„Amintiri din casa morților” este un roman semi-autobiografic scris de autorul rus Feodor Dostoievski. Această carte impresionantă a fost publicată inițial în anul 1862. În plus, pe lângă caracterul autobiografic pe care îl are lucrarea, aceasta poate fi la fel de bine caracterizată și ca ficțiune filosofică.
Amintirile personajului principal sunt amintirile scriitorului. Casa morților este închisoarea în care și-a petrecut autorul patru ani din viață în urma unei condamnări pentru implicarea într-un cerc rău văzut de autoritățile ruse.
Romanul „Amintiri din casa morților” de Feodor Dostoievski urmărește viața condamnaților dintr-un lagăr de prizonieri din Siberia
Naratorul este un fost asemenea prizonier care a petrecut acolo 10 ani din viața sa. Propria experiență a lui Dostoievski i-a permis acestuia să descrie cu cea mai mare autenticitate condițiile vieții de închisoare și caracterele condamnaților din asemenea locuri.
Personajul principal și povestitorul este Aleksandr Petrovich Gorianchikov. Bărbatul a fost condamnat pentru crimă și trimis spre deportare în Siberia pentru 10 ani de muncă fizică. Dar personajul nostru nu este un prizonier oarecare. El este un nobil din lumea bună, un gentleman. Așa că viața în lagăr este mult mai grea pentru el decât pentru alți deținuți mai obișnuiți poate cu condițiile rele și munca grea.
Dar nu numai că se va obișnui cu greutate cu acest trai și condiții, el mai suferă și de asuprirea celorlalți prizonieri, care în majoritate sunt țărani simpli. Cu toate acestea, Petrovich va reuși să-și facă prieteni, sau cel puțin apropiați în închisoare. Oameni care îl vor ajuta în sarcinile de zi cu zi sau îi vor păzi spatele atunci când alții îi vor dori răul. Acum că acești prieteni sunt alături de el pentru banii săi sau din adevărată omenie se întreabă și naratorul. Însă acest aspect merită a fi apreciat de fiecare dintre noi, cititorii, în felul său.
Treptat, el va începe să treacă peste repulsia față de situația sa și față de mediul în care se află, trecând printr-o trezire spirituală care culminează cu eliberarea sa din lagăr
În romanul semi-autobiografic „Amintiri din casa morților”, Dostoievski îi descrie pe deținuții închisorii cu simpatie. El este conștient de situația lor dificilă, deoarece și el a trecut prin asta și știe ce au simțit și ei. Dar nu numai simpatia se reflectă din cuvintele autorului ce formează opera sa. El își exprimă de asemenea admirația pentru energia, ingeniozitatea și talentul de care dau dovadă condamnații pentru a-și face traiul acolo mai suportabil sau pentru a-și izbăvi păcatele.
Feodor Dostoievski are o concluzie tristă, dar probabil justă, legată de existența închisorilor cu practicile lor absurde și pedepsele brutale. Instituirea lor este un lucru tragic, nu numai pentru prizonieri, dar și pentru Rusia în sine.