Recenzie “Altfel…și totuși Alice” de Lisa Genova

by | Oct 4, 2019 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ALTFEL...ȘI TOTUȘI ALICE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Când am făcut prima dată cunoștință cu cartea Lisei Genova – “Altfel… și totuși Alice” – la Târgul de Carte Gaudeamus, mi s-a părut sugestiv titlul, după care citindu-i descrierea mi-am dat seama că este o carte care te introduce ușor, ușor în viața unei persoane inteligente care află o veste teribilă, și anume că suferă de boala Alzheimer.

 A fost prima carte pe care am citit-o dintre toate cele achiziționate de la Gaudeamus. Este tipul de carte pe care nu o mai poți lăsa din mână; protagonista cărții este Alice Howland, o renumită profesoară la Harvard alături de care poți trăi și simți progresul bolii de la cel mai mic simptom când nu reușește să-și amintească un cuvânt până în punctul în care uită că cea cu care vorbește este fata ei.

Este o carte ce ne dovedește că boala nu iartă pe nimeni, indiferent de statutul profesional sau de familia din care provine persoana; o carte de o intensitate emoțională profundă,  care îți va reaminti că viața este scurtă și că este de preferat să profităm de fiecare moment disponibil la maxim pentru a ne bucura de iubirea celor dragi, pentru a alerga, pentru a citi o carte bună și pentru a trăi ca și cum astăzi este tot ce avem.

“Zilele mele de “ieri” dispar, iar zilele de mâine” sunt incerte, așadar, pentru ce trăiesc? Trăiesc pentru fiecare zi în parte. Trăiesc fiecare moment. În curând, într-una din zilele de mâine voi uita că am stat în fața voastră și v-am ținut acest iscurs. Dar doar fiindcă îl voi fi uitat într-o zi de mâine, asta nu înseamnă că nu trăiesc fiecare secundă astăzi, aici. Am să uit de astzi, dar asta nu înseamnă că astăzi nu a contat. Nu mi se mai cere să țin prelegeri despre limbă la universități și conferințe de psihologie, peste tot  din lume. Dar iată-mă astăzi, aici, în fața voastră, ținând ceea ce sper că va fi cel mai de impact discurs din viața mea. Și am boala Alzheimer. Vă mulțumesc.

De asemenea, povestea ne introduce în lumea biologică a demenței Alzheimer, oferindu-ne o bună oportunitate de a învăța câte ceva cu ocazia citirii cărții și de a înțelege boala și dintr-o perspectivă emoțională, transmițându-ne empatie și făcându-ne să trăim în ritmul în acord cu Alice, cu familia acesteia, cu colegii ei.

O relație semnificativă din acest punct de vedere este aceea cu soțul ei care ar face totul pentru bunăstarea lui Alice, dar care pe de altă parte, este măcinat de veste, nesuportând să=și vadă partenera “altfel“.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Lisa Genova

– Mi-e dor de mine.

– Și mie mi-e dor de tine, Ali, atât de mult…

– Nu m-am gândit niciodată că o să ajung așa.

– Știu.

 

🔥 CARTEA ALTFEL...ȘI TOTUȘI ALICE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Altfel...și Totuși Alice
Autor: Lisa Genova
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 4.10.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

O carte ușor de citit, dar cu un mare impact emoțional care iti va tine mintea doar la ce se va intampla in continuare. De neuitat.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 453 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 19 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments