Recenzie ”27 de pași” de Tibi Ușeriu

de | iul. 19, 2022 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

27 de pași de Tibi Ușeriu este titlul pentru care aș fi putut oricând, înainte de lectură, să pariez că știu ce semnificație are. Și crede-mă, niciodată nu m-am înșelat mai tare ca acum. Despre Tibi Ușeriu am tot auzit în mediul online, iar o postare a lui m-a convins.  Și de atunci l-am tot urmărit în mediul online, mai puțin la știri, recunosc. Determinat, curajos, învingător – indiferent de rezultatul din cadrul competițiilor la care a participat, cam așa l-aș putea descrie pe Tibi știind câteva din performanțele sale.  27 de pași mai spune despre el foarte multe lucruri bune, în opinia mea.

Am mai citit cărți autobiografice, dar în niciuna dintre ele parcă nu am simțit mai clar asumarea trecutului, depășirea condiției și continuarea scrierii propriei povești. Nu e doar o carte în care se relatează propria viață, ci e una dintre acele cărți care inspiră, motivează, încurajează și dovedește că totul în această viață poate fi îndreptat, vindecat, acceptat, transformat în oportunitatea care să te ducă mai departe.

Tibi își spune povestea împletind trecutul cu prezentul. Ceea ce a trăit l-a format în cine este și cum este astăzi. Tot răul spre bine – reușite, performanțe și evoluție. Devine din ce în ce mai bun. Succesul îl urcă pe podium, eșecul îl învață cum să nu renunțe nicio secundă.

Nu crește în puf, nu e vreun privilegiat și află mult prea repede ce înseamnă pedeapsa și violența domestică. De pe atunci surprinde și își pune la încercare norocul. Nu așteaptă ca vreunul din părinți să-i ofere mai mult decât mâncare, acoperiș deasupra capului și nelipsita corecție fizică.

Ți-ai dorit vreodată să evadezi, să poți zbura și să pleci din colivia în care ți-e închis sufletul? Copilul Tibi și-a dorit asta și-a  trecut la fapte. A avut parte de fericire absolută și nu a mai contat nimic altceva – nici măcar bătaia pe care o va primi de la mama lui. Curajos Tibi de mic, și-a depășit limitele fără să mai țină seama de consecințe. Ușeriu s-a luat la trântă cu viața de mic, a declarat război nefericirii și condiției din familie, apoi s-a luptat cu mâinile goale până a învins.

Asta m-a emoționat. Impresionată de-a dreptul am fost în momentul în care Tibi, de bună voie și nesilit de nimeni, a povestit în carte despre un alt episod dificil din trecutul său. Atunci mi-a tremurat sufletul, mi-au lăcrimat ochii și am fost fericită că am cunoscut încă un om asumat – în adevăratul sens al cuvântului.

Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate.

Nu a fost ușor, nu s-a victimizat, nu a spus nicio secundă că a avut ghinionul să fie în locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit, iar asta i-a nenorocit viitorul. Îndrăznesc să cred că tocmai acest moment i-a adus marele câștig din prezent – dublu triplu campion la cel mai greu ultramaraton din lume 6633 Artic Ultra.

Vreme de ani de zile și-a acceptat greșeala, nu și condiția. Din acest motiv și-a pus, încă o dată, norocul într-un joc periculos. Nu a reușit, dar a acționat, nepăsându-i că poate eșua. În fața noi sale realități, Tibi a făcut o nouă alegere, cea mai grea. A refuzat să cedeze tentației pe care o oferea cea mai simplă dintre soluții.

Dacă vrei să-ți fie ușor, trebuie să treci cumva de ceva greu mai întâi. Ușor poate oricine.

Recomand cartea tuturor. E specială, are un mesaj pentru fiecare dintre noi. Ești lipsit de motivație? 27 de pași e pentru tine. Alergatul face parte din viața ta? Tibi  a scris cartea asta și pentru tine. Simți că ți-ai ratat viitorul? Nu totul e pierdut, iar despre asta îți va spune și povestea lui Ușeriu.

27 de pași este povestea lui, motivația ta. Curajul lui, inspirația ta. Tu ce motiv ai să nu mergi mai departe?

Titlu: 27 DE PAȘI
Autor: Tibi Ușeriu
An apariție : 2017
Editura: AQUA FORTE
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 15112

Alte recenzii de la Tibi Ușeriu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Laura Elena Apetroaie este redactor Booknation.ro de 9 ani, 4 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 10 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura Elena Apetroaie aici. Laura Elena Apetroaie are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments