Recenzie ”Anna O” de Matthew Blake

de | feb. 26, 2024 | Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Psihologie, Recenzii cărți, Suspans

„Al său propriu lăcaş îşi este mintea şi doar ea poate din Rai un Iad şi-un Iad din Rai să facă” – Paradisul Pierdut de Milton

Rezumat

Doctorul Ben Prince, un psiholog criminalist specializat în cazurile de crimă comise de oameni în timpul somnului, dezvoltă o obsesie irațională pentru o tânără jurnalistă, Anna Ogilvy, suspectă într-un caz de dublă omucidere. Fata a fost descoperită dormind, plină de sânge și cu arma crimei în mână. De la producerea crimei au trecut patru ani și nimic n-a putut să o trezească pe Anna în acest timp. Dr. Ben suspectează că somnul Annei e un efect posttraumatic și reprezintă metoda ei de a evada dintr-o realitate pe care îi este imposibil să o îndure. Starea Annei este un exemplu clasic al sindromului resemnării. A omorât Anna O în somn sau nu? Aceasta este întrebarea cu care începe cartea, întrebarea la care trebuie să găsim răspunsul până la finalul poveștii. Cel puțin cu această întrebare plecăm la drum. Dar până la final, întrebarea aceasta își pierde din importanță deoarece vor apărea altele mult mai stringente și mult mai pertinente. Ben Prince este desemnat de Ministerul Justiției să se ocupe de Anna în clinica în care lucrează și să încerce prin propriile metode să o trezească.

Unde se poate trage linie între dorinţele inconştiente şi premeditarea conştientă, culpabilă?

Informațiile și termenii medicali sunt numeroși și am făcut puțină documentare online că să pot urmări propunerile autorului (cel puțin versiunea medicală pe care personajul lui Ben mi-o înaintează ca diagnostic). Am aprofundat puțin amnezia, tulburările de identitate, amintirile reprimate, parasomnia și somnambulismul, dar și diverse cazuri ale sindromului resemnării și alte manifestări violente ale unor indivizi aflați în stare de somn. Fascinant a fost să citesc despre scopolamină sau „respiraţia diavolului” (unul dintre drogurile stradale ce implică controlul minții), despre efectele acestui drog asupra memoriei, pericolul pe care îl reprezintă când este combinat cu alcoolul sau starea hipnotică pe care o poate provoca. Ipoteza legată de paralizia Annei (starea ei de somn ce se întinde pe durata a patru ani) pare un adevărat coșmar. Revenirea la viață după un astfel de somn implică o traumă puternică pentru individul direct implicat. De asemenea, a fost foarte inspirată ideea de a folosi sindromul Medeea în asociere cu pretinsa metodă de tratament Medeea, ambele în strânsă legătură cu mitul tragediei grecești a lui Euripide.

Am empatizat perfect cu Ben, l-am îndrăgit foarte tare și m-au încântat metodele lui de lucru. Finalul a venit ca un trăznet pentru mine cu toate că am început să suspectez destul de devreme către ce deznodământ se îndreaptă povestea. Răzbunare, înscenare, aparență, pericol. Vina ce cade pe umeri nevinovați. Criminali ce se plimbă liberi pe stradă, copii ce trăiesc alături de monștri fără a avea habar. Păcate ascunse, crime mușamalizate, trecuturi șterse cu buretele. Inocența este o utopie în această carte. Fiecare personaj se face vinovat de ceva. Fiecare pe rând se simte blocat într-un coșmar. Dar toți au partea lor de vină. Secretele lor ajută monștrii să-și țeasă pânzele de intrigi și minciuni.

Cazul Annei se leagă de un alt caz de dublă omucidere petrecut cu câteva decenii în urmă. Sally Turner și-a ucis cei doi fii vitregi, a fost internată pe termen nelimitat la Spitalul securizat Broadmoor, în secția Cranfield, ținută în izolare și folosită pe post de cobai într-un experiment psihologic denumit Medeea. Dar Sally a fost găsită moartă în camera ei din spital la câteva luni după internare. Anna O, înainte de a cădea în lungul ei somn de patru ani, scria un articol despre acest caz pentru propria revistă, Elementary. La exact douăzeci de ani de la moartea lui Sally, Anna este găsită dormind, plină de sânge. Cum se leagă moartea lui Sally Turner de la Broadmoor de crimele duble ale Annei O?

Este o răzbunare? Ar fi putut fi plănuită declanșarea sindromului resemnării la Anna de altcineva? A fost oare un plan bine pus la punct de către o minte criminală găsirea Annei cu mâinile mânjite de sânge? S-a urmărit condamnarea ei fără drept de apel? Este Anna victima unei înscenări? Sau ea este mintea genială din spatele planului?

Misterele se înmulțesc și ipoteza se complică cu fiecare pagină întoarsă și pe rând tot mai multe personaje devin suspecți credibili. Din păcate, finalul n-a fost chiar convingător din punctul meu de vedere, dar călătoria a meritat efortul.

O poveste despre moralitate, etică, umanitate, inocență și monstruozitate, despre întrebări legate de limite morale și convenții, despre tratamente și intervenții psihologice ce încalcă drepturile elementare ale omului, despre studii ce implica tortură, tratamente inumane și cruzime.

„Uneori trebuie să faci rău ca să faci bine.” E oare acceptabil??!!

Titlu: Anna O
Autor: Matthew Blake
Traducător: Alunița Voiculescu
An apariție : 2024
Editura: TREI
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 18236

Alte recenzii de la Matthew Blake:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni, 29 zile și a scris până acum 585 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments