Recenzie ”Povestea lui Orișicine” de Philip Roth

de | iun. 8, 2023 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTEA LUI ORIȘICINE ARE REDUCERE PE:

Povestea lui Orișicine de Philip RothO prietenă mi-a recomandat cartea ”Povestea lui Orișicine” de Philip Roth. Și mi-a și împrumutat-o. A zis că acest autor scrie excepțional, cu mesaj, și că ar mai trebui să citesc apoi de la el și ”Animal pe moarte”.

Deocamdată am citit doar ”Povestea lui Orișicine”, un volum scurt dar care te duce cu mintea departe și te face să iei în serios ideea de a trăi totul cu intensitate

În carte e vorba de o poveste de viață a unui om oarecare, cu bune și rele, cu păreri de rău și frici. În mare se axează pe frica de moarte și pe regretele pe care le are acest bărbat pentru o viață pe care ar fi putut-o trăi în altă manieră.

Romanul ”Povestea lui Orișicine” își îndreaptă atenția către ciorovăiala continuă a unui om cu mortalitatea

Soarta lui Orișicine, personaj gândit și creionat expresiv de autor, este trasată încă de la primele confruntări șocante ale sale din copilărie cu moartea, atunci când pe plajele de vis din vacanță a văzut prima dată un cadavru.

Dacă îți place recenzia cărții POVESTEA LUI ORIȘICINE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Philip Roth

Apoi, fiecare rudă și persoană din familia sa este luată la caracterizat și la analizat în funcție de realizări profesionale sau personale. Bineînțeles că nici protagonistul nu este lăsat deoparte, mai ales că volumul acesta se bazează pe propriul destin și pe propriile trasee în viață.

Orișicine își relatează anii trăiți, relațiile, căsniciile, ne vorbește despre copiii lui și distanța sau apropierea dintre el și ei. Cariera sa profesională și pasiunile sale nu lipsesc de aici, cu tot cu regretele că ar fi putut-o lua pe altă cale. Obsesia sa pentru moarte și decădere fizică este una puternică.

Așadar, bărbatul observă, compară, tratează dar își și plânge de milă din cauza nenumăratelor probleme medicale care încep să-l copleșească. El nu numai că vede la ceilalți degradarea lor odată cu înaintarea în vârstă, ci este și urmărit și hărțuit de propriile lui nenorociri.

Tema acestui roman nu foarte voluminos, dar profund, este corpul uman și evoluția sau involuția lui în timp

Subiectul acesta este unul care la un moment dat ajunge să ne obsedeze și să ne înfricoșeze pe fiecare în parte. De aceea, povestea lui Orișicine poate fi povestea oricăruia dintre noi.

Cred că tocmai asta a vrut să evidențieze Philip Roth în acest roman care analizează foarte bine condiția umană, gândurile noastre, fricile și plăcerile, alături de teama rațională sau nu de moarte și de necunoscutul de după.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POVESTEA LUI ORIȘICINE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: POVESTEA LUI ORIȘICINE
Autor: Philip Roth
An apariție : 2007
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1425

Alte recenzii de la Philip Roth:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela

Si Complexul lui Portnoy merita citita. Imi pare rau ca nu se vorbeste mai mult despre Philip Roth, e un scriitor subapreciat