Recenzie ” Animal pe moarte” de Philip Roth

de | iul. 16, 2017 | Recenzii cărți

Incisivă încă de la debut, literatura scriitorului american Philip Roth izbește cititorul cu o debordantă sinceritate care, într-un năucitor stil, direct și franc, cotrobăie prin cele mai ascunse cotloane ale simțirii, deschizând sertare aparent impenetrabile ale firii.

Romanul ”Animal pe moarte”, apărut la editura Polirom, așează arta sincerității și a clarviziunii pe o înaltă treaptă a desăvârșirii, îmbrăcând și dezbrăcând caracterul omului cu aceeași impetuozitate care se manifestă încă de la primul paragraf al cărții.

Într-un mod absolut admirabil autorul reușește să combine două lumi antonimice într-o aglutinantă îmbrățișare tentaculara.

Din toată această mixtură a existențialismului Philip Roth concepe o îmbietoare poveste de viață a cărei incisivitate indubitabilă se răsfiră în viguroase arpegii maiestuoase.

De la maiestuos la macabru, de la spiritual la carnal, scriitorul american trasează cu o răvășitoare acuratețe destinele unor personaje care urcă și coboară asemeni unor ace care măsoară activitatea seismică. o astfel de activitate seismică desfășoară în sufletele personajelor lui Philip Roth cavalcada deselor excursii între paradisul demoniac și infernul ancestral, ca o dovadă a continuei căutări sfâșietoare pe care omul o desfășoară cu o strangulatoare încăpățânare din prima până în ultima zi a existenței sale.

Bizuindu-se cu o nedisimulată încredere pe stăpânirea amănuntelor asociate cu un senzorial pur și neșlefuit, care adeseori se scaldă în apele tulburi ale rudimentarismului care reușește să reflecte cu fidelitate realitatea netrunchiată, autorul așează animalicul recesiv și sinestezia acuplării cu mult mai sus decât raționalul închistat în ghidurile de supraviețuire care nu prea un nimic în comun cu adevăratul trăirism al vieții.

Practic, Philip Roth mușcă cu furie din putredele ziduri ale falselor prejudecăți atât de des întâlnite în sânul literaturii statice, anodine, care mai mereu frizează arcadianismul idealist al coliviilor care nu pot percepe că dincolo de limita orizontului lor mai există și altceva.

O carte extraordinară a unui scriitor extraordinar.

Lectură plăcută!

Titlu: ANIMAL PE MOARTE
Autor: Philip Roth
An apariție : 2006
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1444

Alte recenzii de la Philip Roth:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments