Recenzie ” Animal pe moarte” de Philip Roth

Titlu: Animal Pe Moarte
Autor: Philip Roth
An apariție : 2006
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Incisivă încă de la debut, literatura scriitorului american Philip Roth izbește cititorul cu o debordantă sinceritate care, într-un năucitor stil, direct și franc, cotrobăie prin cele mai ascunse cotloane ale simțirii, deschizând sertare aparent impenetrabile ale firii.

Romanul ”Animal pe moarte”, apărut la editura Polirom, așează arta sincerității și a clarviziunii pe o înaltă treaptă a desăvârșirii, îmbrăcând și dezbrăcând caracterul omului cu aceeași impetuozitate care se manifestă încă de la primul paragraf al cărții.

Într-un mod absolut admirabil autorul reușește să combine două lumi antonimice într-o aglutinantă îmbrățișare tentaculara.

Din toată această mixtură a existențialismului Philip Roth concepe o îmbietoare poveste de viață a cărei incisivitate indubitabilă se răsfiră în viguroase arpegii maiestuoase.

De la maiestuos la macabru, de la spiritual la carnal, scriitorul american trasează cu o răvășitoare acuratețe destinele unor personaje care urcă și coboară asemeni unor ace care măsoară activitatea seismică. o astfel de activitate seismică desfășoară în sufletele personajelor lui Philip Roth cavalcada deselor excursii între paradisul demoniac și infernul ancestral, ca o dovadă a continuei căutări sfâșietoare pe care omul o desfășoară cu o strangulatoare încăpățânare din prima până în ultima zi a existenței sale.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Philip Roth.

Bizuindu-se cu o nedisimulată încredere pe stăpânirea amănuntelor asociate cu un senzorial pur și neșlefuit, care adeseori se scaldă în apele tulburi ale rudimentarismului care reușește să reflecte cu fidelitate realitatea netrunchiată, autorul așează animalicul recesiv și sinestezia acuplării cu mult mai sus decât raționalul închistat în ghidurile de supraviețuire care nu prea un nimic în comun cu adevăratul trăirism al vieții.

Practic, Philip Roth mușcă cu furie din putredele ziduri ale falselor prejudecăți atât de des întâlnite în sânul literaturii statice, anodine, care mai mereu frizează arcadianismul idealist al coliviilor care nu pot percepe că dincolo de limita orizontului lor mai există și altceva.

O carte extraordinară a unui scriitor extraordinar.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Limbajul dezinhibat și acțiunea care împletește verosimilul și neverosimilul dă acestei capodopere un parfum aparte de adevăr penetrant ți năucitor.

Aspecte Negative:

Anumite pasaje din carte par a oferi prea multe amănunte în fraze lungi.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.