Recenzie „Talentatul domn Ripley” de Patricia Highsmith

de | mart. 21, 2020 | Beletristică, Horror și Thriller, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA TALENTATUL DOMN RIPLEY ARE REDUCERE PE:

“Talentatul domn Ripley” este un prim roman thriller care face parte din seria de cărți cu Tom Ripley, scrise de Patricia Highsmith. Cartea a fost publicată inițial în anul 1955. Iar filmul care a fost adaptat după ea a apărut în anul 1999.

Pe lângă cartea “Talentatul domn Ripley”, din seria de thrillere psihologice mai fac parte și volumele “Ripley sub pământ”, “Jocul lui Ripley”, “Ripley și umbrele”, “Ripley sub apă”. Aceste romane de suspans au fost publicate între anii 1955 și 1991.

Personajul principal din aceste scrieri este Tom Ripley. El este un anti-erou, un criminal în serie care este de asemenea și un maestru al deghizării și imitațiilor.

Despre autoarea cărții “Talentatul domn Ripley”, Patricia Highsmith, am aflat din altă carte citită la un moment dat

Este vorba despre thrillerul “O simplă favoare”, în care personajul Emily este împătimit după scrierile autoarei. Și după câte se observă citind cartea, se și ghidează după felul în care acționează personajele acesteia pentru a-și îndeplini planurile.

Dacă îți place recenzia cărții TALENTATUL DOMN RIPLEY, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Patricia Highsmith

Despre filmul “Talentatul domn Ripley” cu Matt Damon și Jude Law în rolurile lui Tom Ripley și Dickie Greenleaf știam deja. Însă eram foarte curioasă privitor la romanul de la care a pornit totul. Mi-am satisfăcut această curiozitate de curând, când am finalizat cartea într-o singură zi. Romanul psihologic este despre un tip cu multe talente, Tom Ripley, care ajunge să preia identitatea unui prieten bogat și cu o viață de vis.

De asemenea, cartea aceasta, dar mai mult ecranizarea, explorează și natura orientării sexuale a personajului. Ripley nu devine doar un companion amuzant și aventuros pentru Dickie, ci devine obsedat de acesta. Atât de obsedat de fapt, încât decide să devină însăși Dickie. Thrillerul acesta e genial deoarece anti-eroul este când Tom, când Dickie, după bunul plac. Și reușește astfel să înșele atât prietenii, cât și poliția și familia Greenleaf. Ei ajung să creadă ce dorește el despre toată tevatura.

Bineînțeles că nu lipsește nici crima din poveste

De fapt, e vorba de multiple crime. Astfel încât până la finalul scrierii îl vei putea încadra pe Ripley într-un criminal în serie. Talentele sale făcând să nu fie acuzat de nimic și băgat la închisoare.

Când pare că viața personajului o va lua pe o pantă alunecoasă, fiind aproape în gura legii în New York, o persoană neașteptată îi oferă o oportunitate de vis. Să călătorească în Italia pentru a-l determina pe un fost prieten să se întoarcă în America la familia sa. Totul pe cheltuiala tatălui celui căutat. Ajuns în Europa, Ripley începe să dorească mai mulți bani, faimă, succes și o viață bună asemenea celei a lui Dickie. Și pentru a-și îndeplini scopul, nu va ezita să ucidă și să înșele pe toată lumea.

Ce mi-a mai plăcut la romanul acesta este faptul că este ca o enciclopedie sau ca un ghid turistic. În el sunt descrise și evaluate cele mai minunate locuri din Italia și Europa. Consider așadar scrierea potrivită atât pentru iubitorii genului thriller, cât și pentru pasionații de călătorii, așa cum sunt și eu.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TALENTATUL DOMN RIPLEY CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: TALENTATUL DOMN RIPLEY
Autor: Patricia Highsmith
An apariție : 1992
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 290
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 364

Alte recenzii de la Patricia Highsmith:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1521 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments