Recenzie „Aici” de Richard McGuire

Titlu: Aici
Autor: Richard McGuire
An apariție : 2016
Editura: Editura Art
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 16.10.2016
Nota recenzorului: n/a

richard-mcguire_aiciÎmi place să mă cufund constant în Necunoscut, să devin una cu tot ce înseamnă nou, viu, adevărat. Am vrut dintotdeauna să citesc Aici, deși cred că a citit nu e întocmai cel mai potrivit verb pentru a descrie acest roman. Aici e o operă grafică de cea mai înaltă calitate, un roman în care m-am înecat cu toată ființa mea.

N-am fost niciodată o fană a cărților grafice, iar copilăria mea nu a fost marcată de benzi desenate (bine, asta dacă excludem mica fantezie cu revistele Scooby Doo). Citind pe GoodReads multe (foaaarte multe) recenzii pozitive ale acestui roman și, având oportunitatea să îl citesc de la editura Art (fie binecuvâtată ziua în care mi-au trimis cartea asta!), n-am ezitat și am început, curioasă ca un copilaș, să descopăr lumea lui McGuire.

Drept să spun, am parcurs Aici de trei ori până am înțeles-o, zic eu, (aproape) în totalitate. Aici e o adevărată mașinărie a timpului, o carte care te transportă în timp și spațiu, cititorul mai mult sau mai puțin avansat având posibilitatea să călătorească nu numai în căutarea unui Nou, ci și în căutarea propriului eu.

Aici e un roman grafic haotic, cu o dezordine care are, totuși o ordine sublimă întocmai prin haosul în care este totul scăldat. Inteligența lui McGuire m-a cucerit, m-a răvășit complet. Prima dată când am deschis Aici, mă așteptam să fie un roman pe care îl citesc într-o oră, două, că vorba aia, e cu desene. Ei bine, nu. Aici este una dintre cele mai complexe lucrări peste care am dat vreodată, schițată într-un mod complicat și detaliat, fiecare desen dispunând de un fundal principal, pe care sunt derulate evenimente din mai multe secole și epoci.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Richard McGuire.

Aici e vecina de la doi care are atâtea povești de spus. Aici e bunica ta trecută în neființă, pe care ai adorat-o. Și, mai presus de orice, Aici ești Tu, Aici nu e un loc, ci o persoană, mterializarea iubirii, a urii, a inteligenței sau idioțeniei, o materializare scrisă în eternitate a firii umane, în toată complexitatea sa.

Nimeni nu a ajuns să stăpânească arta de a trăi. Toți bâjbâim prin beznă.

Aici e despre bucurie și tristețe și crime cărora nu le vom ști niciodată făptașii. În Aici totul se dezmembrează pentru a se re-crea, pentru a deveni un altul. Aici e despre cum trecem printr-un timp care e ireversibil, cum ne pierdem (pe noi înșine) pe drum și cum ne regăsim. Uneori în alții, alteori în propria persoană. Aici e un roman senzorial care te copleșește din toate direcțiile, o lucrare profundă despre cum timpul vindecă răni, dar, în același timp, creează constant altele.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Barbalata Mirela
    Reply

    Te cred pe cuvant ca e o carte minunata 🙂 . Dar eu zic pas. Nu m-au atras niciodata astfel de cart sau benzile desenate, etc

POST A COMMENT.