Recenzie ”Alandalia” de Zeno Daniel Șuștac

de | aug. 24, 2023 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Alandalia de Zeno Daniel Șuștac este cea mai fascinantă călătorie – pentru copii, dar și pentru adulți  in lumea tuturor posibilităților. Nu e nevoie să vizitezi America, ci mergi până în Alandalia  – unde sunt o mulțime de lucruri de descoperit! Multe te vor cuceri, dar și mai multe te vor întrista și mira. Cu toate acestea, nu vei fi doar trist, ci și curios, motivat și încurajat să (nu) faci la fel! E perfect să îți dorești, să visezi, să faci planuri, să lupți până la capăt – pentru a reuși să îți îndeplinești cele mai ascunse dorințe –  orice drept câștigat înseamnă schimbare – schimbarea, se spune, că e doar în bine. Andalezii, vei vedea, nu sunt de aceeași părere, pe bună dreptate.

Înainte de orice, atunci când ajungi într-un loc nou, trebuie să știi câteva informații utile despre destinație, nu-i așa? Îți spun eu. Conducătorul Alandaliei este Marele Ștaif, cel care decide orice, oricând și oricum. În puterea lui stă schimbarea și vei vedea că nu stă prea mult pe gânduri niciodată. E anul prea scurt? Nu-i nimic, se rezolvă: anul de cinci sute de zile. Cum sună? Bine doar la prima vedere, dar nu e chiar așa cum pare, crede-mă! Despre Marele Ștaif mai trebuie să știi că e un gurmand fără pereche și adoră murăturile. Asta nu e tot, cred că-ți dai seama, dar nu-i așa că deja vrei să-l cunoști pe cel despre care ți-am spun toate astea? Mai avem atâtea de explorat prin acest loc misterios!

De cum pășești în Alandalia ești fericit că am ajuns cu bine –  nu pentru că a  fost grea călătoria, ci este doar plină de peripeții.  Iar la destinație te mai așteaptă câteva, cu siguranță! Nici provocările și momentele în care totul ți se va părea absurd, nefiresc, ciudat, dureros de trist, Imposibil chiar. De cum le calci pământul, auzi  o poveste deloc străină: Marea Pandemie de Sughiț. Nu a fost o perioadă ușoară, nicio regulă impusă de acest eveniment nu a fost pe plac locuitorilor, dar bine că s-a terminat. Cum molima a apărut din seninul seninului, leacul pentru aceasta a fost sperietura – nu una singură, doza optimă recomandată a fost de trei. Rezultatul era îmbucurător pentru toată lumea:  pandemia a părăsit Alandalia. Dar odată ce s-a terminat, plictiseala s-a instalat, zilele nu mai erau la fel de interesante. Rău cu rău, dar mai rău fără rău.

Nu-ți voi spune totul, ci atât cât să te conving să vii și tu aici. Să te oprești în cartierul din vestul Alandaliei, la numărul 24. Vei vedea ceva cu adevărat interesant și vei cunoaște pe cineva. Chiar dacă nu ai o întâlnire programată, nu ai cum să ratezi cinci familii daliene – fiecare locuiește într-o casă specială. Motivul pentru care spun asta îl vei înțelege la fața locului, nu am nici un dubiu. Trăncănescu nu e cineva care trăncăne fără oprire – cum poate ai fi tentat să crezi, ci una dintre familiile de la care sigur vei afla extrem de multe povești surprinzătoare. Cel care te va conduce peste tot va fi Logo Trăncănescu – copilul familiei curioase, care are un scop măreț. Oare va reuși ceea ce își propune. Nici celelalte familii din cartier nu sunt de evitat.

Ce este cu adevărat important în Alandalia are legătură cu educația copiilor din comunitate. Mă bucur că îți pot spune cum e sistemul educațional în acest loc necunoscut până acum de foarte multă lume. Nu îți ascund nimic: în Alandalia cititul se face după o regulă: elevii citeau doar dacă stăteau cu capul în jos – fiecare clasă era dotată cu întorcătoare de citit. Elevii citeau și scriau stând în cap, la propriu, până la 18 ani, 18 zile și 18 minute sau până la absolvirea celor 12 pași dalieni. Serios, nu te mint! Imposibil, zici? Asta este realitatea în Alandalia – motto-ul era clar: ”fără educație lumea nu putea apărea decât cu susul în jos”.

Știai că în Alandalia calitățile erau defecte? Și reciproca era la fel de adevărată, cu siguranță!

Ce să-ți mai spun? Alandalia înseamnă aventură absolută! Ești gata să Te bucurați de ea, să explorezi toate misterele locurilor și să vezi cu ochii tăi toate minunățiile? Zic să te gândești serios la călătoria aceasta. Eu te-am pregătit, tu trebuie să descoperi restul. Și mai ai destule de aflat. Dar dacă ți-aș spune tot eu, sigur nu mă crezi. Așadar, trebuie să vezi ca să crezi!

Dacă nu am fost suficient de convingătoare îți mai pot spune ceva de pe la școala unde mergeau copiii și unde Logo Trăncănescu îndura fiecare regulă decisă de Marele Ștaif. Copilul familiei Trăncănescu descoperise singur că adevăratele lecții nu sunt la școală. Și-a cunoscut profesorii dincolo de ceea ce făceau ei la clasă, dincolo de atitudinea pe care o manifestau la ore. Erau și astea reguli sfinte: nimeni să nu râdă, orele să fie din ce în ce mai lungi, iar despre vacanțe se preconiza că vor fi de domeniul trecutului. Temele pentru acasă erau multe, din ce în ce mai multe. Se susținea cu vehemență că statul în cap are foarte multe beneficii. Le descoperi pe toate singur.

O vizita neașteptată la clasa a V-a S – de la saramură, îi dă lui Logo un gând năstrușnic. Ce crezi că-l poate forța pe Marele Ștaif să facă ceva nebunesc în Alandalia? Nu îți spun decât că: Marele Ștaif nu are de ales decât să se supună! Logo Trăncănescu are curajul să-și dorească ceva suficient de mult, să  planifice totul, să viseze și să spere până în ultima secundă în ceea ce își dorește cu adevărat. Și știii ceva: nu vrea nimic doar pentru el, ci pentru toată școala, pentru toate generațiile care vor veni.

Cât curaj, câtă dorință, câtă muncă! Totul pentru o schimbare în bine!

Du-te în Alandalia și nu uita că nimic nu este imposibil niciodată! Să-l saluți pe Logo din partea mea și să-i spui că-l felicit pentru îndrăzneala lui! Nimeni și nimic nu-i poate rezista lui Logo Trăncănescu! E imposibil!

Alandalia sau cum să ai încredere în propriile idei, speranță în fiecare pas făcut pentru a îndeplini obiectivul, coechipieri care să știe că trebuie să facă tot ce pot și să dea ce e mai bun din ei pentru a reuși. Alandalia este dovada vie că se poate, că doar copiii înseamnă viitorul și că educația înseamnă mai mult decât reguli, stat în cap, teme și negativitate. Vreau o țară ca Alandalia, unde dorințele se împlinesc negreșit!

Titlu: Alandalia
Autor: Zeno Daniel Șuștac
An apariție : 2023
Editura: CREATOR
Nr. Pagini: 178
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 5794

Alte recenzii de la Zeno Daniel Șuștac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

5 1 vote
Article Rating
Laura Elena Apetroaie este redactor Booknation.ro de 9 ani, 1 lună, 9 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 10 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura Elena Apetroaie aici. Laura Elena Apetroaie are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments