostită până peste cap de Amadeo. Trăiesc cu adevărat o iubire sinceră și curată. Amadeo este pus însă la incercare. Trece printr-un accident care ii schimbă radical viața.

Kira reprezintă femeia dură, rece, pricepută la afaceri, independentă și care nu se lasă pradă sentimentului vulnerabil de a iubi, deși căsătorită cu Rado. Acesta pe de altă parte este prototipul bărbatului viril, dispus în orice moment să cucerească orice femeie îi stârnește interesul, ignorând complet legământul pe care îl are cu Kira.

Andrei și Agapia reprezintă acel cuplu credincios, cu frică de Dumnezeu, căsătoriți sub semnul iubirii sincere și eterne. O alegere greșită le aduce în familie diferite obstacole pe care ei trebuie sa le depășească pentru a îndeplini voia lui Dumnezeu de a fi împreună.

Până la urmă, în această carte este vorba despre alegeri. Omul este suma alegerilor sale. Totalitatea acestor alegeri ne definește ca ființe umane.

Marele Nimic, personaj imaginar, este cel  care invadează viețile personajelor și le acaparează simțurile.

Așadar, „Nunta” este suma răspunsurilor la întrebările noastre. Ce reprezintă de fapt nunta? Un legământ spiritual bazat pe iubire sau un simplu contract social? Este o călătorie în doi sau doar un parteneriat parafat în patul conjugal? Însuși autorul afirmă: „Fără întrebări, nu putem trăi cu adevărat. Ele sunt motorul devenirii noastre. Dacă suntem bine înarmați cu întrebările arzătoare ale existenței, putem pleca în viață după propriile noastre răspunsuri. Succesul va fi garantat”.

Vă doresc lectură plăcută!

Titlu: NUNTA
Autor: Gabriel Klimowicz
An apariție : 2016
Editura: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Nr. Pagini: 310
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1030

Alte recenzii de la Gabriel Klimowicz:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Ema Poterasu a fost redactor Booknation.ro și a scris 7 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ema Poterasu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments