Recenzie „Ape adânci” de Patricia Highsmith

de | apr. 4, 2022 | Beletristică, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Suspans

copertă Ape adânci de Patricia HighsmithRomanul „Ape adânci” de Patricia Highsmith nu a început prea intens, însă a căpătat suspans pe parcursul lecturii, reușind să mă suprindă plăcut.

Ador thrillerele și credeam că am dat lovitura și cu acesta

Dar chiar dacă a fost unul bun, nu a fost atât de captivant precum altele citite. De exemplu, de la Patricia Highsmith am mai citit și „Talentatul domn Ripley” și pot spune că acel thriller psihologic a fost mult mai intrigant, mult mai șocant.

Cu romanul thriller și mistery „Ape adânci”, autoarea a creat o poveste plină de suspans și vicioasă despre un cuplu cu o viziune bizară asupra căsniciei. Totul se desfășoară pe fundalul unui mic oraș liniștit, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea.

Vic și Melinda Van Allen sunt căsătoriți deja de câțiva ani. Au împreună chiar și o fată, pe Trixie. Însă asta nu a reușit să le transforme relația într-o comuniune fericită, armonioasă. Mariajul lor atârnă de un fir de păr doar printr-un acord nescris între cei doi soți. Atâta timp cât Melinda nu va divorța de Vic, acesta îi va permite să își aducă acasă oricât de mulți amanți și-ar dori ea.

Însă, la un moment se umple paharul chiar și pentru soțul încornorat, văzut de toată lumea din oraș ca o victimă. Vic nu mai suportă toți bărbații aduși de Melinda în casa lor, la masa lor, în fostul lor dormitor comun. Poate i s-ar părea altfel situația măcar dacă acei inși ar fi un pic mai interesanți, mai curajoși și mai bărbați. Însă așa, treptat, Vic se satură și decide să pună piciorul în prag în cele din urmă.

Soțul decide că nu își mai poate înfrâna gelozia

Astfel lansează niște zvonuri printre amanții Melindei cum că el ar fi criminalul unuia dintre foștii ei iubiți. Chiar dacă printre oamenii din oraș, prieteni și cunoștințe, aceasta nu este decât o bârfă nedemnă de el, bărbații cu care iese soția sa decid să ia zvonul în serios.

Și nu va trece mult timp până ca simplele vorbe să se transforme în realitate. Vic va încerca mai întâi să o recâștige pe Melinda. Deși e clar că nu o mai iubește și nici nu îl mai atrage din punct de vedere fizic. Dar cum să o facă să redevină doar soția lui și o locuitoare vrednică a orașului liniștit și demn în care locuiesc?

Transformând povestea în realitate. Așadar, din Vic cel cuminte, loial și răbdător, se va naște un Vic criminal, neiertător, care ucide cu sânge rece, acționând mai mult spontan.

Finalul romanului „Ape adânci” a fost unul corect pentru un thriller, fiecare primind ce a meritat

Însă personajele m-au cam enervat, să fiu sinceră. Vic pentru răbdarea și prostia lui de a accepta un asemenea aranjament marital. Iar Melinda pentru nesimțirea ei totală de a aduce în casă amanții și de a-i lua cu ea chiar și la petrecerile sau ieșirile cu prietenii lor de cuplu.

Mi-aș fi dorit ca Vic să izbucnească altfel și să scape de Melinda prin divorț sau separare. Nu le-am înțeles acordul și nici cu ce s-ar fi putut alege fiecare mai mult din asta decât în cazul unei despărțiri oficiale.

Se pare că scriitoarea Patricia Highsmith a creionat un complex portret al unei psihoze periculoase, în cadrul unei așa zise căsnicii americane perfecte. Dar de fapt ea a arătat ce se poate afla sub masca perfecțiunii aparente din viața de cuplu. Mi-a plăcut abordarea aceasta a ei.

„Ape adânci” a fost un thriller aparte, mai mult psihologic. Nu atât de terifiant pe cât mi-aș fi închipuit, dar totuși unul bun, care merită citit pentru nuanțele sale fine.

Titlu: Ape Adânci
Autor: Patricia Highsmith
Traducător: Irina-Marina Borțoi
An apariție : 2021
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 5076

Alte recenzii de la Patricia Highsmith:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 17 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments