„Cât de mult vrei să lași de la tine ca să înfrângi singurătatea?”
Acolo unde cântă racii de Delia Owens nu este doar o simplă carte cu o poveste oarecare, ci un cadou cuprinzător despre înțelegerea naturii și al ritmului ei, despre vindecare și supraviețuire, despre respingere, singurătate și iubire. O conexiune tulburătoare dintre oameni și natură, expusă în antiteză: legile naturii versus legile umane.
„De multe ori dragostea nu funcționează. Cu toate acestea, chiar și atunci când eșuează, te conectează la ceilalți și, în cele din urmă, asta e tot ce ai: conexiunile.”
Kya Clark este personajul principal al cărții. O tânără deosebit de inteligentă și talentată nevoită să învețe să supraviețuiască de una singură și să se adapteze în ținuturile bogate de pe malul oceanului încă de mic copil. Deși este văzută ca o sălbăticiune, Fata Mlaștinii, se dezvoltă într-un mod surprinzător, ajungând să devină o avidă exploratoare și protectoare a ținuturilor în care a crescut. Iar Mama Natură devine, astfel, adăpostul și părintele unui copil lipsit de aceste nevoi esențiale.
„Și, în cele din urmă, veni și frica. Dintr-un loc mai adânc decât marea. Frica de a ști că avea să fie iarăși singură. Probabil pentru totdeauna. O condamnare pe viață.”
Câtă singurătate poate tolera omul? Și cât de mult afectează izolarea comportamentul uman? Nevoia de afecțiune și iubire o împinge pe Kya să facă pasul spre ceilalți, spre oameni, însă se lovește de respingere și etichetări care o vor afecta profund. Dar, asta nu o va opri din a iubi și a crea legături puternice sau de a da un sens vieții sale.
„Să nu-mi spui mie, te rog, de izolare. Nu-i nevoie să-mi spună nimeni cum te schimbă. Eu am trăit-o. Eu sunt izolarea.”
Dacă ar fi de recomandat o carte în perioada pandemiei și a izolării, Acolo unde cântă racii poate fi o lectură potrivită pentru cei care se confruntă cu izolarea… și nu numai.
Din fiecare poveste învățăm câte ceva într-un final, iar de aici învățăm că natura are un mod propriu de a le așeza pe toate acolo unde le este locul… acolo unde cântă racii.
Frumoasă recenzie si redactoarea acestei recenzii.