Recenzie ” În America” de Susan Sontag

Titlu: În America
Autor: Susan Sontag
An apariție : 2007
Editura: Univers
Nr. Pagini: 382
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 30.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” În America” de Susan Sontag
Acordă o notă

Romanul ”În America” de Susan Sontag, câștigător al ”U.S. National Book Awards for Fiction”, publicat în anul 1999, se bazează pe existența actriței poloneze Helena Modjenska, numită în carte Maryna Zalewska.

3327cadfd76cdb79b41b304450ff013a-7526817-700_700

 

Este idealizarea, aproape arcadiană, a vremurilor de început ale Americii industriale, când totul părea cald și ospitalier, iar spiritul conservatorist, dus adeseori până la limita extremismului, era abia în faza emprică, încă nereușind să-și întindă povara tentaculelor peste umerii ”unchiului Sam”.

Dușman declarat al exegezelor și al hermeneunticii sofisticate, care adeseori transformă posibilul în imposibil și explicabilul în inexplicabil, scriitoarea nord-americană frizează ușor binecunoscutul naționalism nord-american, fără a pica în capcana imundului comercial, relatând o epocă boemă, liniștită, în care avântul industrial încă nu reușise să otrăvească totul.

Nu este o condamnare a efectelor negative, provocate de excesul de zel al industrialismului, pentru că Susan Sontag nu-și dorește să așeze pe cineva în fața plutonului de execuție, cel puțin nu în mod direct.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Susan Sontag.

Dincolo de descriptivismul dibace, poate uneori mult prea minuțios, personajele din roman trăiesc într-un ritm doar al lor, simțind, trăind și năruindu-se într-un ritm doar al lor, uneori înspăimântați de povara propriei cruci, chiar dacă se sfiesc să recunoască acest lucru.

Stilul, deși la început asigură fluența textului, la un moment dat se frânge brusc, sărind de pe un versant pe altul, precum un brav alpinist sau precum un kamikaze care numai poate avea răbdare.

Ciclicitatea, istoricismul și șoaptele clipelor mărunte sunt pilonii de sprijin ai unei cărți care îți intra pe furiș în suflet, nu neapărat pe horn, ca în copilărie, ci poate pe fereastra speranței, pe care o lași intenționat întredeschisă înainte de culcare.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Reânvierea momentelor inocente capătă valențe serafice

Aspecte Negative:

Frângerea poveștii în cele mai neplăcute momente creează confuzie și disconfort.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.