Recenzie ”Abația Portocalului” de Samantha Shannon

de | nov. 22, 2021 | Recenzii cărți

Abația Portocalului și povestea din spatele ei:

Familia Berethnet a domnit timp de o mie de ani în Inyis. În prezent, Regina Sabran a IX-a se pregătește să aducă pe lume o prințesă. Familia lui Sabran l-a încătușat pe Nenumit, un dragon malefic de foc, cu o mie de ani în urmă. Legenda spune că atâta vreme cât reginele de la tron vor avea un urmaș, Nenumitul va rămâne înlănțuit.

Regatul Draconic al Yscalinului se află la Miazăzi, în sud facem cunoștință cu Ersyr și cu Lasia, locul unde se află Abația Portocalului, în Iynis se află regatul lui Sabran, iar Hăul găzduiește Împărăteasa de aur cu pirații ei. Toată această lume fantastică are un inamic comun. Numai că toți au credințe diferite, cum ar putea ei lupta împreună?

Ead Duryan este o tânără care o slujește pe regina Sabran de opt ani de zile. Aceasta își dorește să ajungă domnișoara acesteia de onoare. Toate acestea pentru a o proteja pe regină, așa cum i-a promis Abatesei. Ead a fost trimisă acolo pentru a o proteja și pentru a ține departe pericolele de Sabran. De aceea, nimeni nu știe că ea se trage dintr-un neam de magi.

Abația Portocalului este la fel de veche cum e și Iynisul, numai că aceste două regate au fost vrăjmașe dintotdeauna. Iar acum, numai o alianță între ele mai poate salva lumea.

Tané se antrenează de când se știe pentru a deveni călăreață a dragonilor. Ea și Ead au credințe diferite, căci acolo unde au trăit ele legendele sunt diferite. Una este iubitoare de dragoni, alta este ucigașă, dar numai împreună ele pot învinge Nenumitul.

„O lume scindată, un regat fără o moștenitoare. Un dușman vechi se trezește.”

Destinele lor se unesc și sunt gata să se arunce într-o luptă pe viață și pe moarte împotriva celei mai mari amenințări care a domnit vreodată peste lume!

Părerea mea despre Abația Portocalului:

Nu credeam că voi ajunge să citesc această carte prea curând, ba chiar niciodată. Numai că a fost nevoie de câteva recenzii, câteva păreri pozitive și vestea că nu face parte dintr-o serie. Apoi mi-am dorit foarte tare să o am și să fac un salt în acest univers nou și minunat.

După cum știți deja, cartea scrisă de Samantha Shannon este uriașă, iar în cele șapte sute de pagini mă gândeam că o să poposesc o vreme. Și am ajuns la pagina o sută, apoi la două sute, trei sute, patru sute și fără să îmi dau seama, povestea se apropia deja de final. De aceea am fost puțin dezamăgită, pentru că mă așteptam la mult mai multe de la această carte.

Încă de la început, amalgamul de personaje cu nume asemănătoare și complicate și regatele diferite, perspectivele bruște și limbajul m-au cam bulversat. Abația Portocalului este o carte foarte complexă și e nevoie de ceva timp până când cititorul poate înțelege firul acțiunii.

Cel mai complicat a fost să înțeleg ce rol are fiecare personaj. Părea că în fiecare capitol apar tot mai multe și deja mă întrebam care este rolul tuturor. Numai că, desigur, avem parte și de multe pierderi până la sfârșit, așa că nu sunt cu toții omniprezenți!

Acest lucru și așteptările mele care nu au fost atinse fac ca punctajul să nu fie maxim. Da, lumea creată de această autoare este sublimă, da, am iubit dragonii și ideea cu Abația Portocalului, am iubit-o pe Ead, dar și pe Tané, am iubit relațiile homosexuale, acesta fiind unul dintre marile plusuri ale acestei povești. Dar parcă ceva a lipsit. Ce anume? Încă nu știu și probabil nu îmi voi da seama. Mă așteptam la o dragoste la prima vedere cu Abația, așa cum am simțit la seriile mele de suflet. În schimb, am simțit că ceva a lipsit, de la început și până la sfârșit.

Citind de pe spatele unui dragon!

Dragonii au fost marea mea bucurie și chiar și acum, la vârsta mea, mi-aș dori unul! Lupta din final, personajele și ținuturile m-au fermecat. Totul la această carte este magic și, contrar așteptărilor, pentru un singur volum, e capabil să stârnească multe emoții.

Samantha Shannon a reușit să scrie o carte complexă și sunt conștientă că este nevoie de o creativitate fără limite pentru a crea o astfel de poveste, în special una ce nu s-a mai spus până acum. De la pirați și până la vrăjitori, animale care vorbesc și regi, de la dragoni și până la ființe ale pădurii, totul este fermecător. Atât de fermecător că uiți că totul se petrece doar în imaginația ta.

E destul de complicat că ceva atât de complex nu mi-a trezit atâtea emoții cât aș fi sperat, dar poate că cineva care se află la început se va îndrăgosti de această poveste ca un copil care se îndrăgostește de Hogwarts și de Harry Potter. Cum am spus, deși pare o lectură grea, timpul zboară și povestea te prinde în așa fel încât nici nu îți dai seama cum ai sărit de jumătatea cărții.

Abația Portocalului chiar merită citită și savurată, merită o șansă la fel ca fiecare carte nouă care apare, căci opiniile diferă, iar o lectură care a primit trei steluțe, pentru voi se poate transforma într-o carte preferată! Făcând comparație cu alte cărți, mă bucur că deși este o carte foarte lungă, nu a fost nici măcar o clipă plictisitoare!

Să îi dați o șansă lui Ead și poveștii ei de dragoste, poveștii ei de viață și portocalului care vă va ademeni în această poveste atât de dulce, că nici nu veți observa că citiți în timp ce zburați pe spatele unei dragonițe!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: ABAȚIA PORTOCALULUI
Autor: Samantha Shannon
An apariție : 2021
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 735
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1484

Alte recenzii de la Samantha Shannon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 23 zile și a scris până acum 319 articole. Se află pe poziția 5 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments