Recenzie „Pericol” de Raluca Poenaru

de | aug. 9, 2022 | Recenzii cărți

Am descoperit proza Ralucai Poenaru absolut întâmplător, la o lansare de carte, și cum am scris și la recenzia cărții respective, m-a impresionat mult. Când am văzut că a scris și literatură pentru copii, am fost foarte entuziasmată.

Am început cu Pericol. Cartea pornește destul de greu (îmi amintesc că vreme de câteva pagini am fost dezamăgită), la care se adaugă și dezamăgirea că Pericol nu e o fată (cum am crezut văzând poza de pe prima copertă), dar nu știu exact când și cum, atmosfera se schimbă, și am citit mare parte din carte râzând cu lacrimi. Au fost dăți când a trebuit să mă opresc din citit pentru că nu mai puteam de râs și dăți când a trebuit să mă opresc din citit pentru că nu auzeam ce citeam de râsul copilului căruia îi citeam.

„Pericol” este porecla unui băiețel de 9 ani pe nume Eugen, care își povestește câteva zile din viață (vârsta este după părerea mea complet neplauzibilă: copilul descris nu este în ruptul capului de 9 ani și personal nici nu cred că este în vreun fel benefic pentru un cititor de 8-9-10 ani să creadă că există asemenea copii de 9 ani. Este mult mai plauzibil ca personajul să aibă în jur de 12-14 ani, și mi se pare o gafă sau o eroare în construcția personajului că Raluca Poenaru menționează că are 9). Unele zile par firești pentru el (certurile sau vacanțele de familie descrise cu un umor delicios, zilele la școală etc). Altele sunt neașteptate și pentru copilul care povestește: situații care se prăvălesc unele după altele ca piesele de domino, după ce Pericol se decide să câștige o tabără la mare și se înscrie, sau în unele cazuri se lasă înscris, la un concurs de creativitate, la unul de sport, și la cursul de olărit.

Unele scene sunt forțate (după părerea mea scena cu ursul), dar majoritatea curg natural și păstrează suspansul. Umorul este de calitate.

Personajele sunt originale și simpatice, nu se încadrează în tipologii, ceea ce mi se pare admirabil mai ales la cărțile pentru copii. Nu lipsește culoarea locală, nu uiți că citești o carte cu acțiunea petrecută în România, dar nici nu te împiedici la tot pasul de locuri comune (pun intended).

Sunt destul de nerăbdătoare să citesc și celelalte cărți din serie, deși doar din titlu este clar că avem în continuare o părere foarte diferită despre ce face sau înseamnă un copil de 9 ani: Pericol la petrecere și Pericol la mare.

Titlu: PERICOL
Autor: Raluca Poenaru
An apariție : 2020
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 10475

Alte recenzii de la Raluca Poenaru :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela-Dana Stoica a fost redactor Booknation.ro și a scris 37 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela-Dana Stoica aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments