Recenzie ”Povestea lui Orișicine” de Philip Roth

de | iun. 8, 2023 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTEA LUI ORIȘICINE ARE REDUCERE PE:

Povestea lui Orișicine de Philip RothO prietenă mi-a recomandat cartea ”Povestea lui Orișicine” de Philip Roth. Și mi-a și împrumutat-o. A zis că acest autor scrie excepțional, cu mesaj, și că ar mai trebui să citesc apoi de la el și ”Animal pe moarte”.

Deocamdată am citit doar ”Povestea lui Orișicine”, un volum scurt dar care te duce cu mintea departe și te face să iei în serios ideea de a trăi totul cu intensitate

În carte e vorba de o poveste de viață a unui om oarecare, cu bune și rele, cu păreri de rău și frici. În mare se axează pe frica de moarte și pe regretele pe care le are acest bărbat pentru o viață pe care ar fi putut-o trăi în altă manieră.

Romanul ”Povestea lui Orișicine” își îndreaptă atenția către ciorovăiala continuă a unui om cu mortalitatea

Soarta lui Orișicine, personaj gândit și creionat expresiv de autor, este trasată încă de la primele confruntări șocante ale sale din copilărie cu moartea, atunci când pe plajele de vis din vacanță a văzut prima dată un cadavru.

Dacă îți place recenzia cărții POVESTEA LUI ORIȘICINE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Philip Roth

Apoi, fiecare rudă și persoană din familia sa este luată la caracterizat și la analizat în funcție de realizări profesionale sau personale. Bineînțeles că nici protagonistul nu este lăsat deoparte, mai ales că volumul acesta se bazează pe propriul destin și pe propriile trasee în viață.

Orișicine își relatează anii trăiți, relațiile, căsniciile, ne vorbește despre copiii lui și distanța sau apropierea dintre el și ei. Cariera sa profesională și pasiunile sale nu lipsesc de aici, cu tot cu regretele că ar fi putut-o lua pe altă cale. Obsesia sa pentru moarte și decădere fizică este una puternică.

Așadar, bărbatul observă, compară, tratează dar își și plânge de milă din cauza nenumăratelor probleme medicale care încep să-l copleșească. El nu numai că vede la ceilalți degradarea lor odată cu înaintarea în vârstă, ci este și urmărit și hărțuit de propriile lui nenorociri.

Tema acestui roman nu foarte voluminos, dar profund, este corpul uman și evoluția sau involuția lui în timp

Subiectul acesta este unul care la un moment dat ajunge să ne obsedeze și să ne înfricoșeze pe fiecare în parte. De aceea, povestea lui Orișicine poate fi povestea oricăruia dintre noi.

Cred că tocmai asta a vrut să evidențieze Philip Roth în acest roman care analizează foarte bine condiția umană, gândurile noastre, fricile și plăcerile, alături de teama rațională sau nu de moarte și de necunoscutul de după.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POVESTEA LUI ORIȘICINE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: POVESTEA LUI ORIȘICINE
Autor: Philip Roth
An apariție : 2007
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1067

Alte recenzii de la Philip Roth:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela

Si Complexul lui Portnoy merita citita. Imi pare rau ca nu se vorbeste mai mult despre Philip Roth, e un scriitor subapreciat