Recenzie „Complexul lui Portnoy” de Philip Roth

de | iun. 1, 2022 | Beletristică, Conspirații și Scandaluri, Recenzii cărți

🔥 CARTEA COMPLEXUL LUI PORTNOY ARE REDUCERE PE:

Am tras cu greu de cartea aceasta, m-a chinuit, m-a plictisit, m-a obosit și nu mi-a trezit interesul nici după ce am ajuns la jumătatea ei. De ce am terminat-o? Fiindcă așa mă încăpățânez eu să termin orice carte începută. Le pot abandona pe moment, ca în cazul celei de față, însă oricum revin la ele pentru a le finisa. Și iată-mă ajunsă la finalul ei după ce i-am dat start cu vreo zece zile în urmă. Între timp am reușit să mai citesc alte cinci cărți. Dar cu aceasta cam așa stă treaba…

Considerată la apariție cea mai aberantă carte despre sex, romanul a stârnit o întreagă revoluție la publicarea sa în anii ‘60. Întregul roman este defapt o confesiune în fața psihoterapeutului. Și cum la psihoterapeut ca și la preot oamenii încearcă să se prezinte fără perdea, pe întregime, tot aici ei încep să sape în trecut pentru a se auto-cunoaște.

Drept urmare, primele mărturisi își au originea în copilărie-adolescență. Aici îl cunoaștem pe Alex Portnoy, un adolescent cu sânge fierbinte, care își animează trăirea fiind purtat de fantezii sexuale și masturbări frecvente. Și dacă la început crezi că este vorba despre un copil cu imaginație bogată, descoperi pe parcurs că acesta crește într-un adolescent și mai apoi într-un matur cu înclinații mai speciale.

Eroul este un tânăr evreu care provine dintr-o familie matriarhală, cu o mamă ultra-grijulie, și mămoasă care mereu critică și corectează; și un tată preocupat doar de propria constipație. Cel puțin așa îi cunoaștem pe părinți prin prisma descrierilor fiului lor.

Își ia în derâdere părinții, religia. Drept urmare, cartea este bogată în idei antisemite. Protestează împotriva comunității evreiești în general, atribuindu-le un orizont îngust, deci o minte limitată și aroganță, cu impresia de a avea mereu dreptate. Naomi îl descrie spre final drept “a self-hating Jew,” el recunoaște că se simte obosit de a nu fi niciodată suficient de bun pentru a face parte din “Poporul ales.”

Percep această carte drept un protest. Este o revoltă împotriva dogmelor, a generalizărilor, a ideilor preconcepute. Este o exprimare a nevoiei de individualitate și acceptare.

O lectură ciudățică care iese din tiparul lecturilor despre evrei. Carte este bogată în ironii, scene cu umor, dar și absurdități pe care nu toți le vor înțelege. Pe alocuri te amuză, alteori te uimește, iar uneori te lasă perplex.

Cu siguranță nu este tipul meu de lectură. Este însă, o carte care iese din obișnuit și care poate ți-ar plăcea s-o citești pentru diversificarea lecturilor. Pe mine, totuși, nu m-a cucerit.

It is coming out of my ears already, the saga of the suffering Jews! Do me a favour, my people, and stick your suffering heritage up your suffering ass – I happen also to be a human being!

Ți-a plăcut recenzia cărții COMPLEXUL LUI PORTNOY?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Philip Roth

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA COMPLEXUL LUI PORTNOY CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Complexul Lui Portnoy
Autor: Philip Roth
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Erotica
Publicată la 1.06.2022
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 5401

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments