Recenzie „10 lecții pentru o lume postpandemică” de Fareed Zakaria

by | Jun 1, 2021 | Educație, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 10 LECȚII PENTRU O LUME POSTPANDEMICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Dacă sunteți dintre cititorii care vă refugiați în beletristică pentru a mai uita de cotidian, probabil că o carte despre pandemie e ultima opțiune la care v-ați gândi când intrați într-o librărie. Și eu am gândit la fel – cu toate acestea, cartea de față s-ar putea să vă surprindă într-un mod plăcut, fie că sunteți împătimiți ai ficțiunii, fie că doriți cărți pragmatice.

Recunosc că și eu am rezervele mele în a citi cărți despre pandemie. În primul rând, cred că suntem cu toții suprasaturați de subiect. De peste un an unul dintre cele mai des rostite cuvinte din jurul nostru este coronavirus. Îmi ajunge deja cantitatea imensă de știri pe tema asta, o carte mi-ar mai lipsi!

În al doilea rând, nu pot să nu mă gândesc că e posibil ca astfel de cărți să fie scrise doar pentru a atinge un subiect fierbinte și pentru a face vânzări. Ce poți scrie într-o carte întreagă despre o pandemie care încă nu s-a terminat? Cum poți analiza onest ceva în care suntem cu toții încă atât de prinși?

Cu toate acestea, cartea lui Fareed Zakaria, apreciat jurnalist american și gazdă a unei emisiunii CNN ce-i poartă numele, este cât se poate de bogată în învățăminte.

Cel mai mult mi-a plăcut abordarea autorului. Cartea nu e nici pe departe o sumă de sfaturi deja arhicunoscute și plictisitoare de genul spălatului pe mâini. Zakaria încearcă să analizeze lumea postpandemică cu toate implicațiile ei. Nu e o carte despre COVID-19 văzut din punct de vedere medical. Este despre consecințele sociale și politice ale acestei pandemii, despre ce anume ne-a scos la lumină această criză despre noi ca societate umană.

Mai concret, autorul pleacă de la anumite probleme puse de virus și analizează minuțios modul în care statele lumii au abordat aceste chestiuni. De ce, de pildă, a eșuat America atât de lamentabil în gestionarea pandemiei? Zakaria justifică și explică ipoteza potrivit căreia motivul e birocrația excesivă, organizată pe extraordinar de multe niveluri.

Sigur, are în vedere și cauzele pandemiei, cu care începe, de altfel, cartea. Dincolo de explicația medicală a transmiterii virusului prin animale, este important să vedem ce anume din comportamentul omului a dus la această răspândire. Pandemia nu este un hazard independent de voința omului decât într-o anumită măsură. Ea este cauzată, în cazul de față, dar și în cazul altor epidemii, de mizerie. Zakaria critică aici industria creșterii animalelor, care înghesuie bietele ființe în spații foarte mici. Dincolo însă de implicațiile etice ale acestei industrii, se pare că este unul dintre motivele care a dus la pandemie – condițiile mizerabile în care sunt crescute animalele pe care le consumăm facilitează foarte mult răspândire virusurilor.

Cartea se citește relativ ușor, atâta timp cât volumul mare de informații vă captivează. De asemenea, are o bogată bibliografie de unde vă puteți continua documentarea dacă doriți.

În fine, 10 lecții pentru o lume postpandemică este o carte cât se poate de interesantă pentru a înțelege lumea în care trăim privită prin intermediul consecințelor pe care pandemia le-a avut asupra ei. Ce anume din comportamentul nostru a dus la pandemie? Ce anume din modul de gestionare a acesteia a fost greșit și cum poate fi reparat în viitor? De ce America a gestionat atât de dificil pandemia, iar China a trecut relativ repede peste această criză epidemiologică? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care puteți găsi câteva direcții de răspuns în cartea lui Zakaria.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții 10 LECȚII PENTRU O LUME POSTPANDEMICĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Fareed Zakaria sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA 10 LECȚII PENTRU O LUME POSTPANDEMICĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: 10 Lecții Pentru O Lume Postpandemică
Autor: Fareed Zakaria
An apariție : 2020
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 250
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 1.06.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 519 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 17 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments